Saraçhane eylemlerinde gözaltına alınan ve haklarında “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” ve “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla dava açılan 49 gencin yargılanmasına başlandı. Davanın ilk duruşması İstanbul 27. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti, duruşmayı 24 Ekim’e erteledi.
Saraçhane eylemlerinde gözaltına alınan ve aralarında 14 tutuklunun bulunduğu 49 gencin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün İstanbul 70. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılıyor.
Salon yetersizliği nedeniyle 70. Asliye Ceza yerine 27. Ağır Ceza Mahkemesi Salonu’nda yapılan duruşma, tutuklu gençlerin mahkeme salonuna getirilmesinin ardından başladı.
Tutuklu gençler, salona alkışlarla eşliğinde getirildi. Ailelerin çocuklarını görebilmek için duruşma salonun sağ tarafında bulunan ve sanık sandalyelerini rahatça görebilen koltuğa sırayla oturmaları dikkat çekti.
Çocuklarını görmek isteyen aileler duruşma salonda ayağa kalktı ancak, güvenlik tarafından oturmaları istendi. Aileler ve güvenlik arasında kısa süreli gerginlik çıktı.
Beraat talepleri reddedildi
Halk TV‘nin haberine göre savcı, iddianamenin iadesi talebi ile derhal beraat taleplerinin reddine karar verilmesini talep etti. Mahkeme, henüz delillerin toplanmamış olduğu, iddianamenin kabul edildiği ve bilirkişi raporunun henüz hazırlanmadığı gerekçesiyle iddianamenin iadesi ve derhal beraat taleplerinin ayrı ayrı reddine karar verdi.
Söz alan bir gencin avukatı, “İddianamede video kaydına ilişkin tek bir satır yok. Hangi sanığın hangi fiili işlediği net şekilde ortaya konulmamıştır. Biz video kaydının dosyaya girdiğini tensiple öğreniyoruz” dedi.
‘Yargılama derhal durmalıdır’
Duruşma, avukatların henüz delillerin toplanmamış olması ve bilirkişi raporunu hazırlanmamış olması nedeniyle iddianamenin iadesi talebi ile başladı. Avukatlar, “Savunmayı neye göre yapacağız? Yargılama derhal durmalıdır” dedi.
Hakim iddianamenin iadesi talebini reddetti. Hakim ve avukatlar arasında yaklaşık 15 dakika süren tartışmada avukatlar, ortada somut delillerle belirlenmiş bir suç olmadığından savunma yapmama konusunda ısrar etti.
Polis mahkeme salonuna müdahale etti
Tutuklu bulunan yaşları 18-19 arasındaki gençler duruşma salonuna kelepçeli şekilde getirildi. Gençlerin elleri kelepçeli olarak getirilmesi aileler tarafından alkışlarla protesto edilirken gençler de kelepçeli ellerini havaya kaldırarak uygulamaya tepki gösterdi.
Gazeteci Fatoş Erdoğan’ın aktardıklarına göre, salonda elleri kelepçeli gençlerin fotoğrafının çekilmesi üzerine tartışma çıktı. Polis çekim yapanları salon dışına çıkardı, “Çekim yapan olursa salonu boşaltırım” dedi.
Polisin sözüne tepki gösteren CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, “Duruşmayı polis değil, hakim idare eder. İşin cılkı çıkmış” dedi.
Hakim ‘kuru ekmek yesinler’ dedi
BirGün‘de yer alan habere göre avukatlar, öğle saatlerinde yargılananların yemek yemesi için ara verilmesini istedi. Hakim “Aşağıda ne varsa buraya getirin, burada yesinler. Bir gün kuru ekmek yesinler” dedi. Gençlerin aileleri hakime, “Sen ye kuru ekmek” diye tepki gösterdi. Avukatların tüm itirazlarına rağmen gençlerin savunması alınmaya başlandı. Gençlerin çoğu, “Savunma yapmayı reddediyorum. Ek süre talep ediyorum” dedi.
Mahkeme heyeti duruşmayı 24 Ekim’e erteledi.
/SolHaber/