DEM Parti, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
MKG ve DFG’nin “Kürt Gazeteciliği 127 Yaşında: Direnişin ve Hakikatin Kalemi” başlıklı açıklamasında, Kürt gazeteciliğinin 22 Nisan 1898 tarihinde Miktad Midhat Bedirxan tarafından Kahire’de çıkarılan gazete ile başladığı hatırlatıldı.
‘İlk yayın sürgünde doğmak zorunda kaldı’
İlke TV’nin haberine göre açıklamada, şunlar belirtildi:
“Ancak bu ilk yayın bile kendi yurdunda değil, sürgünde doğmak zorunda kaldı. Osmanlı’nın baskıları nedeniyle gazete Kahire’den Cenevre’ye, oradan da Londra’ya taşındı. 1902’ye kadar toplam 31 sayı yayımlanan bu gazete, yalnızca bir iletişim aracı değil, aynı zamanda Kürt halkının kendi sesiyle tarih sahnesine çıkma iradesinin bir ifadesiydi. Bu gazete, Kürt basınının kaderini de şekillendirdi: Sansür, sürgün, kapatma, tutuklama ve katliamlar…”
‘Gazetecilere yönelik baskılar hala devam ediyor’
Kürt gazetecilere yönelik uygulamalara da dikkat çekilen açıklamada, “Gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamalar hala devam ediyor” denildi.
Baskılara rağmen Kürt basının gerçekleri yazma ısrarından vazgeçmediği kaydedilen açıklamada, “İşte bu nedenle bugün, bu gelenek sadece ‘Kürt gazeteciliği’ olarak değil, aynı zamanda ‘özgür basın’ olarak da anılıyor. Baskı altında gelişen, her koşulda halka gerçekleri ulaştırmayı görev bilen bu anlayış; bölgenin en dinamik, en cesur, en dirençli medya geleneğini oluşturuyor.” ifadeleri yer aldı.
“Kürt gazeteciliği sadece bilgi aktaran bir kanal değil; bir halkın sesi, vicdanı, hafızası ve direnişidir” denilen açıklamada, ayrıca şunlar da yer aldı:
“Kadın gazeteciler, bu mücadelenin en ön safhasında yer alıyor. Kadınların sözünü her alanda görünür kılmak için çabamızı sürdürmekteyiz. Basın özgürlüğüne yönelik baskılar dijital medyada da sürmektedir. Dijital medya yasakları, erişim engelleri ve dijital takip araçlarıyla gazetecilerin sesi kısılmaya çalışılmaktadır. Ancak bizler biliyoruz ki, bu halkın gerçeğe susamışlığı tüm yasaklardan daha güçlüdür.”
‘Gerçeğin izini sürmeye devam edeceğiz’
Uluslararası basın örgütlerine, insan hakları kuruluşlarına çağrı da yapılan açıklamada, “Kürt gazeteciliğine yönelik baskılara sessiz kalmayın. Gerçekleri yazmak, halkın doğru bilgiye ulaşma hakkını savunmaktır. Bu mücadele yalnızca gazetecilerin değil, toplumun vicdanıdır. Biz susmayacağız. Gerçeğin izini sürmeye devam edeceğiz.” denildi.
DEM Parti: Kürt Gazetecilik Günü kutlu olsun
Gün nedeniyle DEM Parti Basın, Yayın ve Propaganda Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel de “Hakikatin izinde 127 yıl: Kürt Gazetecilik Günü kutlu olsun” başlılığıyla yaptığı açıklamada, şunları ifade etti:
“127 yıldır binlerce Kürt gazeteci; süren kesintisiz saldırılara, engellemelere, imha ve asimilasyon politikalarına ve katliamlara rağmen Mîqdat Mîdhed Bedirxan’ın açtığı yolda, hakikatin izinde ısrarla yürümüş, bu geleneği inatla sürdürmüştür. Hakikati yazan Kürt gazetecileri, aynı zamanda bir direniş tarihine hem şahitlik etmiş hem de bu direnişin tarihinin bir parçası haline gelmiştir. Bu uğurda büyük bedeller ödemiştir. Yüzyılın başında ortaya çıkan Kürt basınının hakikat mücadelesi 90’lı yılların karanlığında aydınlanma meşalesini kararlılıkla taşımış, 2000’li yıllarda siyasal ve düşünsel dönüşümün öncülüğünü yapmıştır.”
“Kürt Gazetecilik Günü yalnızca bir kutlama günü değil aynı zamanda direnişin ve hakikat mücadelesinin simgesi olmuştur” denilen açıklamada, Kürt gazetecilerin günü kutlandı.
İlk Kürt gazetesi
Mısır’ın başkenti Kahire’de 22 Nisan 1898’de Bedirxan Bey’in oğullarından Mikdad Midhat Bedirxan tarafından ilk Kürt gazetesi çıkarıldı. Dört sayfalık gazete 1898’den 1902’ye kadar toplam 31 sayı basıldı.
1-23 arasındaki sayıları 15 günde bir, 24-31 arasındaki sayıları ise ayda bir yayımlandı.
Gazetenin ilk 5 sayısını Kahire’de çıkaran Bedirxan, Osmanlı Devleti’nin baskıları sonucu Kahire’de gazetenin basımına devam edemedi.
Gazetenin 1-5. sayılar Kahire’de, Gazetenin 6-19 sayıları Cenevre’de, 20-23 sayıları Londra’da, 24-29 sayıları Folkestone’da, 30-31 sayıları da Cenevre’de basıldı.
İlk Kürt gazetesinin yayın hayatı, 31’inci sayıdan sonra sona erdi.
Mikdad Mithad Bedirxan yakalandığı hastalık nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından kardeşi Abdurrahman Bedirxan, gazetenin sorumluluğunu üstlendi.
İlk Kürt gazetesinin yayımlanmasından bu yana binlerce Kürtçe gazete ve dergi yayımlandı.
22 Nisan, “Kürt Gazetecilik Günü” olarak belirlendi ve o tarihten bu yana her yıl bu gün kutlanıyor.