10. Amed Tiyatro Festivali başlıyor

🔴 Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından düzenlenen 10. Amed Tiyatro Festivali, 25 Nisan’da başlıyor.
 
Bu yıl “Çiraya Me Geş Dibe” (Işığımız çoğalıyor) sloganıyla organize edilen festival, 4 Mayıs tarihine kadar devam edecek.

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun (DBŞT) organize ettiği 9 günlük festivalde, Türkçe, Kürtçe ve Ermenice oyunların yanı sıra çeşitli atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek. Süleymaniye, Saqız, Sîne, İstanbul, Mardin ve Batman’dan gelen oyunlar, Çand Amed Kongre Merkezi’nde sahnelenecek. “Şöhret Kapısı” adlı doğaçlama performans ise Amed Şehir Tiyatrosu’nda izleyiciyle buluşacak.

Festival açılışı ve performanslar

Festival, 25 Nisan günü saat 19.00’da Cemilpaşa Konağı’nda verilecek resepsiyonla açılacak. Açılışta, dansın evrensel dilini görsel hikâyeyle buluşturan “Palma” adlı dans performansı sahnelenecek. Serhat Kural’ın koreografisiyle hayat bulan Palma’nın müzikleri Onur Seçki’ye, ışık tasarımı Utku Kara’ya, kostüm tasarımı ise Ece Özlem Yeşilbaş’a ait. Performansta genç dansçılar Ay Çakır, Ceren Sezgi Çopur, Duru Yılmaz, Derin Ağma, Gizem Yalman, İpek Özgen, Nazlı Deniz Mercan ve Rayna Ķeleş sahne alacak.

Festivalin açılış oyunu ise DBŞT tarafından hazırlanan ve Ruknettin Gün’ün yönettiği “Romeo û Juliet (Niha Çawa ye?)” olacak. İlk gösterimi 26 Nisan’da Çand Amed Kongre Merkezi’nde yapılacak oyunda Ömer Şahin, Elvan Koçer, Özcan Ateş, Nurşen Adıgüzel, Perinaz Delazy ve Sena Özbey rol alıyor.

Festival programı

27 Nisan’da İstanbulimpro’nun “Şöhret Kapısı” adlı doğaçlama performansı Amed Şehir Tiyatrosu’nda izleyiciyle buluşacak. İnteraktif biçimde oynanan oyunun yıldızları seyirciler olacak. İstanbulimpro oyuncuları Zeynep Özyurt Tarhan ve Koray Tarhan, seyirciyi eğlenceli ve sürprizli bir serüvene davet edecek.

28 Nisan’da bağımsız tiyatro topluluğu Hangardz’ın William Saroyan’ın yazdığı “Yüreğim Dağlarda” adlı Ermenice oyunu sahnelenecek. Tara Demircioğlu ve Yeğya Akgün’ün yönettiği oyun; kök, toprak, bellek, aidiyet ve hasret gibi kavramlar üzerinde düşünmeye davet ediyor.

Aynı gün Adam Tiyatro’nun sahnelediği “39 Buçuk Basamak” adlı oyun izleyiciyle buluşacak. Oğuz Utku Güneş’in yönettiği oyun, erken Cumhuriyet yıllarında İstanbul’da geçiyor.

29 Nisan’da Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun (BGST) “Üstat Shakespeare” adlı oyunu iki seans halinde gösterilecek. Üstadın ölümsüz eserlerinden sahnelerle bezeli bu gösteri, özellikle genç izleyiciler için Shakespeare ile tanışmak adına bir fırsat sunuyor.

30 Nisan’da Moda Sahnesi’nin “Hizmetçiler” oyunu izleyiciyle buluşacak. Jean Genet’nin kaleme aldığı oyun, sınıf farklılıkları, iktidar ilişkileri, kimlik ve sistem eleştirisi üzerine derinlemesine bir inceleme sunuyor. Kemal Aydoğan’ın yönettiği oyunda; Yılmaz Sütçü, Kerem Fırtına ve Dilan Düzgüner rol alıyor.

1 Mayıs’ta Mardin’den gelen Şaneşin Performansı’nın “Kela Dimdime” oyunu sahnelenirken, 2 Mayıs’ta Batman Yeni Sahne’nin “Bekoyê Ewan” oyunu gösterilecek. Süleymaniye’den gelen Şanoya Goran’ın “Rutbun” oyunu Soranice sahnelenirken, Sine’den festivale katılan Akedemiya Hûner’in “Chonour” oyunu izlenecek. Festivalin 4 Mayıs’taki kapanış oyunu ise Saqız’dan gelen Bertevg a Kargeha Şanûya Hûman’ın “Piromte Le Zincîrda” adlı performansı olacak.

Atölyeler

Festivalde atölye çalışmaları da düzenlenecek. Süreyya Karacabey’in “Sahne için yazmak” atölyesi 26-27 Nisan’da, Koray Tarhan’ın doğaçlama performans atölyesi 28 Nisan’da, Mizgin Bilmen’in “Rejîsoriya Şanoyê” (Tiyatro Yönetmenliği) atölyesi ise 2 Mayıs’ta gerçekleştirilecek. Tüm atölyeler Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılacak.

/Rd/

İlginizi Çekebilir

Rasim Ozan Kütahyalı hakkında üç yıla kadar hapis istemi
Özgür Özel: İlhamını FETÖ’cülerden alan bir kumpasla karşı karşıyayız

Öne Çıkanlar