🔴 Erbil’de düzenlenen Ulusal Dua Günü’nde konuşan Mesud Barzani,”Birbirimizi kabul etmek, inancımızın temel bir parçasıdır.” dedi.
Erbil’de “Ulusal Dua Günü” etkinliği düzenlendi. Etkinlik, Kürdistan bayrağının renkleriyle süslenmiş bir meşe ağacı logosu altında gerçekleştirildi.
Etkinliğe KDP Lideri Mesud Barzani başta olmak üzere çok sayıda yetkili, Kürdistan Bölgesi ve Irak’taki etnik-dini toplulukların temsilcileri, siyasetçiler, yabancı ülke temsilcileri ve çok sayıda tanınmış sima katılıyor.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani’nin öncülüğünde düzenlenen etkinliğin hazırlık komitesinde Dini Özgürlüğün Tanıtımı ve Desteklenmesi için Uluslararası Organizasyon Başkanı Nadine Maenza da yer alıyor.
Daha önce ABD yönetiminde Uluslararası Din Komisyonu başkanı olan Maenza, etkinliğe ilişkin Rûdaw’a şunları söyledi:
“Kürdistan kalbime yakın bir yerdir, farklı din ve milletlerin mozaiği gibi bir vatandır ve aralarında güzel bir barış içinde yaşama tarihi vardır.”
Maenza şöyle devam etti:
“Bölgedeki değişimler nedeniyle Kürdistan’ın sürekli karşılaştığı zorluklara rağmen, Hristiyan ve diğer dinlerin liderlerini, hem bölgeden hem de dünyadan toplulukların inananlarını bir araya getiren Ulusal Dua Günü’ne katılmaktan mutluluk duyuyorum, böylece Irak halkı ve bölge için dua edebileceğiz.”
Mesud Barzani, Ulusal Dua Günü kapsamında düzenlenen törende Kur’an-ı Kerim’den Hucurât Suresi’nin 13. ayetini okuyarak insanlığın eşitliğine ve takvaya dayalı üstünlük anlayışına vurgu yaparak konuşmasına başladı.
Ekinliğin açılışında Kuran’dan ayetler okuyan Mesud Barzani, “Birbirimizi kabul etmek, inancımızın temel bir parçasıdır. Bu da Yüce Allah’ın Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerine dayanmaktadır” dedi.
Mesut Barzani konuşmasında, Mevlana Rumi’nin sözlerine atıfta bulunarak şunları söyledi:
“Hakikat dağın zirvesi gibidir ve zirveye ulaşmak için birçok yol vardır, ancak amaç birdir ve o da hakikate ulaşmaktır.”
“Tarih boyunca zalimler , Kürdistan’a saldırıldığında, Müslüman, Hristiyan ve Ezidi arasında ayrım yapmadı” diyen Başkan Mesud Barzani IŞİD’e karşı verilen mücadelede de benzer bir durumun yaşandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Pêşmerge güçleri, IŞİD’in din ayrımı gözetmeyen saldırılarına karşı koyarak onları yenilgiliye uğrattı.”
“Hepimiz Allah’ın kullarıyız ve insanlıkta kardeşiz” diyen Başkan Mesud Barzani “Tüm peygamberler, kardeşliğin yayılmasını, insanların birbirine el uzatmasını ve birlikte yaşamayı öğütlemiştir” ifadelerini kullandı.
Ulusal Dua Günü nedir?
Ulusal Dua Günü ve ya National Prayer Breakfast etkinliği Washington DC’de genellikle Şubat ayının ilk Perşembe günü düzenlenen yıllık bir etkinlik. Acak diğer ülkelerde kendi belirlenen zamanlarında gerçekleştirilir. Bu etkinlik, dünya genelinden siyasi liderleri, diplomatları ve dini şahsiyetleri bir araya getirir.
Ulusal Dua Günü, farklı inançlardan insanların bir araya gelerek dua ettiği, ruhani birlik ve toplumsal dayanışmanın vurgulandığı özel bir gündür. Bugün dünya genelinde birçok ülkede benzer etkinliklerle anılsa da, modern anlamda kurumsallaşmış haliyle ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkmıştır.
Tarihi ve Kökeni
Ulusal Dua Günü’nün kökleri, 17. yüzyıldaki ilk Amerikan kolonilerine dayanır. Özellikle Puritanlar gibi dindar yerleşimciler, topluluk olarak belli günlerde dua ve oruç günleri ilan ederdi. Bu günler; savaş, kıtlık, hastalık gibi zorlu dönemlerde toplu tövbe, dua ve Tanrı’dan yardım dileme amaçlıydı.
İlerleyen yüzyıllarda bu gelenek daha da kurumsallaştı:
1775’te, Amerikan Devrimi sırasında, Kıta Kongresi ilk resmi “dua, oruç ve şükür günü” çağrısında bulundu.
1863’te Abraham Lincoln, İç Savaş döneminde ulusal dua ve oruç günü ilan etti.
Modern anlamda “National Day of Prayer” (Ulusal Dua Günü) ise 1952 yılında ABD Kongresi tarafından yasalaştırıldı ve o zamanki Başkan Harry S. Truman tarafından imzalandı.
1988’de Başkan Ronald Reagan, bu günün her yıl Mayıs ayının ilk Perşembe günü olarak kutlanmasını resmileştirdi.
/rd/