🔴 Kuzey ve Doğu Suriye’nin Kamışlo kentinde, Kürtlerin ulusal birliğini güçlendirme ve ortak gelecek vizyonunu tartışma amacıyla “Kürt Birliği: Güçlendirme Yolları ve Geleceğe Yönelik Perspektifler” başlıklı çalıştay başladı.
Fırat Araştırmalar Merkezi tarafından Azadî Parkı’nda düzenlenen etkinliğe, Kürt aydınları, yazarlar, araştırmacılar, edebiyatçılar, gazeteciler, sanatçılar, Rojava’daki tüm siyasi parti temsilcileri, Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, Cizîrê Kantonu, Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) ve Demokratik Suriye Meclisi (MSD) temsilcileri katılıyor.
ULUSAL BİLİNÇ ZİRVEDE
Çalıştayın açılışında konuşan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eş Başkanı Îlham Ehmed, 26 Mayıs 2025’te Kamişlo’da düzenlenen Rojava Kurdistan’ı Birlik ve Ortak Tutum Konferansı’a işaret etti.
İlham Ehmed, “Konferansta alınan tüm kararlar, bu tarihsel dönemde Kürt halkı arasında ulusal bilinç ve anlayışın en üst düzeye ulaştığını göstermektedir. Kürt tarafları arasında öyle bir bilinç oluşmuştur ki herkes kendi cephesinden sorumluluk duygusuyla hareket etmekte ve Kürtlerin parçalanmasına neden olan ittifak hatalarının tekrar edilmemesi gerektiğini vurgulamakta” dedi.
KÜRT HALKININ PARÇALANMASINA İZİN VERMEMELİYİZ
Kürtler arası ittifakın pratikte hayata geçirilmesi için konferansın tarihi bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan İlham Ehmed, “Gerçek şu ki, düşünsel farklılıklar temaslarımızı etkiliyor. Bu farklılıkları bir zenginlik olarak görmeli, ancak bu durumun Kürt halkının parçalanmasına yol açmasına izin vermemeliyiz” ifadelerini kullandı.
YENİ SURİYE’DE KÜRTLERİ YERİ TARTIŞMASIZDIR
Yeni Suriye’nin inşasında Kürtlerin rolüne dikkat çeken İlham Ehmed, şunları söyledi: “Tüm toplumlarda ideolojik farklılıklar vardır; ancak bu farklılıklar hiçbir zaman parçalanma ya da tek taraflı hareket etme gerekçesi olmamalıdır. Bu husus, Kürt halkının gelişimi ve yeni Suriye’nin inşası açısından büyük önem taşımaktadır. Tarihten çıkaracağımız dersler çok değerlidir. Toplum parçalanmamalıdır. Bugün Türkiye’de Kürtler ve Türkler arasında artık bir diyalog süreci başlamış durumda. Bu süreci birlikte yürütebilirsek, gelecekte çok daha önemli ve doğru adımlar atacağımıza inanıyoruz.”
ÜÇ ANA BAŞLIK
Çalıştay, “Kürt Birliğinin Güçlendirilmesinin Önemi”, “Kürt Birliği Konferansı Belgelerinin Ulusal Boyutu” ve “Kürtlerin Suriye’deki Rolü ve Anayasal Seçenekler” başlıkları altında sürüyor. Etkinlik, Kürt birliğinin geleceğine yönelik kapsamlı tartışmalara ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
/Kaynak: ANF/