TJA, 28-29 Mayıs’ta Diyarbakır’da 1’inci Kürt Kadın Parlamenterler Konferansı gerçekleştirecek. TJA’lı Çağlar Demirel, “Demokratik toplumun nasıl inşa edileceğine dair ortak bir mücadele hattı oluşturmaya çalışacağız” dedi.
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) öncülüğünde 28-29 Mayıs tarihlerinde “Siyaseti demokratikleştirelim demokratik toplumu inşa edelim” şiarıyla “1’inci Kürt Kadın Parlamenterler Konferansı” gerçekleştirilecek.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Konferansa dört parça Kürdistan’ın yanı sıra Irak ve Avrupa ülkeleri parlamentolarından eski ve yeni çok sayıda parlamenterin katılması bekleniyor. Birçok isim de telekonferans yoluyla konferansa bağlanacak.
Konferansın hazırlık çalışmalarında yer alan TJA’lı Çağlar Demirel, konferansın büyük bir emekle ortaya çıktığını belirtti. Hem siyasette hem de politikada kadınların nasıl ortaklaşması gerektiğine dair bir ihtiyacın ortaya çıktığını ifade eden Çağlar Demirel, konferans ile ortak politika belirleme ve kadın mücadelesini açığa çıkaracak ortak birlikteliği hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. Dünyada ve Ortadoğu’da süren savaşların karar vericisinin erkek egemen zihniyet ve ulus devletlerin olduğunu belirten Çağlar Demirel, bundan en çok etkilenin ise kadınlar olduğunun altını çizdi. Çağlar Demirel, bu belirlemeden hareketle ulus devlet anlayışına demokratik siyasetle verilecek cevabı açığa çıkarmak ve bununla birlikte kadın mücadelesindeki ortak birlikteliği yaşamsallaştırmak adına böylesi çalışmaya ihtiyaç duyduklarını söyledi.
Ortadoğu’da kadınların yok sayıldığı, eve kapatıldığı, karar mekanizmalarına dahil edilmediği bir sürecin içerisinden geçildiğini kaydeden Çağlar Demirel, “Bu sisteme karşı Kürt kadınlarının önemli bir rolü ve misyonu var. Rojava’da bir kadın devrimi var. Bu devrim Ortadoğu’da ve dünyada bu bir modeldir. Kürt kadın mücadelesinin bu anlamda farklı deneyimleri de var. Amacımız savaşa karşı demokratik siyaseti, demokratik toplumu, barışı inşa etmenin yol ve yöntemlerini birlikte tartışmak, ortaklaştırmaktır. Bu erkek egemen zihniyete karşı ortak mücadele hattımızı birlikte ele almaktır. Kürt kadın hareketi olarak kadınların siyasette karar mekanizmalarında yer almasını sağlayarak, bu eril zihniyete karşı mücadelemizi ortaklaştırmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
‘BİRÇOK ÜLKEDEN KADIN PARLAMENTER KATILACAK’
Konferansa Bakûr, Başûr, Rojava ve Rojhilat’tın yanı sıra Danimarka, Hollanda, İsviçre, Almanya gibi ülkelerden de Kürt kadın parlamenterlerin katılacağını söyleyen Çağlar Demirel, Türkiye’nin uyguladığı yasaklar nedeniyle fiziki olarak konferansa katılamayacaklarını belirtti. Çağlar Demirel, “Başur’dan 60’a yakın hem Kürdistan hem de Irak Parlamentosu’ndan Kürt kadın parlamenterler katılacak. Burada da önceki dönem de Kürt kadın mücadelesiyle parlamentoda yer alan hem de şimdi devam eden parlamenterler katılacak. Yani Leyla Zana ile başlayan bugüne kadar demokratik siyaset de yer alan Kürt kadın parlamenterler katılacak. Avrupa’dan da katılım olacak. Ancak sürgünde olan parlamenterlerde var. Bazı parlamenterler Avrupa’da seçilmiş olmalarına karşın Türkiye’ye girişlerinin yasaklı olduklarından fiziki katılım olamasa da online şeklinde katılım sağlayacaklar” diye konuştu.
‘ORTAK MÜCADELE HATTI OLUŞTURMAYA ÇALIŞACAĞIZ’
Gündemi, Kürt kadınlarının kendi içinde ortak bir deneyim paylaşımı, ortak bir mücadele hattının oluşumu tartışmalarının belirleyeceğini söyleyen Çağlar Demirel, “Aynı zamanda Kürt kadınlarının ulusal birliğine de ön açıcı olacağını düşünüyoruz. Ulusal birliği yeniden hayata geçirmek için Kürt kadınları burada öncülük yapacak. Yine atölyelerimizde olacak” diye belirtti.
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’na” ilişkin kadınların ortak fikri, ortak eylemi ve mücadele hattını da hep birlikte konferansta belirleyeceklerini dile getiren Çağlar Demirel, “Bir gündemimizde demokratik siyasetin bundan sonraki süreçte nasıl hayata geçeceği olacak. Demokratik toplumun nasıl inşa edileceğine dair ortak bir mücadele hattı oluşturmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.
‘DENEYİM AKTARIMLARI YAPILACAK’
Konferansın ilk gününde deneyim paylaşımlarının olacağını belirten Çağlar Demirel, şöyle devam etti:
“Hem erkek egemen zihniyete karşı kadın hareketinin siyasi partilerde başlatmış olduğu mücadeleyi nasıl ele aldığımız ve parlamentoda bu mücadeleyi toplumla parlamento arasında nasıl pratikleştirdiğimize dair deneyim aktarımları yapacağız. İkinci günde de atölyeler gerçekleştireceğiz. Tartışmaların sonucunda sonuç bildirgesini açığa çıkartacağız.”
‘BİRLİKTELİĞİ GÜÇLENDİRECEĞİZ’
Kürt kadınlarının parlamentolarda verdiği mücadeleyi ortaklaştırmayı ve bu birlikteliği güçlendirmeye dönük bir örgütlenme gerçekleştireceklerinin altını çizen Çağlar Demirel, şöyle devam etti:
“Kürt kadınlarının tüm dünya kadınlarıyla birlikte şuana kadar ki kazanımlarını nasıl ortak bir payda da politikaya dönüştürebileceğimizi ve ortak mücadele hattımızı nasıl öreceğimizi sonuç olarak açığa çıkartacağız. Konferans tartışmalarında ortak bir ağ mı, inisiyatif mi ya da bundan sonraki hedefimizin ne olacağını hep birlikte tartışmalar sonucunda açığa çıkaracağız. Siyaset hep erkek egemen zihniyetle organize edilmiş ve kadının yok sayılarak siyasetten uzaklaştıran bir mekanizmayla hayata geçirilen süreci yaşadık. Biz geçmişten bugüne kadar deneyimlerimizle kazandığımız eşbaşkanlık sistemi, eşit temsiliyet ve bununla birlikte karar alma mekanizmalarına katılımının toplumla parlamentoda bağını ne kadar güçlü kılabileceğimizi ve bulunduğumuz alanlarda ulus devletlerin kadını yok saydığı, Kürt kimliğini, dilini, kültürünü inkar ettiği bir süreçte ortak birlikteliğimizi, dilimizi, kültürümüzü nasıl yaşamsallaştıracağımızın sonuçlarını hep birlikte açığa çıkaracağız. Bütün kadın arkadaşlarla sonuç bildirgesiyle bunu kamuoyuyla paylaşacağız.”
/Mezopotamya Ajansı- Müjdat Can/