Oktay Candemir: Kürt, Kürt olduğunda…

Yazarlar

Bu ülkede bir çok kesimin nezdinde Kürt arkadaşları vardır, bir sorun yoktur ama Kürt ne zaman Kürtçe bir şeyler yapmaya başlasa sorun da oradan başlıyor.

Askerde çok iyi bir Kürt iken, Kürtçe konuşmana ‘İkinci kanala geçtiği’ için tepki alan ve çoğunlukla yaşanan kavgalar…

Sesin çok güzeldir ama Türkçe söylediğin sürece bu geçerlidir. Kürtçe şarkı başlı başına bir cinayet sebebidir.

Dünyaca ünlü romancı Yaşar Kemal, Şair Ahmed Arif, Türkçe şiir, roman yazdıkları sürece bir tehlike değildir, ama Kürt olmaya başladıkları andan itibaren ya mapustur ya sürgün.

Kürt Ahmet Kaya, 20 yıl boyunca Türkçe söyledi ve ülkücüler dahi gizli gizli dinledi ama bir keresinde Kürtçe söyleyeceğim dediği andan itibaren başına gelmedik kalmadı.

Bu ülkede sanat icra edeceksin ya İbo gibi olacaksın, ya da Mahsun… Aksi durumda Kürtlerle ilgili yapılan her şey popülizmden ibarettir.

Şimdilerde bütün Türkiye Vanlı inşaat işçisi çocuğu arıyor. 

Zülfü Livaneli’nin Twitter paylaşımlarıyla birlikte onun peşine düşenlerin ardından Murat Akbaşlı, artık telefonlara bile cevap vermiyor. Belli ki ona ulaşan ve çocuktaki o müthiş sesin nasıl para edeceğini öngörenler şimdiden bir tekel dahi oluşturdular.

Murat Akbaşlı’ya duyulan bu hayranlık inşaat işçisi olduğu için mi, Kürtçe söylediği için mi, yoksa sadece sesinin güzelliği için mi? 

Muhtemelen sesi çok güzel ve onu eğitime alarak Türkçe söylemesini sağlayacaklar. 

Kendi değerlerimizi fark etmemiz, ya da keşfetmemiz için illa birinin bizi dürtmesi mi lazım bilmiyorum ama Zülfü Livaneli, Twitter sayfasında övgüler dizmese, belki de asla bu yetenekli gençten haberimiz bile olmayacak. 

Söz konusu o görüntü iki yıl önce çekilmiş, sosyal medyada paylaşılmış ve hiçbirimiz maalesef fark edememişiz.

Zülfü Livaneli iyi niyetli bir girişimde bulunuyor ve dengbejlik geleneğinin sürmesi için Murat’ı eğitime alacaklarını söylüyor.

Her şey buraya kadar iyi bir şekilde cereyan ediyordu… Ta ki, Mahsun Kırmızıgül, ‘Murat’a aranjör olurum’ diyene kadar.

İnşaattan çıkıp da sonradan ünlü olanların hal vaziyeti ortada iken endişelenmemek mümkün değil.

Vaktiyle Kürtçe şarkı söylemek istediği için linç edilen Ahmet Kaya’ya destek dahi olamayan insanların bu gün Kürtçe karşısında gösterdikleri hassasiyet insanın yüreğini sızlatıyor.

Saray ilçesi Turan köyünden Murat Akbaşlı, Şakıro’dan bir klamı çağırırken, aynı zaman ustası olduğu alçı işini de kusursuz yapacak kadar muazzam bir yeteneğe sahip.

Ama şimdi bu yeteneğini onlar fark ettiği için eğitimi de onlar verecek. 

Gülhane’de konserinde, on binlerce kişiye 1 Mayıs marşının sözlerini unuttuğunu söyleyebilen Zülfü Livaneli ve Ahmet Kaya’nın linç edilirken, o sahneye çıkarak ‘Bir başkadır benim memleketim’ diye şarkılar söyleyen Mahsun Kırmızıgül…

 

İlginizi Çekebilir

Sibel Özbudun: Sahneyi sokağa, sokağı sahneye taşıyan estetiğin etiği
Halil Dalkılıç: Firsend û helwest

Öne Çıkanlar