Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki Ukrayna barışına yönelik telefon görüşmesi, AB’nin ‘devre dışı bırakıldığı’ endişelerini artırdı.
AB liderleri Perşembe günü, ABD Başkanı Donald Trump’ın kendilerini dahil etmediği bir barış sürecinin pratikte ‘işlemeyeceği’ uyarısında bulundu.
Trump önceki gün savaşın taraflarından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile barış görüşmelerini ele aldı.
Özellikle Trump-Putin görüşmesinde, iki ismin müzakerelere “derhal” başlanması noktasında mutabık kalmaları blok genelinde “kötü” karşılandı ve AB’nin yeni süreçten “soyutlanacağı” endişelerini körükledi.
Trump, Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için Putin ile müzakereleri başlatacaklarını açıkladı
Şubat 2022’de başlayan savaşın ilk dönemlerinde AB liderleri Ukrayna’ya adaylık statüsü vermişti. Barış görüşmelerinde masada olmaya özel önem atfediyorlar.
AB dış politika şefi Kaja Kallas, “Arkamızdan bir anlaşma yapılırsa, bu kesinlikle işe yaramayacaktır. Çünkü Avrupalıların ve Ukraynalıların karşılıklı olarak bunu onaylaması gerekir,” dedi.
Avrupa Konseyi Başkanı Antonio Costa da Beyaz Saray’a benzer bir uyarıda bulunarak Ukrayna’da barış ve Avrupa’da güvenliğin “birbirinden ayrılamaz konular” olduğunun altını çizdi.
“Barış basit bir ateşkes olamaz. Rusya artık Ukrayna, Avrupa ve uluslararası güvenlik açısından bir tehdit olmaktan çıkmalı,” diye konuştu Costa. “Müzakereler, Ukrayna ve AB’nin olmadığı bir senaryoda ne inandırıcı olur ne de kalıcı bir barışla sonuçlanır.”
Avrupa Komisyonu Baş Sözcüsü ise, “Avrupa olmadan, Avrupa’nın ve Ukrayna’nın güvenliği hakkında bir tartışma yapılamaz. Masada bize ihtiyacınız var,” ifadelerini kullandı ve Trump-Putin görüşmesini “bir sürecin başlangıcı” olarak tanımladı.
Sözcü, çarşamba günü gerçekleşen telefon görüşmesinden önce Washington’un Brüksel ile temas kurmadığını doğruladı. “Özellikle bu telefon görüşmesine ilişkin herhangi bir koordinasyon söz konusu olmadı,” dedi.
Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, “Saldırgan, saldırganlığıyla kalır. Kurban, yani işgal altındaki ülke desteklenmelidir. Ateşkes, sürdürülebilir bir barış sayılmaz. Saldırganı şimdi ve sonsuza kadar durdurmalıyız,” dedi.
Polonya Başbakanı Donald Tusk, Trump’ın izlediği diplomasiye öfkesini dile getirirken büyük harflere başvurdu.
“İhtiyacımız olan tek şey barış. ADİL BİR BARIŞ. Ukrayna, Avrupa, ABD bu konuda birlikte çalışmalı. BİRLİKTE,” diye yazdı.
Tusk daha sonra Zelenskiy, Costa, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir telefon trafiğine girdi. Görüşmelerde bir sonraki Şansölye olması beklenen Almanya Hristiyan Demokrat Birliği (Christlich Demokratische Union Deutschlands – CDU) lideri Friedrich Merz de vardı.
“Avrupalılar da kıtanın bir parçası olarak masada olmalı ve şüphesiz AB üyesi olacağız. Onlar bize önemli ölçüde yardımcı oldu,” dedi Zelenskiy.
“Herkes olası formatı şöyle düşünüyor: ABD, Ukrayna ve Rusya. Ama Avrupa nerede? Onları dahil edebilmek için çabalıyorum.”
Kaynak: Euronews