Avrupa Birliği bundan böyle Rusya vatandaşlarına çoklu giriş vizesi vermeyecek. Ancak muhalifler, bağımsız gazeteciler ve sınırlı sayıda diğer kişiler için istisnalar tanınacak.
Deutsche Welle’de yer alan habere göre Avrupa Birliği, bloğun “sabotaj ve vizelerin kötüye kullanılması ihtimali” endişesi nedeniyle Rusya vatandaşlarına yönelik vize kurallarını sıkılaştırıyor.
Çoklu giriş vizeleri artık verilmeyecek ve başvuru sahiplerinin AB’ye seyahat etmek istediklerinde her seferinde yeni bir vize başvurusunda bulunmaları gerekecek.
Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, yeni kuralların amacının kamu düzeninin yanı sıra güvenliği de korumak olduğu ifade edildi.
AB Dış Politika Şefi Kaja Kallas, X.’te yaptığı açıklamada, “Savaş başlatıp Avrupa’da serbestçe hareket etmeyi beklemek haklı gösterilemez” dedi.
“AB, Avrupa topraklarında devam eden İHA hareketliği ve sabotajlar nedeniyle Rusya vatandaşlarına yönelik vize kurallarını sıkılaştırıyor. AB’ye seyahat etmek bir ayrıcalıktır, garanti değildir.”
Ancak muhalifler, bağımsız gazeteciler ve insan hakları savunucuları için sınırlı sayıda istisna olacak.
Avrupa Komisyonu Sözcüsü, son birkaç yılda yaklaşık 4 milyon Rusya vatandaşına vize verildiğini, bu sayının ise azaldığını söyledi.
Bu rakam, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline rağmen varlıklı kişilerin hala Avrupa’da tatil yapabildiği yönündeki Doğu Avrupa ülkelerinden gelen eleştirilere yol açtı.
Rus diplomatların, konsolosluk görevlilerinin ve personellerinin hareket özgürlüğü, casusluk ve dezenformasyon korkuları nedeniyle yakın zamanda vize kısıtlaması getirilmişti.
Ocak 2026’dan itibaren, AB üyesi ülkeler arasında yapılacak tüm seyahatlerin, hedeflenen varış noktasından en az 24 saat önce ve tüm transit ülkelere kaydedilmesi zorunlu olacak.










