ABD istihbaratı: İran’daki intihar saldırısını IŞİD’in Afganistan kolu düzenledi

DünyaGündem

ABD istihbarat servisleri, İran’da onlarca kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan patlamaların IŞİD’in Afganistan’daki kolu olan “IŞİD-Horasan” isimli oluşum tarafından gerçekleştirildiği değerlendirmesinde bulundu. 

İran’da, Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü’nün eski komutanı General Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta Ocak 2020’de bir Amerikan saldırısında öldürülmesinin dördüncü yılı dolayısıyla 3 Ocak’ta düzenlenen anma töreninin yapıldığı Kirman’da, mezarlık yolunda 20 dakika ara ile iki patlama meydana gelmişti. Son verilere göre 89 kişinin öldüğü 284 kişinin de yaralandığı saldırının sorumluluğunu IŞİD üstlendi.

İstihbarat konusunda bilgi sahibi iki kaynağın verdiği bilgilere göre, ABD tarafından elde edilen iletişim kayıtları, ‘saldırıları IŞİD’in Afganistan’daki kolunun gerçekleştirdiğini’ teyit ediyor.

ABD’li kaynaklardan biri, Reuters’a verdiği demeçte “İstihbarat açık ve tartışılmaz” ifadesini kullandı.

İkinci kaynak ise, istihbaratın, (IŞİD militanlarının) iletişim dinlemelerinden elde edildiğini belirtti, ancak ilave ayrıntı vermedi.

Bu arada örgütün iletişim kayıtlarının toplandığı daha önce kamuoyuna açıklanmamıştı.

1979 İslam Devrimi’nden bu yana İran’da gerçekleşen ve en kanlı ve en ölümcül bombalı saldırı olan Kirman olayı, Gazze’deki İsrail-Hamas savaşının yanı sıra Yemen’deki Tahran destekli Husilerin Kızıldeniz’de ticari gemilere yönelik saldırıları nedeniyle Orta Doğu’da yaşanan gerilimi daha da arttırmış durumda.

IŞİD, bombalı saldırıların sorumluluğunu üstlendi. Örgütle bağlantılı Telegram hesabından yapılan duyuruda, patlayıcı düzenekli intihar kemeri takan iki eylemcinin olayı gerçekleştirdiği iddia edildi.

Ancak örgütün duyurusunda bombalı saldırılardan Afganistan merkezli uzantısı IŞİD-Horasan’ın (IŞİD-H) sorumlu olduğunu belirtilmedi.

İlk kaynak saldırıyı IŞİD-H’nın gerçekleştirdiğine dair “ABD’nin elinde oldukça net istihbarat var” dedi.

Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), yorum yapmadı.

Kendini Sünni olarak tanımlayan IŞİD, İran’da çoğunluğun takipçisi olduğu Şii mezhebi üyelerine karşı şiddetli bir nefret içerisinde ve Şii Müslümanları “mürted” (dinden çıkmış) olarak görüyor.

IŞİD daha önce de İran’daki çeşitli bombalama eylemlerinin sorumluluklarını üstlenmişti.

Öte yandan İran makamları dün (5 Ocak) yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin saldırıya karıştığından şüphelenilen 11 kişiyi gözaltına aldığını ve patlayıcı cihazlar ile yelekler ele geçirdiğini duyurdu.

ABD’li yetkililer Taliban baskılarının IŞİD-H’yi zayıflattığını ve bazı üyelerinin Afganistan’ı terk ederek komşu ülkelere gittiğini, ancak bununla birlikte örgütün dış operasyonlara odaklanmaya devam ettiğini dile getiriyor.

IŞİD-Horasan nedir?

Son yıllarda adından söz ettirmeye başlayan örgüt, kendini Horasan bölgesi olarak bilinen yerlerdeki IŞİD’in temsilcisi olarak görüyor. Bu nedenle İran’ın kuzeydoğusundan başlayarak Afganistan ve Orta Asya ülkelerinden Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan’ı kapsayan bölgeleri hedef seçtiği için IŞİD-Horasan adını kullanıyor. Amacını, Orta Doğu’da ilan edilen ‘hilafetin’ Horasan’da da hakim kılınması olarak tanımlıyor. Taliban’ın uygulamalarını yumuşak bulan ve ABD ile barış masasına oturduğu için ‘mürted’ (dinden dönen) olmakla suçlayan daha radikal, daha sertlik yanlısı çok sayıda eski Taliban üyesi, IŞİD-H’ye geçti. Ancak biat ettikleri ‘halife’ Selefi olsa da IŞİD-H üyeleri, Diyubend akımından kopamıyor. Taliban’a karşı savaşan ve bin 500 ile 2 bin 200 arasında değişen sayıda savaşçıya sahip örgüt, Afganistan’ın Pakistan sınırına yakın Kunar ve Nangarhar vilayetlerini kendine üs edindi. Şiilerin İslam dinine mensup olmadıklarını iddia eden IŞİD-H sıklıkla bu azınlığa mensup kişilere yönelik intihar saldırıları gerçekleştiriyor. 2015 yılında kurulan IŞİD-H Afganistan, Pakistan ve Orta Asya’da hilafetin hakim olması için mücadele ettiğini belirtiyor.

 

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Kürt siyasetçi Murat Bozlak mezarı başında anıldı
Kayıp yakınları Soysal, Düşkün ve Yılmaz’ın faillerini sordu

Öne Çıkanlar