Ahmet Telli Van’da: Şiir bir itirazdır

GenelGündem

🔴Eğitim Sen’in konuğu olarak Van’a giden şair Ahmet Telli, şiir ve söyleşi programına katıldı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Van Şubesi tarafından yazar, şair Ahmet Telli’nin katıldığı şiir ve söyleşi programı düzenlendi. Wan Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlenen söyleşiye çok sayıda kişi katıldı. Moderatörlüğünü Olcay Çömlekçi’nin yaptığı söyleşi programı çello dinletisi ile başladı.

 ‘ŞİİR DİŞİL VE BARIŞÇILDIR’

Daha sonra soruları yanıtlayan Telli, “Şiir bir itirazdır. Şairin kendi adına değil o şiirdeki sözcükler aracılığıyla itirazı yeniden söylemektir. Şiir bir inat ve bir ısrardır. Yazılı edebiyat önce sözlü edebiyattır. Kürt edebiyatı da sözlü edebiyattır. Şiir dişildir ve barışçıldır. Şiir egemen aklı değil sezgisel aklı öngörür. İnsan sezgisel aklını yitirmemeli. Maalesef biz bu sezgisel aklını yitirmiş bir ülkedeyiz” belirlemesi yaptı.

 HACI LOKMAN BİRLİK’E YAZDIĞI ŞİİRİ OKUDU

 Öldürüldükten sonra panzerin arkasına bağlanarak sürüklenen Hacı Lokman Birlik’e yazdığı şiiri okuyan Telli, “Biri televizyonda Hacı Lokman Birlik ile ilgili konuşuyordu. Konuşmasında; ‘Gülüşünden vurdular kardeşimi’ sözünü kullandı. Hacı Lokman ölüm halindeyken bile yüzü gülen aydınlık bir delikanlıydı ve gençti. Olaylar ve kentler şiir yazanları etkiler. İnsan zihninde sürekli bir vicdan azabı olarak durur. Lokman’ı anlatmak kolay değil. Ben o şiiri okurken ağladım. Ronya’yı anlatırken ağladım. Direnme bazen fiziki olduğu kadar moraldir de. Yoksa Amed zindanlarından sonra mücadele biterdi” diye anlatarak şiiri okudu. 

Telli son olarak Wan’ın yerel seçim başarısı ve direnişini kutlayarak dinletiyi bitirdi. Şiir dinletisi ve söyleşinin ardından Telli, kitaplarını imzaladı.

/Mezopotamya Ajansı/

İlginizi Çekebilir

İmamoğlu: TRT, Başsavcılık haber ajansı gibi

Öne Çıkanlar