Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kürt müzisyen Hozan Canê’ye “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla ceza verilerek hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasını ifade özgürlüğünün ihlali saydı. Mahkeme Türkiye’yi tazminata mahkum etti.
Hozan Canê adıyla bilinen Saide İnaç hakkında, kişisel Facebook sayfasında paylaştığı bir karikatürde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla 2019 yılında dava açıldı.
Davaya bakan Edirne 6. Asliye Ceza Mahkemesi, “cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla Saide İnaç’a 1 yıl 5 ay 15 gün hapis cezası verdi.
Hükmün açıklanmasının geriye bırakan mahkeme, İnaç’ın 5 yıl süreyle denetime tabi tutulmasına hükmetti.
İstinaf ve AYM aşamalarından sonuç alamayan Saide İnaç’ın avukatları kararı AİHM’e taşıdı. Başvuruyu inceleyen AİHM Türkiye’yi, 5 bin ile 2 bin 600 avro arasında değişen oranlarda tazminat ödemeye mahkum etti.
AİHM İkinci Dairesi, aralarında Hozan Canê’nin de bulunduğu 4 ayrı başvuruyu “Erdoğan ve Diğerleri v. Türkiye” kararında birleştirdi.
AİHM, 8 Ekim 2024’te oybirliğiyle aldığı kararla başvurucularının ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.
Kararı değerlendiren MLSA Eş Direktörü Avukat Veysel Ok şunları söyledi:
“Birincisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik sert ve provakatif eleştirilerin ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna karar verildi. Cumhurbaşkanlarına yönelik eleştiri sınırının yüksek olduğunun tespiti açısından önemli. İkincisi, kişiler hakkında hükmün açıklamasını geri bırakılması kararı verilerek beş yıl boyunca onların bir nevi sansüre itilmesi de Avrupa İnsan sözleşmesinin 10. maddesindeki ifade özgürlüğüne aykırı bulundu. Hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasının kendisini başlı başına bir sansür mekanizması olduğuna karar verdi. Bu açıdan kararı önemli buluyoruz” dedi.
Kaynak: Rudaw