Urfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP eski Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve akrabaları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar, 9 Mart 2021’de Urfa Adliyesi önünde Adalet Nöbeti başlattı. Emine Şenyaşar ve oğlu Yeşil Sol Parti Milletvekili Ferit Şenyaşar Adalet Nöbeti’ni 846’ncı gününde Adalet Bakanlığı önüne taşıdı. Emine Şenyaşar hakkında Urfa’da nöbetlerinin 86’ncı gününde (2 Haziran 2021) sarf ettiği sözler nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP’li İbrahim Yıldız’a “hakaret” ettiği gerekçesiyle açılan, daha sonra tefrik eden davanın ilk duruşması görüldü. Yıldız’a “Hakaret” ettiği iddiası ile Urfa 2’nci Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Şenyaşar, Ankara’da ameliyat olduğu için katılamadı. Duruşmaya Şenyaşar’ın dosya avukatları katıldı.
“YILDIRMA POLİTİKALARI”
Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada dosya savcı mütalaasını vererek Emine Şenyaşar’ın cezalandırılmasını talep etti. Mütalaaya karşı söz Şenyaşar ailesi avukatlarından Mehmet Ali Aslan, “Müvekkilimiz sıradan bir yurttaş değil ailesinden 3 kişiyi kaybeden bir anne. Bir oğlu da cezaevinde. Buna karşı adalet mücadelesi veren Emine anne burada adliye önünde adalet nöbeti tutuyordu. Müvekkilimize bu nöbet boyunca 20’ye yakın soruşturma açıldı. Biz bu soruşturmaları bir suç olmaktan çok başlattığı adalet nöbetini bitirmeye dönük bir yıldırma politikası olarak görüyoruz” dedi.
“BUNLAR ACILI BİR ANNENİN SÖZLERİ”
Ardından söz alan ailenin avukatlarından Ayşe Şehriban Demirel de ise uluslararası hukuk kurumlarının hakaret davaları ile ilgili verdiği kararlara atıfta bulunarak Şenyaşar’ın Yıldız ve ailesiyle husumetli olduğuna dikkati çekti. Demirel, Şenyaşar ile ilgili beraat kararı verilmesini talep etti. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şube Eş Başkanı Meral Halat, Şenyaşar’ın sarf ettiği sözlerin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek “Bunlar normal bir yurttaşın değil acılı bir annenin sözleridir. O yüzden söz konusu suçlamaları kabul etmiyoruz” dedi.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti Emine Şenyaşar’a 5 bin 800 TL para cezası vererek, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verdi.
NE OLMUŞTU?
Adalet Nöbeti sırasında sarf ettiği sözler nedeniyle Emine Şenyaşar hakkında, “hakaret ettiği” iddiası ile 15 farklı soruşturma başlatıldı. Bu soruşturmalardan 5 tanesi davaya dönüştü. Emine Şenyaşar hakkında, Adalet Nöbetinin 85’inci gününde (2 Haziran 2021) İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Soysuz” dediği iddiası ile “Kamu Görevlisine Görevinden Dolayı Hakaret” suçundan soruşturma başlatıldı. Soruşturma Urfa 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde daha öncesinden AKP’li İbrahim Halil Yıldız’a karşı söylediği iddia edilen ve “Hakaret” suçlamasıyla açılan dosya ile birleştirilmişti. Urfa 2. Asliye Ceza Mahkemesi 14 Ocak 2022 tarihinde basit usulle görülen duruşmada, vermiş olduğu kararda, Emine Şenyaşar’ı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya karşı sarf ettiği iddia edilen sözler nedeniyle adli para cezası ile cezalandırılmasına karar vermişti.
Ailenin itirazları üzerine duruşma katılımlı olarak 4 Ekim 2022 tarihinde görüldü. Mübaşirin kişisel telefonuyla kayıt altına alınan duruşmanın tercüme edilmemesi yönünde karar verilerek bir sonraki duruşmanın tarihi 17 Şubat 2023 olarak belirlendi. Ancak yaşanan Mereş merkezli depremler nedeniyle duruşma görülmeden 5 Mayıs 2023 tarihine ertelendi. 5 Mayıs tarihinde görülen duruşmada Soylu ve Yıldız’a “hakaret” suçlaması ile verilen birleştirme kararı bozularak tefrik edildi. Mahkeme heyeti Yıldız’a “hakaret” gerekçesi ile uzlaştırma Bürosusna müzekkere yazarak bir sonraki duruşma tarihini 14 Eylül 2023 olarak belirledi. (MA)