“Ekonomi bilgeleri” olarak da adlandıran konsey üyeleri, bugün sundukları ilkbahar raporunda Almanya ekonomisinde durgunluğun bu yıl da süreceği öngörüsünü paylaştı.
Alman ekonomisinde halen canlanma ivmesinin yakalanamadığına dikkat çekilen raporda buna hem ülkede, hem de uluslararası alandaki koşullar ve gelişmelerin kaynaklık ettiği belirtiliyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın küresel ticarette sarsıntılara yol açan hamlelerinin Alman ekonomisini de etkilediğine işaret ediliyor.
Uzmanlar, Trump’ın gümrük vergisi politikasının ihracat odaklı Alman ekonomisi üzerinde baskı yarattığına vurgu yapıyor. Bunun yol açtığı yapısal değişimin, Almanya’da daha önce ekonomik olarak güçlü olan sektörleri ve bölgeleri de etkileyeceği görüşü aktarılıyor.
Alman hükümetinden beklentiler sıralandı
Uzmanlara göre Almanya’da bürokratik süreçler ekonomide büyümeyi frenliyor.
Tedarik zinciri yasası gibi bürokratik süreçler, ekonomik durgunluğun temel nedenlerinden biri olarak ifade ediliyor, bilgilendirme ve uzun izin prosedür ve yükümlülüklerinin azaltılması, başvuru ve onay süreçlerinin hızlandırılması ve kamu yönetiminin hızla dijitalleştirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Ekonomi bilgeleri, Alman ekonomisinin ayrıca fosil yakıtlardan uzaklaşma, yaşlanan toplum ve yapay zekanın giderek yaygınlaşması gibi nedenlerden ötürü de sınamalarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyor.
Uzmanlara göre uzun vadede “yaşayamayacak” iş modellerini korumak yerine, mümkün olduğunca çok sektörün faydalanabileceği araştırmalara yatırım yaparak yeni iş modellerine ve mesleklere geçişin teşvik edilmesi gerekiyor.
Hükümeti ekonomi politikasında yeni bir yön belirlemeye çağıran uzmanlar, bütçenin en az yüzde onunun yatırımlara ayrılmasının yasal olarak zorunlu hale getirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Konsey Başkanı Monika Schnitzer, “Yapısal değişimi sübvansiyonlarla durdurmaya çalışan bir ekonomi politikası uzun vadede başarılı olamaz” görüşünü dile getirdi.
Enflasyonda düşüşün devam etmesi bekleniyor
Ekonomi bilgileri Almanya’da enflasyonun bu yıl ve önümüzdeki yıl hafifçe düşmeye devam etmesinin beklendiğine işaret ediyor. Enflasyonun 2025’te yüzde 2,1’e, 2026’da ise yüzde 2,0’a düşmesi bekleniyor.
Ancak konsey üyesi ekonomist Veronika Grimm’e göre bu tahmin hâlâ büyük belirsizliklerle dolu.
Grimm, ticaretteki gerilimlerin fiyatların hem yukarı hem de aşağı yönlü olarak yeniden hareket etmesine yol açabileceğine işaret ediyor. Ayrıca uzmanlar Alman hükümetinin büyük harcama programlarının da iç talebi artırabileceği ve fiyatların yeniden yükselmesine yol açabileceği belirtiliyor.
/Deutsche Welle/