Alman iş dünyası aşırı sağa karşı tavır alıyor

DünyaGündem

Almanya’nın vasıflı işgücü açığını kapatmak için her yıl yüz binlerce göçmene ihtiyacı var. Ancak ırkçılık ve aşırı sağcı partilerin yükselişi, potansiyel göçmenleri ürkütüyor. İş dünyası bu duruma karşı tavır alıyor.

DW Türkçe’den Stephanie Höppner’in haberi:

Almanya’da işverenler ve sendikalar, aşırı sağcılık ve yabancı düşmanlığına karşı savaş ilan etti. Bunun ilk adımı olarak da Baden-Württemberg eyaletinde ortak bir girişim başlattılar. Etkinliğin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, “Bu, aşırı sağcılığa ve insan onurunu önemsemeyen anayasa düşmanlarına karşı çok somut bir mücadeledir” dedi.

Cumhurbaşkanı, Ocak ayında da demokrasi için ve aşırı sağa karşı geniş bir ittifak çağrısında bulunmuştu. İşveren sendikası Südwestmetall ve Baden-Württemberg metal işçileri sendikası Industriegewerkschaft Metall de bu çağrıya uyarak geçtiğimiz pazartesi akşamı “Demokrasi İçin İş Dünyası” başlıklı bir deklarasyon kabul etti. Bildiriye otomobil üreticileri Mercedes-Benz ve Porsche de destek verdi.

Yılda 400 bin yabancı nitelikli elemana ihtiyaç var

İş dünyasında uzun süredir alarm zilleri çalıyor. Zira Almanya’nın yurtdışından gelecek vasıflı iş gücüne acilen ihtiyacı var. Yaşlı nüfusun oranı artıyor ve yaklaşık altmış yıl önce yaşanan nüfus patlaması dönemde dünyaya gelen kuşak, artık yavaş yavaş emekli oluyor. İstihdam Araştırmaları Enstitüsü’ne göre, bu nedenle her yıl yurtdışından yaklaşık 400 bin vasıflı işçiye ihtiyaç duyuluyor.

Buna ek olarak, Doğu Avrupa’dan gelenlerin sayısı giderek azalıyor; üçüncü ülkelerden, yani AB üyesi olmayan ülkelerden gelecek göçmenlerin önemi giderek artacak gibi görünüyor. Ancak bu göçmenler, ırkçılık ve ayrımcılık haberlerinden çekinip hiç gelmeyebilirler ya da tatsız deneyimlerden sonra Almanya’yı tekrar terk edebilirler.

“Göçmenler olmasaydı otomobil üretilemezdi”

IG Metall Baden-Württemberg Bölge Müdürü Barbara Resch, DW’ye verdiği demeçte, “Bizim açımızdan artık şirketlerde de tartışmalar yapmamız ve örneğin ortak karar alma konusunda görüşlerimizi geliştirmemiz önemli. Ortak karar almak, aynı zamanda güvenlik de sağlıyor ve bazı sağcı fikirlerin insanların zihninde yer ettiğine inanıyorum. Çünkü gelecekten korkuyorlar” diyor.

Resch, sendika olarak aşırı sağa karşı net bir mesaj göndermek istediklerini söylüyor ve ekliyor: “Şirketlerimizde ve yönetimlerimizde farklı milletlerden insanlar olmasaydı Baden-Württemberg’de otomobil üretemez, makine yapamaz ya da otobüs işletemezdik.”

İlginizi Çekebilir

Çin’den nükleer devletlere: ‘İlk kullanım yasağı’ için anlaşma müzakere edilsin
Rojava: Derik’e SİHA saldırıları; 4 araç ve bir dükkan bombalandı

Öne Çıkanlar