Alman siyasetçiler NATO harcamaları açıklaması nedeniyle Trump’a tepki gösterdi

DünyaGündem

Almanya’da bazı siyasetçiler, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın NATO’nun Avrupalı üyelerinin gayrisafi yurtiçi hasılalarının (GSYH) yüzde 5’ini savunmaya harcamaları gerektiği yönündeki önerisine karşı çıktı.

Salı akşamı Trump NATO ülkelerinin savunmaya çok az harcama ayırdığını söyledi ve “Avrupa bizim harcadığımız paranın çok küçük bir kısmını harcıyor” diye yakındı.

Florida’daki Mar-a-Lago konutunda düzenlediği basın toplantısında gazetecilere konuşan Trump, “Hepsi bunu karşılayabilir ama yüzde 2 değil yüzde 5 olmalı,” dedi.

NATO verilerine göre ittifakın 32 üyesinden hiçbiri şu anda GSYH’nin yüzde 5’ini savunmaya harcamıyor. Polonya yüzde 4.12’lik GSYİH payı ile en fazla harcama yapan ülke olurken onu yüzde 3,43 ile Estonya ve yüzde 3,38 ile ABD takip ediyor.

Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) üyesi Ralf Stegner, Facebook’ta yaptığı bir paylaşımda Trump’ın yorumlarını “hayal ürünü ve kesinlikle çılgınca” olarak nitelendirdi.

Politico’ya konuşan Stegner, “Dünyada daha fazla silaha değil, daha az silaha ihtiyacımız var,” dedi.

Almanya Parlamentosu Savunma Komisyonu Başkanı Marcus Faber de yüzde 5’lik oranın çok yüksek olduğu görüşünde. NATO ülkelerinin yüzde 2’nin ötesinde yeni bir hedef üzerinde anlaşmaları gerekeceğini söyleyen Faber, ancak hedefin yüzde 3 olması ve uzlaşmayla karar verilmesi gerektiğini belirtti.

Hür Demokrat Partili (FDP) politikacı Marie-Agnes Strack-Zimmerman şunları söyledi: “Burada bir pazarda değiliz.”

Strack-Zimmerman, “Kendisini bir anlaşma yapıcı olarak gören Trump, doğal olarak Avrupalı ortakların artan mali taahhüdünün özellikle ABD sanayisine fayda sağlayacağını umuyor. Ama lütfen havadan bir rakam uydurmayın,” dedi.

Trump’ın NATO üyelerine savunma harcamalarını arttırmaları için yaptığı son çağrı yeni bir şey değil. İlk başkanlığı sırasında, Avrupalı müttefiklerinin harcamalarını arttırmaması halinde askeri ittifaktan çekilmekle tehdit etmişti.

AB’nin NATO üyeleri, büyük ölçüde Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı geniş çaplı işgalinin bir sonucu olarak, son yıllarda savunma harcamalarını arttırdılar.

NATO, 32 üyesinden 23’ünün (16’sı AB’den) 2021’de sadece altı ülke iken 2024’te GSYH’nin yüzde 2’si oranında harcama yapma hedefine ulaşacağını tahmin ediyor. İtalya, Belçika ve İspanya henüz yüzde 2 eşiğine ulaşamayan ülkeler arasında yer alıyor.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un 2022’de ülkenin ordusunun tamamen elden geçirileceği sözünü vermesinin ardından Almanya bu yıl ilk kez yüzde 2’lik hedefe ulaşacak ve ülkenin ordusuna büyük yatırım yapmasına karşı yıllardır süregelen tabuyu yıkacak.

Buna rağmen, yetkililer ve raporlar defalarca Almanya’nın ordusunun amaca uygun olmadığını öne sürdü. Mart 2024’te parlamento tarafından yayınlanan yıllık bir rapor, Bundeswehr’in “yaşlandığını ve küçüldüğünü” ve ciddi ekipman ve personel eksikliği olduğunu ortaya koydu.

Almanya’nın siyaset kurumundaki genel fikir birliği, ülkenin askeri harcamalarını sürdürmesi ya da arttırması gerektiği yönünde. 23 Şubat’ta yapılacak seçimler için kampanyalarının bir parçası olarak bazı partiler harcamaların arttırılmasını destekliyor.

Yeşiller Partisi’nin başbakan adayı Robert Habeck Spiegel dergisine verdiği demeçte, Almanya’nın önümüzdeki yıllarda yüzde 3,5’lik bir büyüme hedeflemesi gerektiğini söyledi.

Habeck, “Jeopolitik olarak, Almanya ve Avrupa olarak güvenliğimiz için daha fazla sorumluluk almamız gerekeceği öngörülebilir. ABD’nin konumu göz önüne alındığında başka bir şey saflık olur,” dedi.

Almanya’da muhalefetteki Hristiyan Demokrat Birliği’nin (CDU) lideri ve Scholz’un yerine şansölye olması beklenen Friedrich Merz çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkenin savunmaya daha fazla harcama yapacağını söyledi ancak belirli bir harcama hedefi vermedi.

Merz yayın kuruluşu Bayerischer Rundfunk’a verdiği demeçte “Yüzde 2, 3 ya da 5 (hedefleri) temelde önemsizdir, belirleyici faktör kendimizi savunmak için ne gerekiyorsa onu yapmamızdır,” dedi.

NATO’nun yeni Genel Sekreteri Mark Rutte yüzde 2’lik hedefin yetersiz olduğu uyarısında bulunmuş ve aralık ayında NATO üyesi ülkelerin vatandaşlarının Avrupa’daki askeri harcamaları arttırmak için emekli maaşlarında, sağlık ve güvenlik sistemlerinde kesintiler de dahil olmak üzere “fedakarlıkları” kabul etmeleri gerektiğini söylemişti.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

ABD’li üst düzey yetkili Bass Türkiye’ye gidiyor
Ukrayna: Rusya’nın, Zaporijya’ya saldırısında 13 kişi öldü, 30 kişi yaralandı

Öne Çıkanlar