Captagon piyasada kamyoncu ilacı, yolcu hapı, iştah kesici, gece kuşu gibi isimlerle anılıyor. Captagon fenetylline olan bir amfetamin türevidir. Ve uyuşturucu sınıfına dahil bir ‘ilaç’tır.
Almanya kamu televizyonu ARD’nin internet sitesinde yer alan habere göre Captagon’un yüksek kârlı ticareti giderek Almanya üzerinden gerçekleştiriliyor. Almanya artık sadece bir geçiş ülkesi değil; tabletler de burada giderek daha fazla üretiliyor.
Birkaç yıl öncesine kadar uyarıcı ilaç Captagon’u yalnızca polis, gizli servisler veya uluslararası araştırma enstitülerindeki kişiler biliyordu. Üzerinde ayırt edici çift C kabartması bulunan küçük tablet, artık uluslararası uyuşturucu ticaretindeki en karlı işlerden birinin eşanlamlısı haline geldi: üretimi ucuz, sokakta pahalı. Temel bileşenler, amfetamin ve kafein, hap başına yalnızca birkaç sente mal oluyor.
Tablet talep görüyor ve öncelikle Arap dünyasında satılıyor.
Riyad, Cidde veya Dubai sokaklarında fiyatı 15 ile 20 dolar arasında değişiyor. Haplar tonlarca bölgeye getiriliyor ve elde edilen kazanç çok büyük. Yüz kilogram Captagon’un üretimi yaklaşık 50.000 Euro’ya mal oluyor ve bunları sokakta satmak sekiz milyondan fazla gelir getiriyor.
Almanya uluslararası merkez
Ancak işletme artık Almanya çapında da faaliyet gösteriyor ve ülke çapında giderek daha fazla polis departmanı istihdam ediliyor. BR, MDR, RBB, SWR yayın kuruluşları, “Frankfurter Allgemeine Zeitung” gazetesi ve Mediengruppe Bayern’den bir araştırma ekibi, dünya çapındaki Captagon ticaretini ve Almanya’daki bayi gruplarının rolünü araştırmak için iki yıl harcadı.
Ekip binlerce sayfalık gizli soruşturma materyalini görüntüleyip değerlendirebildi ve düzinelerce Alman, Avrupalı, Amerikalı ve Arap güvenlik uzmanıyla konuştu. Araştırmanın sonucunda Captagon’un ticareti ve üretimi önümüzdeki yıllarda Almanya ve Avrupa için ciddi bir sorun haline gelebilir kanısına ulaştı.
Lutz Preisler, Federal Kriminal Polis Dairesi’nin (BKA) Captagon’u da içeren sentetik uyuşturucular alanıyla ilgili bölüm başkanı. Uzun yıllar uyuşturucu kaçakçılığıyla uğraştı. BKA yetkilisi, “Yüzde 10’u açık alan olarak bildiğimiz alan, geri kalanı ise karanlık alandır” diyor.
Bunun anlamı şu: Uyuşturucu ticaretinin yüzde 90’ı muhtemelen Almanya’daki soruşturmacılardan gizleniyor.
Bu çok büyük bir miktar olabilir: Son üç yılda gümrükler ve polis Almanya’da yaklaşık 1,2 ton Captagon ele geçirdi; bu, yetkililerin bahsettiği parlak alanın yüzde onuna tekabül ediyor. Bu rakam, Suriye ve Lübnanlı Captagon kartelleri tarafından transit ülke olarak Almanya üzerinden neyin kaçırıldığını açıkça ortaya koyuyor.
Ancak artık durum daha da değişti: Almanya artık kaçakçılık için sadece bir geçiş ülkesi değil, tabletler de burada üretiliyor. Geçen yaz BKA, Regensburg’da bir Captagon üretimini ortaya çıkardı. Hapların yapımında kullanılan hammaddeler ve tabletleme makinesi Hollanda’dan geliyordu. İş uluslararası ve artık açıkça görüldüğü üzere karmaşık bir ağa bağlı: Ekibin araştırmasına göre, daha önce gevşek gruplar halinde faaliyet gösteren Almanya’daki ağırlıklı olarak Suriyeli ‘’bayiler’’ sadece birbirlerini tanımakla kalmıyor, aynı zamanda çeşitli işletmelerle de bağlantı kurabiliyor. .
Regensburg yakınlarındaki bir araba tamirhanesinde tablet formunda 300 kilogram amfetamin ele geçirildi ve iki şüpheli tutuklandı; ayrıca Heidenheim’lı bir adam da şüpheliydi.
BR, MDR, RBB, SWR , FAZ ve Mediengruppe Bayern tarafından yapılan araştırmada Regensburg üretim tesisini çevreleyen işlemlerin başka bir karmaşık Captagon davasıyla ilgili olduğunu gösteriyor. Dahili belgelere göre, müfettişler Regenburg olay mahallinde Almanya’da bugüne kadarki en büyük Captagon bulgusuna yol açan izler buldular. Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’ndeki bir Captagon davasındaki sanığa ait ambalaj malzemesi üzerinde parmak izleri ve DNA buldular.
Bu durumda, Essenli gümrük müfettişleri 2022 ve 2023 yıllarında Würselen, Kuzey Ren-Vestfalya ile Köln/Bonn ve Leipzig havalimanlarında toplamda neredeyse yarım ton Captagon ele geçirdi.
Araştırma sırasında tekrar tekrar ortaya çıkan bir şey var: Ülke genelinde çok büyük miktarda Captagon ele geçirilse de bölgesel soruşturmalar ve davalar da var. Ancak bunun arkasındaki ağlara dair neredeyse hiçbir açıklama yok.
Antonio Hubbard, ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi’nin (DEA) eski bir ajanı. 25 yılını diğer yerlerin yanı sıra Kolombiya’da, Afganistan’da ve son olarak Afrika operasyonlarından sorumlu başkan yardımcısı olarak geçirdi. Hubbard’ın Almanya, Avrupa ve Captagon üretiminin olası yer değiştirmesi konusunda hiçbir yanılsaması yok. ARD , FAZ ve Mediengruppe Bayern ile yaptığı röportajda “Hiçbir geçiş ülkesi geçiş ülkesi olarak kalmaz” diyor.
İtalyan Mali Polis memurları da tonlarca Captagon amfetamin tableti ele geçirdiler.
İtalya’da muhtemelen IŞİD tarafından kaçırılan “Captagon” adlı uyuşturucudan rekor miktarda ele geçirildi.
BKA gibi yerel otoriteler şu ana kadar Almanya’da Captagon’un neredeyse hiç kullanılmadığını varsaysa da Hubbard, deneyimlerine dayanarak suçluların kaçakçılık yapılan uyuşturucuların bir kısmını saklayıp piyasaya sürdüklerine inanıyor.
BKA araştırmacısı Preisler’e göre şu ana kadar tanınabilir bir pazar yok. Ancak Hubbard karamsarlığını sürdürüyor: “Tüm ülkeler Captagon’un yükselişinden endişe duymalı.
Uyuşturucunun üretiminin giderek Almanya ve Avrupa’ya kayabileceğine dair işaretler artıyor. ARD , FAZ ve Mediengruppe Bayern’den araştırma ekibi Almanya’daki bir Captagon kaçakçısıyla konuşmayı başardı.
Suriye ve Lübnan Captagon kartellerindeki destekçilerinin kendisine, Avrupa’ya yalnızca barutun gelmesi gerektiğini söylediğini aktarıyor.Failler ulusal sınırların ötesinde iyi organize olmuşlar. Tabletler burada üretilecek ve daha sonra dağıtılacak. Bu durum Bavyera’da tamamlanan bir başka büyük Captagon davasında da açıkça görülmektedir. Orada şüpheli destekçilerden biri planlarının ana hatlarını çizdi. Amaç Avusturya’ya uygun makinelerin getirilerek 20 günde bir tona kadar Captagon üretilmesiydi.
Araştırmacılar Almanya’da bugüne kadarki en büyük miktarda Captagon ilacını buldu. Ancak uzmanlar, hapların tabletlenmesi için kullanılan bitmiş tozun artık Almanya’ya yalnızca Suriye veya Lübnan’dan değil, aynı zamanda Hollanda’daki laboratuvarlardan da geldiğini varsayıyor. Değerlendirmelerine göre kartellerin kendilerini Suriye Esad çetesi gibi hükümet sistemlerinden daha bağımsız hale getirmeye çalıştığı görülüyor.
Esad rejimi ticaretten yılda 50 milyar dolara kadar kazanıyor. Capatagon’un işlerinde Lübnan Hizbullahı’nın da payı var; kartellerin üretimi Almanya gibi ülkelere kaydırarak tasarruf edebilecekleri para. Alman güvenlik yetkilileri artık ülke çapında bir soruşturma ağı kurmanın bariz gerekliliğini fark etti. BKA birkaç ay önce bir çalışma toplantısı yapıldığını doğruladı. BKA müfettişleri, eyalet polisi ve savcılar, Captagon sorunu ve soruşturma hakkında konuşmak üzere masaya oturdu. BKA görevlisi Preisler harekete geçme ihtiyacı görüyor: “Captagon meselesinin bizi uzun süre meşgul edeceğini düşünüyorum.”
/ARD/