Son zamanlarda iktidar koalisyonunun en büyük ortağı CDU/CSU ittifakı içinde Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönüşü konusunda yoğun tartışmalar yapılıyor.
Kısa adı CSU olan ( Hristiyan Sosyal Birlik Partisi) şimdi ise daha sert bir göç politikası istiyor ve yeni bir girişimde bulunuyor. CSU Suriyelilerin çoğunun geri dönmesini talep ediyor.
Federal Meclis’teki CSU, iltica ve göç politikalarının daha da sıkılaştırılmasını savunuyor. CSU parlamento grubunun yaklaşan kapalı kapılar ardındaki toplantısı için hazırlanan karar taslağında, Suriyeli mültecilerin çoğunun ülkelerine geri gönderilmesi gerektiği belirtiliyor.
Bu belgenin ayrıntıları Münih merkezli Merkur gazetesi ve Alman Basın Ajansı’nda (dpa) yer aldı.
Buna göre geçici oturma iznine sahip Suriyeliler için, iç savaşın sona ermesinden sonra koruma gerekçeleri ortadan kalkmış durumda.
Belgede, “Gönüllü olarak ayrılmayanlar için sınır dışı işlemleri mümkün olan en kısa sürede başlatılmalıdır” deniliyor. 2026 yılında “planlı uçuşlarla ve ayrıca Suriye ve Afganistan’a da” bir “sınır dışı etme atağı” gerektiği belirtiliyor.
Ayrıca, “ilk adım olarak, suçlular tutarlı bir şekilde sınır dışı edilmelidir” deniliyor.
Bir haftadan biraz daha uzun bir süre önce, Alman hükümeti 14 yıl sonra ilk kez bir suçluyu Suriye’ye sınır dışı etmişti.
Suriye halkının büyük çoğunluğunun ülkelerine geri dönmesi gerektiği yönündeki talep , son aylarda CDU/CSU-SPD koalisyon hükümetinde hararetli tartışmalara yol açmıştı.
CSU ayrıca Ukraynalı mülteciler, özellikle de “askerlik çağına gelmiş Ukraynalı erkekler” konusunda daha sert bir tavır almak istiyor. Bu konuya ilişkin taslakta daha fazla ayrıntı verilmiyor. Parti ayrıca Alman sosyal güvenlik sistemine göçün önündeki engelleri de artırmak istiyor. Bu amaçla, AB serbest dolaşım direktifinde tanımlanan “işçi” tanımını kısıtlamayı planlıyorlar.
/ARD/








