Almanya göç bilançosu: Nitelikli iş gücü arttı, iltica azaldı

DünyaGündem
🔴 Almanya’da görevini bırakmaya hazırlanan İçişleri Bakanı hükümetin göç bilançosunu açıkladı. Buna göre, nitelikli iş gücü göçü yüzde 77 arttı, iltica başvuruları ise azaldı.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, görevini yeni kurulacak koalisyona bırakmaya hazırlanan hükümetin göç politikasının bir bilançosunu çıkartarak, izledikleri siyaseti savundu.

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bakan Faeser, bugün Berlin’de düzenlediği basın toplantısında “Hedefimiz nitelikli iş gücü göçünü güçlendirmek, düzensiz göçü etkili bir şekilde sınırlandırmak ve kaçakçılık suçu ile etkin mücadeleydi. Her üç alanda da önemli ilerlemeler sağladık” diye konuştu.

Göç politikası kadar kutuplaştıran başka bir konu olmadığını ifade eden Faeser, bu nedenle de “sayılar, veriler ve gerçeklerin sunulmasının” önemli olduğunu kaydetti.

Nitelikli iş gücü göçü yüzde 77 arttı

İçişleri Bakanı’nın açıkladığı verilere göre, SPD liderliğindeki koalisyon hükümetinin göreve başladığı 2021 yılından bu yana nitelikli iş gücü göçünde yüzde 77 artış kaydedildi. Buna göre, 2021 yılında 97 bin olan çalışma vizesi sayısı 2024 yılında 172 bine yükseldi. 2021’te 63 bin öğrenci vizesi sayısı da 2024’te 90 bine ulaştı.

SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) koalisyonu, nitelikli iş gücü yasasında değişiklik yaparak yabancı iş gücünün Almanya’ya gelmesini kolaylaştırmıştı. Üçlü koalisyon vatandaşlık yasasında da değişiklik yaparak, Almanya’ya uyum sağlamış yabancıların vatandaşlığa geçişine bazı kolaylıklar sağlamış, çifte vatandaşlığı mümkün kılmıştı.

İltica başvurularının sayısı düştü

Almanya’da iltica taleplerinin sayısında düşüş kaydedildiğini ifade eden Faeser, “Mart ayı içinde iltica başvurularının sayısının 2021 yılının başındaki, yani koronavirüs pandemisi dönemindeki sayılar kadar az” olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, Faeser’in göreve başladığı 2021 yılına kıyasla iltica başvurularında düşüş, geri göndermelerde ise artış kaydedildi. 2025 yılının ilk çeyreğinde, 2024’ün ilk çeyreğine kıyasla iltica başvuru sayılarında yüzde 35, 2023’ün aynı dönemine kıyasla ise yüzde 49 düşüş oldu.

2024 yılında iltica başvurusunda bulunanların toplam sayısı 213 bin 499 olarak kayıtlara geçerken, Suriyeliler, Afganlar ve Türkler iltica başvurusu yapanlar arasında ilk üç sırayı aldı.

2025 yılının ilk çeyreğinde sınır dışı edilenlerin oranı da 2024 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 30 arttı. 2021 yılında sınır dışı edilenlerin sayısı 11 bin 982 iken bu sayı 2024 yılında 20 bin 84 oldu.

“Bireysel sığınma hakkı tartışmaya açık değil”

Faeser, bireysel iltica hakkının kaldırılması önerisine ise karşı çıktı.

Federal Göç ve Mülteciler Dairesi Başkanı Hans-Eckhard Sommer Pazartesi akşamı bir toplantıda yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği’nin iltica politikasını tamamen değiştirerek, sadece insani kabul programına dönüştürülmesini ve bireysel iltica ile benzeri koruma haklarının kaldırılmasını önermişti.

İnsani kabul programının etkin bir yöntem olmayacağını, bu şekilde göçün ve savaştan kaçan sığınmacıların engellenemeyeceğini ifade eden Faeser, bu nedenle de hiçbir Avrupa ülkesinin bunu uygulamadığını söyledi. Faeser, iltica hakkının SPD için tartışmaya açık olmadığını vurguladı.

/Deutsche Welle/

İlginizi Çekebilir

Türkiye’de muhalefet ve iktidar arasında boykot gerilimi
Bahçeli: Her parti Türkiye partisi olmak mecburiyetindedir

Öne Çıkanlar