Almanya: Hizbullah’a drone parçaları tedarik eden Lübnanlı gözaltına alındı

DünyaGündem
Federal Başsavcılıktan yapılan açıklamada,Almanya’nın kuzeyindeki Salzgitter kentinde Pazar günü gözaltına alınan Fadel Z. Hizbullah’a mensup olmakla suçlandı. Almanya, 2020 yılında Hizbullah’ın siyasi kanadının ülke içinde faaliyetlerde bulunmasını yasaklamıştı.

Fadel Z.’nin 2016 yılında Hizbullah’a katıldığı ve grubun talimatıyla askeri amaçlarla kullanılan insansız hava araçlarının parçalarını Almanya’dan temin ettiği belirtilen açıklamada, söz konusu ekipmanların İsrail’e yönelik “terör saldırılarında” kullanılacak insansız hava araçları için tedarik edildiğini belirtti.

Pazartesi günü hakim karşısına çıkartılan Fadel Z. Hakkında gözaltında tutulma kararı çıktı.

Almanya, 2020 yılında Hizbullah’ın siyasi kanadının ülke içinde faaliyetlerde bulunmasını yasaklamıştı.

Hizbullah’ın askeri kanadı 2013’te Avrupa Birliği (AB) tarafından terör örgütü listesine alınmıştı.

İsrail ile Lübnan’daki Hizbullah arasında “Mavi Hat” olarak bilinen sınır hattında 8 Ekim’den bu yana yoğun çatışmalar yaşanıyor.

İsmi Türkçede “Allah’ın partisi” anlamına gelen Hizbullah, 1982’de İsrail’i “Güney Lübnan’dan püskürtmek” ve “İsrail’i yıkmak” gibi amaçlarla kuruldu.

Grubun lokomotifi, Lübnan’daki Şii Müslüman toplumunun askeri partisi Emel Hareketi’ydi.

İslam’ın Şii koluna bağlı Müslümanların katılımıyla, İran’da Ayetullah Humeyni’nin gerçekleştirdiği İslam Devrimi’nin bir benzerini Orta Doğu’da yaymak için taraftar toplamaya çalıştılar.

Hizbullah, 1982’den önce Emel Hareketi çatısı altında, bu tarihten sonra 1990’a kadar kendi kimliğiyle Lübnan İç Savaşı’nın önemli bir tarafı oldu ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) ülkeden çekilmesi için bir dizi saldırıda bulundular.

1983’te ABD Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıda 63 kişi öldü. Aynı yıl ülkedeki ABD kışlaları birden fazla defa hedef alındı ve 241 askerin hayatını kaybettiği belirtildi. 1990’da ABD, 2005’te de Suriye, Lübnan’dan çekilme kararı aldıklarını açıkladılar.

2006’da Lübnan ile İsrail arasındaki savaş, birçok Arap ülkesi tarafından Hizbullah’ın dönüm noktası olarak görüldü. Aynı yıl kabul edilen ateşkes sonrası her iki taraf da zafer ilan etse de Arap ülkeler arasında savaş, “Hizbullah’ın kesin zaferi” olarak görüldü.

Hizbullah, 2011’de başlayan Suriye İç Savaşı’nda İran ve Rusya ile beraber Şam yönetiminin tarafı oldu. Gazze’de dokuz aydır devam eden İsrail işgalinde de Hamas’tan yana saf tutuyorlar.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Amerika 300’e yakın askerini 15 Eylül’e kadar Nijer’den çekecek
Kenya: 42 kadını öldürdüğünü itiraf eden seri katil yakalandı

Öne Çıkanlar