Almanya Suriyelilere Suriye’yi ziyaret imkanı tanımak istiyor

DünyaGündem

🔴 Almanya İçişleri Bakanlığı, Suriyeli mültecilerin birkaç haftalığına ülkelerine giderek durumu görmelerine imkan tanınmasını önerdi. Amaç, çok sayıda mültecinin gönüllü geri dönüş kararını almasını sağlamak.

Almanya, Suriyeli mültecilere statülerini kaybetmeksizin ülkelerini ziyaret etme imkanı tanımak istiyor. Yasal olarak mülteciler terk ettikleri ve kötü muameleye maruz kalacakları korkusuyla kaçtıkları ülkelerine gitmeleri halinde iltica koruma statülerini kaybedebiliyor.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, bu teklifle statülerini koruyarak ziyaret imkanı verilecek mültecilere ülkelerine gönüllü geri dönüş kararını alabilmelerini sağlamayı amaçladıklarını açıkladı.

Sözcü, “Bu kararı alabilmek için Suriyelilerin kendilerinin örneğin evlerinin hâlâ ayakta olup olmadığını, akrabalarının hayatta olup olmadığını görebilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bakanlık Sözcüsü bu çerçevede mültecilerin dört haftalığına ya da iki parça halinde ikişer haftalığına ülkelerine gitmelerine izin verilmesinin öngörüldüğünü ifade etti. Ziyaretlere yalnızca belirli koşullar altında ve “Suriye’ye kalıcı dönüşe hazırlık amacı taşıması” halinde izin verileceği belirtildi.

Sözcüye göre bu tür ziyaretler, Suriye’deki durumun daha da istikrar kazanması halinde, çok sayıda mültecinin geri dönüşünü mümkün kılabilmek için bir ön koşul niteliğinde.

Birlik partilerinden itiraz: Durum tespiti değil, tatil

Almanya’da yakın zamanda göreve başlaması beklenen koalisyon hükümetinin büyük ortağı Birlik partilerinden (CDU/CSU) öneriye itiraz geldi. Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, önerilen uygulamayı “durum tespiti kisvesi altında yapılan tatil seyahatleri” olarak nitelendirdi. Herrmann, Almanya ile Suriye arasında “kontrolsüz seyahatlere” karşı çıkarak, “ulusal düzeyde girişimler” yerine Avrupa çapında koordineli bir çözümden yana olduğunu ifade etti.

Yeni kurulacak hükümette Federal İçişleri Bakanlığı’nı devralması beklenen CSU, göç politikalarını önemli ölçüde sıkılaştırmayı planlıyor.

Beşar Esad‘ın Aralık ayında devrilmesinin hemen ertesi günü, Alman makamları Suriye vatandaşlarına yönelik iltica başvurularını dondurmuştu. Berlin, daha sonra Suriye ile diplomatik ilişkileri yeniden başlattı ve Şam’daki büyükelçiliğini yeniden açtı.

Almanya’da 2011’de başlayan iç savaştan kaçan çok sayıda kişinin aralarında olduğu 1 milyonu aşkın Suriyeli yaşıyor.

/Deutsche Welle/

İlginizi Çekebilir

DEM Parti ile Adalet Bakanı Tunç’un görüşmesi sona erdi
Neçirvan Barzani ile Mazlum Abdi ‘Kürtlerin Birliği’ni görüştü

Öne Çıkanlar