Alman Ekonomi Enstitüsü’nün (IW) değerlendirmesine göre, muhafazakar partiler CDU ve CSU ile Sosyal Demokratların gelecekteki koalisyonu ” ciddi finansman zorluklara doğru yol alıyor.”
IW Vergi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Jochen Pimpertz, Berlin’deki Alman Haber Ajansı’na verdiği röportajda, Almanya’da çalışan ve işverenlerin sosyal güvenlik primlerinin gelirin yüzde 42,3’üne yükseldiğini açıkladı.
Pimpertz, özel araştırma enstitüsü IGES’in yaptığı bir araştırmaya atıfta bulunarak, bu oranın önümüzdeki birkaç yıl içinde yüzde 46’ya yakın bir artış göstereceğini öngördüğünü söyledi.
Bunun bir nedeni de artan sağlık maliyetleri. Harcamalardaki artış, daha önce tahmin edilenden daha fazla oldu çünkü yasama organı, koronavirüs salgını sonrasında katkı oranını istikrara kavuşturmak için sağlık sigortası fonlarının mali rezervlerini azaltmasını zorunlu kıldı. Katkı oranındaki sürekli artışın etkilerini hafifletecek bir tampon artık yok.
Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Sosyal Demokrat Birlik (SPD) emeklilik sisteminde reform planlıyor. Koalisyon anlaşması, emeklilik maaşlarının 2031 yılına kadar yüzde 48 seviyesinde tutulmasını vadediyor. IW uzmanı Pimpertz’e göre, bu hedefe ulaşmak için toplumun yaşlanması nedeniyle giderek daha fazla milyarlarca euro yatırım yapılması gerekecek. Ancak koalisyon anlaşmasına göre bunun vergi gelirleriyle yapılması gerekiyor.
İşveren sendikası BDA’nın Genel Müdürü Steffen Kampeter, bu yasama döneminde emeklilik katkı paylarının yüzde 20’ye kadar önemli ölçüde artma riski bulunduğu konusunda uyarıda bulundu. Şu anki oran yüzde 18,6. Kampeter, Alman Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Bu, işverenler için daha yüksek işçilik maliyetleri, çalışanlar içinse daha az net gelir anlamına geliyor” dedi.
‘’Augsburger Allgemeine’’ gazetesine konuşan Ekonomist Veronika Grimm’in bakış açısına göre, koalisyon anlaşması “yasal emeklilik sigortasını uzun vadeye uygun hale getirme fırsatını kaçırıyor’’ dedi.
Görevlendirilen Federal Şansölye Friedrich Merz, koalisyon anlaşmasında duyurulan küçük ve orta gelirlilere yönelik gelir vergisi indiriminin henüz kesinleşmediğini belirtti. Merz, “Bild am Sonntag” (BamS) gazetesine yaptığı açıklamada, “Hayır, düzeltilmedi” dedi.
CDU lideri , “Koalisyonda Sosyal Demokratlarla birlikte bunu baştan kabul etmek isterdik” diye konuştu. Ancak bu konuda görüş ayrılıkları da vardı. “Bu yüzden açık bıraktık.” Merz, “Kamu bütçesi izin verirse” gelir vergisini düşürmek istediklerini sözlerine ekledi.
Bild am Sonntag’a konuşan Başbakan, asgari ücretin 2026 yılına kadar saat başına 15 avroya çıkarılmasının henüz kararlaştırılmadığını söyledi. “Biz bu konuda anlaşamadık.” Merz: “Asgari Ücret Komisyonu’nun bu doğrultuda düşündüğünü varsayacağız. Yasal bir otomatizm olmayacak.” Almanya’da asgari ücret şu anda 12.82 avro.
Birçok işçi, artan sosyal güvenlik primleri ve vergi indirimlerinin olmaması nedeniyle CDU/CSU ve SPD iktidarının sonunda ceplerinde daha az para kalacağından endişe ediyor. Merz, bu konuda kendisine soru yöneltildiğinde, “Bu varsayımın bugünün bakış açısından kesinlikle haksız olmadığını” söyledi.
(DPA, DW)