2021 seçimlerinin ardından oluşan mecliste ise 83 göçmen kökenli milletvekili görev yapmıştı. Ancak daha fazla sandalyeye sahip olan mecliste bu sayı, yaklaşık yüzde 11,3’e tekabül ediyordu.
Göç Medya Servisi’ne göre, bu temsiliyet oranı birkaç seçim dönemi boyunca arttıktan sonra ilk kez durağan bir seviyede kaldı. Alman toplumunun yüzde 29,7’sinin göçmen kökenli olduğu, seçme hakkı bulunanların da yüzde 14,4’ünün göçmen kökenli olduğu düşünüldüğünde meclisteki temsiliyet oranının yetersiz kaldığı görülüyor.
Partiler arasındaki büyük farklar
Partiler bazında bakıldığında da göçmen kökenli milletvekili oranları açısından büyük farklar göze çarpıyor. Yeşiller, yüzde 20 ile en fazla göçmen kökenli milletvekili sayısına sahip parti olurken, onu yüzde 18,8 ile Sol Parti takip ediyor. Üçüncü sırada yüzde 17,5 ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) gelirken seçimlerin galibi Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinde ise bu oran yüzde 6,3’te kaldı. Aşırı sağcı AfD ise yüzde 5,9 ile en az göçmen kökenli milletvekiline sahip parti konumunda.
Meclisteki 73 göçmen kökenli milletvekilinden 25’inin kökenlerinin Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olduğu belirtildi. 18 milletvekilinin Türkiye’den (Türk-Kürt) 8’inin kökeninin de eski Sovyetler Birliği topraklarında yer alan bölgeler olduğu kaydedildi.
Göç Medya Servisi’nin araştırması, doğumda Alman vatandaşlığına sahip olmayan veya en az bir ebeveyni bu duruma uymayan kişilerin göçmen kökenli olarak kabul edildiği tanımına dayanıyor.
/Deutsche Welle/