İlgili açıklamada, Çarşamba sabahı yapılan çok sayıda baskında, sığınmacılara ve farklı siyasi görüşlere sahip kişilere saldırı planlayan ve bu planları birçok kez uygulamaya çalışan beş zanlının tutuklandığı ifade edildi. Söz konusu şahıslardan dördünün geçen yıl kurulan “Son Savunma Dalgası” isimli aşırı sağcı terör hücresi üyeleri, bir kişinin ise bu grubun destekçisi olduğundan şüpheleniliyor.
Tutuklanan tüm zanlıların Alman vatandaşı ve gençlerden oluştuğu vurgulanan açıklamada, bu kişilerin Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg ve Hessen eyaletlerinde yakalandığı, buna ek olarak Saksonya ve Thüringen’de düzenlenen baskınlarla aramalar yapıldığı duyuruldu. Söz konusu şüpheliler, cinayete teşebbüs ile ağır kundaklama ve mala zarar verme gibi suçlarla ya da bunlara destek vermekle itham ediliyor.
Hedef demokratik sistemi çökertmek
Federal Başsavcılık tarafından yapılan açıklamada, söz konusu terör oluşumunun hedefinin “Özellikle göçmenlere ve farklı siyasi görüşlere sahip kişilere şiddet uygulayarak Federal Almanya Cumhuriyeti’nin demokratik sisteminin çökmesine yol açmak” olduğu ve zanlıların bu bağlamda, mülteci yurtlarına ve sol görüşlü kurum ve kuruluşların binalarına patlayıcılarla ve kundaklama yoluyla saldırılar planladığı ifade edildi.
Almanya Adalet Bakanı Stefanie Hubig, tutuklanan terör zanlılarının, örgüt kurdukları esnada 18 yaşın altında olmalarının “özellikle sarsıcı” olduğunu dile getirerek “Bu bizim için bir alarm sinyalidir ve aşırı sağ terörizmin yaş sınırı tanımadığını gösterir” dedi. Bakan Hubig, soruşturmayı yürüten yetkililerin aşırı sağ terörizme önemli bir darbe vurduğunu da sözlerine ekledi.
Başsavcılık ise zanlıların gün içinde soruşturmaya bakan, Alman yargı sistemi içindeki en üst mahkeme olan Federal Adalet Divanı hâkiminin karşısına çıkarılacağını ve burada yargılama öncesi tutukluluklarının devamına karar verileceğini bildirdi.
/Deutsche Welle/