Almanya: Kenevir yasal hale geldi ancak ruhsat belirsizliği sürüyor

DünyaGündem

Almanya’da 1 Nisan itibariyle yürürlüğe giren yasa ile bireylerin ve gönüllü kuruluşların sınırlı miktarda kenevir yetiştirmesine ve bulundurmasına izin verildi.

Euronews’in konuyla ilişkin haberi şöyle:

Nico Schack, yeni yasalardan yararlanmayı umuyordu ancak başkent Berlin’de bir “kenevir kulübü” kurma hayali suya düştü. Bunun yerine komşu Brandenburg eyaletinde bir ofis kurmaya karar verdi çünkü başkentte ruhsat alma sürecinin çok yavaş ve belirsiz olduğunu ifade ediyor.

Bunte Blüte’nin CEO’su Schack, “Şu anda pek çok kulübün emin olmadığını düşünüyorum çünkü gereklilikler çok yüksek ve belki net bir duruma sahip olmak ve başvurunun da olumlu olacağını bilmek için yine de beklemek istediler,” dedi.

Kenevir yetiştiren ve paylaşan bir kulübü ziyaret etmek, nisan ayında Almanya’da kısıtlamalarla da olsa tüketiminin yasal hale getirilmesinden bu yana tüketicilerin uyuşturucuya erişebilmesinin yollarından biri. Ancak söz konusu kulüpleri kurmak için başvuranlar eyaletlere göre farklı düzeylerde bürokrasi ile karşılaşıyor.Berlin yerel yönetimi Euronews’e yaptığı açıklamada, onay işlemlerinin kentin sağlık departmanı tarafından yürütülmesi gerektiğini ancak öncelikle maliyet analizinin yapılması gerektiğini belirtti. Başvuru sahiplerinin hantal olarak tanımladığı süreç kapsamında, ilçeler onları üstlenecek.Bu ağır işleyen süreç, kenevir kullanımının ülke ortalamasına kıyasla önemli ölçüde yüksek olduğu başkent Berlin’deki kullanıcılar için özellikle bir engel teşkil ediyor.

2021 yılında yapılan bir anket, Berlinlilerin yarısından fazlasının en az bir kez kenevir tükettiğini ortaya koydu.

Araştırma şirketi Prohibition Partners’ta analist olan Alex Khourdaji, bu zorlukların kullanıcıları yasadışı kaynaklara itebileceğini ifade etti.

“Kenevir ekimi yapacak pek çok kişi bunun çok bürokratik olduğunu düşündü ve bu yüzden kenevir ekim dernekleri kurmaktan vazgeçtiler,” diyen Khourdaji, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi, daha az kenevir yetiştirme derneği ile bu birçok tüketiciyi karanlıkta bırakıyor ve onlara yasadışı pazara geri dönmek zorunda kalabilecekleri tutumunu veya hissini veriyor.”

Khourdaji, çok sayıda kişinin kendi kenevirini yetiştirmeye yöneldiğini de sözlerine ekledi.

Prohibition Partners tarafından hazırlanan bir raporda kenevir kulüpleri kurmanın “zaman alıcı ve yorucu bir süreç” olduğu belirtiliyor. Belli bir miktar kenevir bulundurmak yasallaşmış olsa da karaborsanın önüne geçilemedi ve bölge sakinleri Berlin’in merkezindeki parklardan yasadışı olarak esrar satın alabiliyorYasa geri mi alınacak?
Uyuşturucunun yasadışı satışının devam etmesi, yasallaştırılmasına karşı çıkanların işine yarayabilir ve nihayetinde en başta buna izin veren yasanın tersine çevrilmesine yol açabilir.

Anketlerde önde giden muhafazakar Hristiyan Demokrat Parti (CDU) Euronews’e yaptığı açıklamada, gelecek yılki seçimlerden sonra yasanın geri alınmasının öncelikli olacağını kaydetti.

Parti, uyuşturucuyla bağlantılı suçlarda büyük bir artış olduğunu söylese de Sağlık Bakanlığı, Euronews’e verdiği yanıtta, bu yıl için henüz böyle bir suç istatistiğinin mevcut olmadığını ifade etti.

CDU milletvekili ve CDU ile kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birliği’nin (CSU) sağlık politikaları sözcüsü Tino Sorge, Euronews’e yaptığı açıklamada, “Kenevirin yasallaştırılması büyük bir hataydı,” dedi.

 

İlginizi Çekebilir

İsrail’in Gazze’deki saldırılarında 6’sı çocuk 26 Filistinli öldü
Ali Erbaş, Kelime-i Şehadet’i eksik okudu

Öne Çıkanlar