🔴Almanya’da piyasalarda dolaşımda olan sahte para adedi, her geçen yıl artıyor. Geçen yıl ele geçirilen sahte banknot sayısı, 2017’den bu yana kaydedilen en yüksek sayı oldu.
Almanya Federal Merkez Bankası (Bundesbank) verilerine göre, 2024 yılında toplam 72 bin 413 adet sahte banknot polis, bankalar ve tüccarlar tarafından piyasadan geri çekildi. Söz konusu sayı, bir yıl önce kaydedilen sahte para miktarından yüzde 28’lik bir artışa işaret ediyor. 2023 yılında tespit edilen sahte banknot sayısı da 2022’de ele geçirilenlerden daha fazlaydı.
Avrupa genelinde 2024 yılında ele geçirilen Euro banknot sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 18,6 artarak 554 bin seviyesine yükseldi. Avrupa polis teşkilatı Europol, 18 Avrupa ülkesinde koordinasyon içerisinde düzenlenen bir operasyonda, sahte para dolu olan 174 paket ele geçirdi. Söz konusu sahte paraların, gerçek oldukları takdirde tekabül edecekleri piyasa değerinin 14 milyon euro olduğu ifade edildi.
Almanya‘da geçen yıl piyasaya sürülen 200 ve 500 euroluk sahte banknotların sayısının azalmış olmasından ötürü, sahte paradan doğan mali zarar, 2024 yılında, 2023’te kaydedilen meblağ olan 5,1 milyon eurodan 4,5 milyon euroya geriledi. Almanya’da 2024’te sahte paradan doğan zarar, son 20 yılda kaydedilen rakamlar karşılaştırıldığında, dördüncü sırada. Avrupa genelinde ise toplam zarar geçen yıl 25 milyon eurodan 26,2 milyon euroya yükseldi.
Film sektörü için basılan sahte paralar
Söz konusu trendde, film sektöründe ya da oyunlarda kullanılması amacıyla satılan sahte paraların dolandırıcılık için kullanılmasının etkili olduğu belirtiliyor. İnternet üzerinden paraların üzerinde “film parası” veya “yasal değil” gibi küçük notlar olmasına rağmen bu ibarelerin gözden kaçırılması, söz konusu banknotların gerçek zannedilmesine yol açabiliyor.
Almanya’da ele geçirilen tüm sahte paraların yüzde 17’sini bu şekilde üretilip internetten satılan banknotlar oluşturuyor. Bu sahte paralar genelde 10 ve 20 euroluk banknotlardan oluşuyor.
Bu “gerçekçi” sahte paraların resmi müşterilerinin başında, film sektöründeki prodüksiyon şirketleri geliyor. Ancak dolandırıcıların bu paraları kriminal amaçları için kullanma eğilimi de giderek artıyor.
Tespit etmek mümkün
Almanya Federal Merkez Bankası Genel Müdürü Burkhard Balz, “Gerçek parayla karıştırılabilecek olan ve banknotları anımsatan basılı kâğıtlar da aslında yasa dışıdır” uyarısında bulundu.
Balz, “Almanya’nın yanı sıra Euro Bölgesi’ndeki sahte para sayısında da bir artışa tanıklık ediyoruz. Ancak bu, sahte paranın kalitesinin arttığı anlamına gelmiyor. İlkel yollarla üretilmiş sahte paranın sahte olduğu aslında tespit edilebiliyor” diye konuştu.
Buna karşın artış eğiliminin dikkatli bir biçimde değerlendirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Balz, “Geride kalan yıllara baktığımızda sahte para miktarının giderek arttığına tanıklık ediyoruz. Buna rağmen genel resme bakıldığında, rakamların hâlâ görece düşük seviyelerde olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.
Piyasadaki artışa rağmen sahte paraya denk gelme ihtimalininse az olduğuna dikkat çeken Balz, 2024 yılında Almanya’da her 10 bin kişiye toplam dokuz sahte banknot düştüğünü ifade etti. Avrupa çapında ise her 10 bin kişiye 16 sahte banknot düştü.
Türkiye’den de geliyor
Federal Emniyet Teşkilatı’ndan (BKA) yapılan bir açıklamaya göre ise Almanya’da dolaşımda olan sahte banknotların büyük kısmı Çin ve Türkiye’den geliyor.
BKA açıklamasında, sahte para üreticilerinin, ürettikleri banknotları internet üzerinden dünyanın farklı yerlerine ihraç ettiği belirtildi. Üreticilerin, internet üzerindeki ticaret platformları ve alışveriş sitelerini kullandıkları kaydedildi.
BKA’ya göre, sahte paradan en fazla faydalanan kişiler ağırlıklı olarak gençler ve genç yetişkinler. Söz konusu kişilerin, para üstü olarak mümkün olabildiğince gerçek para elde etmek için sahte para ile ucuz malları satın aldıkları ifade edildi. Dolandırıcıların uyguladığı bir diğer taktiğin de özel kişilerin satışa sunduğu akıllı telefon veya oyun konsollarının sahte banknotlarla satın alınması olduğu kaydedildi.
/Deutsche Welle/