Almanya Federal Emniyet Teşkilatı (BKA) Başkanı Holger Münch, sağ görüşlü gençlerin giderek radikalleştiği uyarısında bulundu. Funke Medya Grubu’na röportaj veren Münch, “Yaklaşık bir yıldır, sağ görüşlü çok genç bireylerin giderek daha fazla radikalleştiğini ve iyi organize olmuş yapılar içinde bir araya gelerek ciddi suçlar işlemeye yöneldiklerini görüyoruz” dedi.
Yaşanan bu radikalleşme sürecinde internetin oynadığı role dikkat çeken Münch, örgütleme ve harekete geçirme süreçlerinin sosyal medya ve sağcı forumlar aracılığıyla gerçekleştiğini dile getirdi.
Sağcı gençler arasında radikalleşme eğiliminin yalnızca polisin değil, toplumun tüm kesimlerinin ortak mücadelesini gerektiren bir konu olduğunu belirten Münch, bu suçların yoğunluğunun güvenlik birimleri açısından büyük bir zorluk oluşturduğunu ifade etti.
“Demokrasimiz baskı altında”
Salı günü açıklanan istatistiklere göre Almanya’da Neo-Naziler ve aşırı sağcıların karıştığı, kayıt altına alınan suç sayısı, 2024’te, önceki yıla göre yüzde 48’lik artışla 42 bin 788 oldu. Bu, geçen yıl siyasi saiklerle işlenen her iki suçtan birinin failinin aşırı sağcılar olduğunu ortaya koyuyor. Münch istatistiklerin paylaşıldığı toplantıda bu duruma dikkat çekerek “Demokrasimiz baskı altında” demişti.
Almanya’da Çarşamba günü ise, tümü gençlerden oluşan zanlıların kurduğu “Son Savunma Dalgası” adlı aşırı sağcı bir gruba yönelik baskında beş kişi tutuklanmıştı. Şüpheliler, mülteci yurtlarına ve sol görüşlü örgütlerin binalarına patlayıcılarla ve kundaklama yoluyla saldırılar planlamakla suçlanıyor.
/Deutsche Welle/