Amasra maden faciası davasında 20 sanığa hapis cezası

GenelGündem

🔴 43 işçinin hayatını kaybettiği Amasra maden faciası davasında 20 sanık üç ile 17 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Üç sanık beraat etti. Madenci yakınları karara tepkili.

Bartın’ın Amasra ilçesinde üç yıl önce 43 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili davada mahkeme heyeti kararını açıkladı. Bartın Ağır Ceza Mahkemesi 20 sanığı “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün ile 17 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı, üç sanık ise beraat etti.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğünde 14 Ekim 2022’de 43 işçinin hayatını kaybettiği, dokuz işçinin de yaralandığı patlamaya ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir, Müdür Yardımcısı Salih Atmaca, İşletme Müdürü Selçuk Ekmekci, İş Güvenliği ve Eğitim Başmühendisi Volkan Soylu, Başmühendis Mehmet Tural, Emniyet Mühendisi Şahan Kahraman, maden mühendisleri Levent Aydın ve İbrahim Hakan Mengeş tutuklandı; 15 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Savcılığın hazırladığı 195 sayfalık iddianame, Bartın Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. İlk duruşması 25 Nisan 2023’te yapılan davanın dünkü duruşmasında Müdür Yardımcısı Atmaca tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Duruşmada mahkeme başkanının son sözlerini sorduğu tutuklu sanıklardan müessese müdürü Özdemir, “Daha öncesi beyanlarıma katılıyorum. Üzerime atılı suçları ve teknik suçlamaları da kabul etmiyorum. Ocaktaki eksiklikler tarafıma bildirilmemiştir. Patlamadan önce erken uyarı cihazlarında herhangi bir arıza olduğu tarafıma bildirilmemiştir. Bu sebepten dolayı tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum” dedi.

İşletme müdürü Selçuk Ekmekçi ise “TTK’nın 40-50 yıllık eksikliklerini bizim üzerimize yıkmaya çalıştıklarını düşünüyorum. Olay öncesinde iş güvenliği havalandırma tozla mücadelede herhangi bir eksik bildirilmedi. Beraatimi talep ediyorum” diye konuştu.

Diğer tutuklu sanıklar Mehmet Tural ve Volkan Soylu da beraatlerini talep etti.

Karara tepkiler geldi

TBMM Başkanvekili ve CHP Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Amasra maden faciası davasında çıkan karara ilişkin, “Bugün verilen cezalar nedeniyle adalet göçük altında kalmıştır. Bartınlı Adalet Bakanı da bugün taşıdığı unvanın altında kalmıştır. Bütün ailelerin bugün yürekleri bir kez daha yandı. Katiller gereken cezayı almadı, vicdanlarda adalet tecelli etmedi” dedi.

Mahkemenin verdiği cezaları yeterli bulmadığını belirten CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu ise “Burada adalet, sadece tabelada yazıyor. Adalet saraylarının betondan ibaret olduğunu bir kez daha gördük. Utanmasalar hayatını kaybeden madencilere de ceza verecekler. Zaten soruşturma başladığında utanmadan şehit madencilere suç atmışlardı” diye konuştu.

“Göz açıp kapatıncaya kadar yatıp çıkacaklar”

Faciadan yaralı kurtulan bir madenci ise “Bartın Adliyesinden adalet yazısını kaldırın artık. Benim burada 43 arkadaşım iş yerinde öldü. İsimleri burada yazıyor ama ben göremiyorum. Çünkü bir metre önümü göremiyorum. En fazla ceza alan göz açıp kapatıncaya kadar yatıp çıkacak. 43 arkadaşımın annesi, babası, eşi, kardeşleri var. Ne olacak bu ailelerin hâli? Çocuklar daha baba diyemeden kardeşlerim öldü” diye konuştu.

Bartın Adliyesindeki duruşma öncesinde Bartın Emek ve Demokrasi Platformu adına Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Türkiye Barolar Birliği adına TBB Başkanı Erinç Sağkan da konuşmalarında adalet vurgusu yaptı.

Duruşma sonrası adliye önünde aileler “Adalet de toprak altında kaldı” diyerek tepkilerini dile getirdi.

/Deutsche Welle/

İlginizi Çekebilir

59 barodan ortak açıklama: Boyun eğmeyeceğiz
Urmiye’de Kürtlere karşı provokasyon: 22 Azeri gözaltına alındı

Öne Çıkanlar