Amerika, İran destekli milislerin Kızıldeniz’deki saldırılarına cevap vermeyi değerlendiriyor

DünyaGündem

İran’ın desteklediği Yemen’deki Husi isyancılarının Kızıldeniz’in güneyinde üç ticari gemiyi füzelerle hedef almasının ardından ABD ordusunun karşılık verip vermeyeceği sorusu gündeme geldi.

Husiler, Hamas ve İsrail arasındaki çatışmaların ardından, Babülmendep Boğazı’na doğru seyir halinde olan gemilere yönelik saldırıları belirgin bir biçimde arttırdı.

ABD Donanması, Yemen’de Husiler’in kontrolündeki bölgeden bu gemileri hedef alacak olan insansız hava araçlarını düşürerek etkisiz hale getirdi.

ABD şimdiye kadar bu saldırılara, İran destekli grupların Amerikan askerlerinin bulunduğu üslere roket füze ve insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlediği Irak ve Suriye’dekinin aksine, ciddi düzeyde bir askeri karşılık vermekten kaçındı.

Husiler’in saldırılarında bir can kaybı yaşanmadı ancak ticari gemilerde hasar meydana geldi. Amerikalı yetkililer, Husiler’in teknik olarak ABD gemilerini ya da güçlerini hedef almadığını belirtiyor.

ABD müttefikleriyle Kızıldeniz’den geçen gemilere eşlik edilmesi için bir donanma görev gücü oluşturmak üzere görüştüğünü açıkladı.

ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking’in bu hafta Kızıldeniz’de ve Aden Körfezi’nde deniz güvenliğinin sağlanmasına yönelik bölgesel koordinasyonu sağlamak üzere Körfez ziyaretinde olduğu açıklanmıştı.

Reuters haber ajansına konuşan kaynaklara göre, Suudi Arabistan gerilimin daha geniş bölgeye yayılmasını engellemek amacıyla ABD’den Husiler’in saldırıları konusunda itidal göstermesi çağrısında bulundu.

Husiler kim ve çatışmanın arka planı ne?

Yemen’in kuzeyinde etkin olan Husi isyancıları 2014 yılında başkent Sana’yı ele geçirerek uzun sürecek bir savaşı başlattı. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Yemen’in uluslararası toplum tarafından tanınan hükümeti yeniden iktidara getirmek amacıyla 2015 yılında müdahale etti.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyona karşı uzun süre devam eden kanlı savaş Suudi Arabistan ve İran arasında bir vekil savaşına dönüştü.

Hiçbir sonucun çıkmadığı ve tarafların yenişemediği savaş Arap dünyasının en yoksul ülkesi olan Yemen’de açlık ve sefalete yol açtı. Savaşta siviller ve savaşçılar dahil 150 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

 

/VOA/

İlginizi Çekebilir

Cafer Solgun: ‘Bu devlete hakkımı helal etmiyorum’
ABD Başkanı Biden, Netanyahu ile Gazze’yi görüştü

Öne Çıkanlar