Amerika, İran’la olası bir çatışma durumunda Orta Doğu’daki üslerini kullanabilir mi?

DünyaGündem

🔴 ABD askeri üsleri Orta Doğu’da geniş bir alana yayılmış durumda. Askerler Türkiye, Irak, Ürdün, İsrail, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Umman’da bulunuyor…

Tahran ile gerilim tırmanırken Washington bölgedeki güçlerini ve askeri teçhizatını seferber ediyor. Carl Vinson uçak gemisinin Uzak Doğu’dan geri çağrıldığı ve düzinelerce savaş uçağı, kurtarma helikopteri, komuta ve nakliye uçağı taşıma kapasitesine sahip olduğu bildirildi.

ABD’nin Arap ülkelerindeki kapsamlı askeri varlığına rağmen, Pentagon’un güçlerini Hint Okyanusu’nun kalbindeki Diego Garcia üssünde yoğunlaştırmayı seçtiği görülüyor. Ayrıca olası bir çatışma durumunda ABD savaş uçaklarının ‘düşman’a saldırmak için buradan kalkış yapmasının beklendiği konuşuluyor. Bu teori, büyük miktarlarda bomba atma kapasitesine sahip sekiz motorlu stratejik B-52 bombardıman uçaklarının Diego Garcia’daki varlığıyla ivme kazanıyor.

Bazıları Washington’un olası bir saldırı için bu nispeten uzak üssü seçmesinin, Arap ülkelerinin kendi topraklarından Tahran’a yönelik bir ABD saldırısına destekçi gibi görünmek istememelerinden kaynaklandığını söylüyor.

Bunun yanı sıra Arap ülkelerinden yapılacak bir saldırının mesafenin yakınlığı nedeniyle İran hava güçleri tarafından karşılanabileceği korkusu da var.

Arap ülkelerindeki bazı ABD üsleri

1- Katar

ABD’nin Katar’daki askeri varlığı, iki ülke arasında bir güvenlik işbirliği anlaşmasının imzalandığı 1992 yılına kadar uzanmaktadır. Doha, 2002 yılında Körfez’deki en önemli ve en büyük ABD askeri tesislerinden biri olan El Udeid üssünü Washington’un emrine verdi.

Abu Nakhla Havaalanı olarak da bilinen El Udeid, Doha’nın 30 kilometre güneybatısında yer alıyor ve ağırlıklı olarak ABD ve Katar hava kuvvetleri birliklerinin yanı sıra İngilizler gibi diğer yabancı güçlere de ev sahipliği yapıyor. Buradaki ABD askeri sayısının 13.000’den fazla olduğuna inanılmakta.

2- Kuveyt

Kuveyt dört ABD üssüne ev sahipliği yapmakta: Arifjan Üssü, Ali Al-Salem Hava Üssü, Doha Kampı ve Buehring Üssü. ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre Kuveyt’te de 13.500’den fazla ABD askeri bulunmakta.

3- Bahreyn

Bahreyn’de üç ABD üssü var. Bunlar Juffair Deniz Üssü, Muharraq Hava Üssü ve Afganistan savaşı sırasında kullanılan Şeyh İsa Hava Üssü.

4- Irak

Washington ve müttefiklerinin 11 Eylül saldırılarının ardından 2001 yılında ‘teröre karşı savaş’ ilan edip işgal ettiği Irak’ta ABD’nin beş askeri üssü bulunmaktadır: Harir Hava Üssü, Habbaniyah Hava Üssü, Balad Hava Üssü, Ayn el-Esad Hava Üssü, Taji Hava Üssü ve Speicher Hava Üssü.

5- Suudi Arabistan

Suudi Arabistan’da iki ABD üssü var. El-İskan Üssü ve Prens Sultan Hava Üssü’nde toplamda 5.000 ABD askeri var.

6- BAE

Birleşik Arap Emirlikleri’nde üç ana üste konuşlanmış yaklaşık 3.500 ABD askeri bulunmakta. Üslerin isimleri ise şöyle: Al Dhafra Hava Üssü, Jebel Ali Limanı ve Fujairah Deniz Üssü.

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki üsler

Körfez ülkeleri İran’a saldırı düzenlemek için üslerini kullanmayı reddediyor

Daha önce İsrailli internet sitesi i24’e göre bir Suudi yetkili, ABD’nin saldırısı için ülkesinin Kuveyt ve Katar’la birlikte üslerini kullanmasına izin vermeyeceğini bildirmişti. Bu durum çatışma halinde olası bir saldırının ‘yeri’ konusunda soru işareti yaratıyor.

Türkiye’de ABD askerleri sekiz üsse yayılmış durumda. Bunlardan en önemlisi Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) güçlerinin Türk ordusu ve ABD Hava Kuvvetleri ile ortaklaşa kullandığı İncirlik Hava Üssü ve Karadeniz’in güney kıyısındaki Sinop.

İbrani Maariv gazetesi İngiltere’nin Güney Kıbrıs’ta bir üssü bulunduğuna dikkat çekerek Tahran’a saldırı düzenlemek için bu üssü kullanabileceğini ima ederken bazıları da İngiltere’nin İran’a yönelik saldırıya katılabileceğine inanıyor.

Washington Post ise ABD’nin İran’a saldırısının yakın olabileceğini belirten bir haber yayınladı ve Diego Garcia’da bir B-2 uçağının bulunmasının, İran’ın yeraltındaki nükleer tesislerini bombalama kabiliyeti göz önüne alındığında, Tahran’a yönelik kesin bir saldırı olasılığını artırdığına dikkat çekti.

Uydu görüntülerinin analizinin üsteki belirli uçakların sayısında artış olduğunu gösterdiğini belirten gazete, bir B-2 uçağının 1.1 milyar dolara mal olduğunu ve ‘tahkimat delici bomba’ olarak bilinen GBU-57 bombasını taşıyabildiği için yeraltında büyük derinliklere ulaşan büyük bir tahrip kapasitesine sahip olduğuna dikkat çekti.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Zelenskiy: Koşulsuz ateşkesten sonra Rusya ile müzakere mümkün olabilir

Öne Çıkanlar