Amerika, Putin’in Ukrayna’da geçici yönetim önerisini reddetti

DünyaGündem
🔴 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın geçici olarak Birleşmişi Milletler (BM) kontrolü altına alınması önerisinin ABD tarafından reddedildiği belirtildi.

Putin bunun, Moskova’nın dördüncü yılına giren işgalini sona erdirecek bir ateşkes ve uzun vadeli barış görüşmeleri sırasında, “yetkin” bir hükümet seçilene kadar yapılabileceğini söyledi.

Ancak Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü cuma günü Putin’in bu önerisine, Ukrayna’da yönetimin anayasa tarafından belirlendiğini söyleyerek yanıt verdi.

Putin bir kez daha Kiev’deki hükümeti ve Kremlin’in ‘gayrimeşru’ olmakla suçlamaya devam ettiği Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’yi hedef aldı.

Ukrayna anayasasına göre ülke sıkıyönetim altındayken ulusal seçimlerin yapılması yasa dışı. Rus güçleri de Ukrayna topraklarının bir bölümünü işgal ederek seçimleri imkansız hale getiriyor.

Yine de Putin, haleflerin Kiev’deki mevcut hükümet tarafından imzalanan herhangi bir barış anlaşmasına meydan okuyabileceği iddialarını sürdürdü ve “halkın güvenini kazanmış, yaşayabilir bir hükümet seçmek ve ardından onlarla bir barış anlaşması için müzakerelere başlamak” amacıyla bir oylama yapılması çağrısında bulundu.

Putin dış yönetimin “seçeneklerden biri” olduğunu da sözlerine ekledi ancak ayrıntı vermedi.

Rusya Devlet Başkanı’nın son açıklaması Kiev’de sert tepkilere yol açarken, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Dmytro Lytvyn X’te yaptığı açıklamada, Putin’in barış görüşmeleri konusunda kiminle konuşması gerektiğinden emin olamaması halinde “beyin faaliyetlerini başlatacak haplara” ihtiyaç duyabileceğini söyledi.

Bu açıklama, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ev sahipliğinde düzenlenen ve bir barış anlaşmasına varılması amacıyla Ukrayna’ya asker gönderme planlarının ele alındığı üçüncü ‘Gönüllüler Koalisyonu” zirvesinin sonuçlanmasından kısa bir süre sonra geldi.

Macron perşembe günü yaptığı açıklamada, bazı ülkelerin bu gücün bir parçası olmak istediklerini ifade ettiklerini söyledi. Ancak tüm Avrupalı müttefikler önerilen güç konusunda hemfikir değildi.

Kremlin, olası bir barış gücünün parçası olarak NATO üyelerinden asker kabul etmeyeceğini söyledi.

Bu arada Rusya, ABD’nin Karadeniz’de ilan ettiği ateşkese karşı, kendisine yönelik yaptırımların bir kısmının kaldırılması da dahil olmak üzere çeşitli koşullar öne sürdü.

Buna karşılık Kiev, Putin ve Moskova’yı barış anlaşması kararını geciktirmek için daha fazla ulaşılamaz taleplerde bulunmakla suçladı.

/euronews/

Etiketler: Öne çıkanlar

İlginizi Çekebilir

13 dokunulmazlık fezlekesi Meclis’e gönderildi: Bakırhan ve Başarır da var
Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir tutuklandı

Öne Çıkanlar