Putin’in yaklaşık bin 200 İsraillinin öldürülmesinin üzerinden 6 gün geçtikten sonra taziyelerini iletti. Bundan on gün sonra Rusya, Hamas heyetinin görüşmeler için Moskova’da olduğunu duyurdu.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 71’inci doğum gününde gerçekleşen Hamas’ın İsrail saldırısı hakkında yorum yapmadan önce üç gün bekledi. İlk açıklamasında ise Hamas’ı değil Amerika Birleşik Devletleri’ni suçladı.
Putin, Irak başbakanı ile konuşmasında “Sanırım pek çok kişi, bunun ABD’nin Orta Doğu’da çözüm sürecini tekeline almaya çalışan başarısız politikasının açık bir örneği olduğu konusunda benimle aynı fikirde olacak,” ifadelerini kullandı.
Putin’in yaklaşık bin 200 İsraillinin öldürülmesi nedeniyle taziyelerini iletmesi için altı gün daha geçmesi gerekti. Bundan on gün sonra Rusya, Hamas heyetinin görüşmeler için Moskova’da olduğunu söyledi.
Reuters’in analizine göre Rus ve Batılı politika uzmanları, Putin’in, İsrail-Hamas savaşını, ABD’nin küresel hakimiyetini sona erdirecek çok kutuplu yeni bir dünya düzeni için Batı ile varoluşsal bir savaş olarak sunmaya çalıştığını söylüyor
Kremlin’in eski danışmanlarından Sergey Markov, blog yazısında Putin’in kendini farklılaştırması gerektiğini söyleyerek “Rusya, ABD ve AB’nin İsrail’i tam olarak desteklediğini anlıyor, ancak ABD ve AB artık kötülüğün vücut bulmuş hali ve hiçbir şekilde haklı olamazlar,” ifadelerini kullandı.
Markov “Dolayısıyla Rusya, ABD ve AB ile aynı kampta olmayacak. İsrail’in ana müttefiki şu anda Rusya’nın ana düşmanı ABD’dir. Hamas’ın müttefiki de Rusya’nın müttefiki İran’dır,” dedi.
Moskova, Hamas’ı destekleyen İran’la ilişkileri giderek daha yakınlaşıyor. Berlin merkezli Rus dış politika uzmanı Hanna Notte, Carnegie Rusya Avrasya Merkezi’ne yaptığı açıklamada Moskova’nın Orta Doğu’da daha önceki, daha dengeli pozisyonunu bıraktığını ve “oldukça açık bir Filistin yanlısı pozisyon” benimsediğini düşündüğünü söyledi.
Notte “Bütün bunları yaparken Rusya, Filistin meselesine ilişkin görüşlerinde Filistin davasının yankı bulmaya devam ettiği Orta Doğu’daki ve hatta Küresel Güney’deki seçmenlerle aynı çizgide olduğunu çok iyi anlıyor” dedi.
ABD’nin nüfuzunu azaltacak olan şey, tam da Putin’in yeni bir dünya düzeni çabasında kazanmaya çalıştığı seçmen grupları olduğuu belirten Notte “Rusya’nın Gazze’deki bu krizden faydalanabilmesinin en önemli yolu, küresel kamuoyunda puan toplamaktır” dedi.
‘Çifte standart’
Rus politikacılar, Washington’un Gazze’yi bombalaması için İsrail’e verdiği sınırsız yetki ile Rusya’nın binlerce sivilin öldürülmesine rağmen kasten sivilleri hedef almadığını söylediği Ukrayna’daki savaşına yönelik tepkisini karşılaştırdı.
Senatör Aleksey Puşkov, Batı’nın kendi çıkarlarına dayalı siyasi tercihlerine bağlı olarak farklı ülkelere nasıl davrandığına ilişkin çifte standartlarını açığa çıkararak kendi yarattığı bir tuzağa düştüğünü söyledi.
Puşkov, sosyal medya hesabından “ABD ve Batı’nın İsrail’in eylemlerine kesin desteği, Arap dünyasının ve tüm Küresel Güney’in gözünde Batı’nın dış politikasına güçlü bir darbe indirdi,” yorumunu yaptı.
Eski Kremlin danışmanı Markov, Rusya’nın aynı zamanda Moskova’nın kendisini tüm taraflarla bağlantısı olan potansiyel bir barışçı olarak göstererek Orta Doğu’daki nüfuzunu artırmaya çalışması için krizi bir şans olarak gördüğünü söyledi.
Moskova bölgesel bir dışişleri bakanları toplantısına ev sahipliği yapmayı teklif etti ve Putin, Rusya’nın yardım için iyi bir konumda olduğunu söyledi.
Putin ekim ayında bir Arap televizyon kanalına verdiği demeçte “İsrail’le çok istikrarlı, ticari ilişkilerimiz var, Filistin’le onlarca yıldır dostane ilişkilerimiz var, dostlarımız bunu biliyor. Bana göre Rusya da çözüm sürecine kendi katkısını yapabilir,” ifadelerini kullandı.
Markov, savaşınn potansiyel ekonomik faydalarının yanı sıra Batılı mali ve askeri kaynakların Ukrayna’dan uzaklaştırılmasının da ek bir avantaj olduğunu söyledi.
“Rusya, bu savaştan kaynaklanacak petrol fiyatlarındaki artıştan yararlanıyor” diyen Markov ” Rusya, ABD ve AB’nin kaynak ayırması gereken herhangi bir çatışmadan yararlanıyor çünkü Ukrayna’daki Rus karşıtı rejimin kaynaklarını azaltıyor,” ifadelerini kullandı.
Carnegie Rusya Avrasya Merkezi Direktörü Alex Gabuev, Moskova’nın Ukrayna’daki savaş nedeniyle Orta Doğu politikasını değiştirdiğine inandığını söyledi.
İsral’le kötüleşen ilişkiler
Rusya’nın İsrail’le geleneksel olarak yakın ve pragmatik olan bağları zarar gördü.
Moskova’nın 7 Ekim katliamından iki haftadan kısa bir süre sonra Hamas heyetini kabul etmesi İsrail’i kızdırdı.
Rusya dışişleri bakan yardımcılarından Mihail Bogdanov, İsrail’in Suriye’ye yönelik hava saldırıları öncesinda Moskova’ya haber vermeyi bıraktığını söyledi.
Netanyahu’nun genel başkanı oldupu Likud partisinin Liberteryen grubu başkanı Amir Weitmann, İsrail’in bir gün bu tutumundan dolayı Moskova’yı cezalandıracağını söyledi.
Weitmann, ekim ayında Rus devlet yayıncısı RT ile yaptığı röportajda, “(Hamas’la) bu savaşı bitireceğiz… Bundan sonra Rusya bunun bedelini ödeyecek. Rusya, İsrail’in düşmanlarını destekliyor. Bundan sonra sizin yaptığınızı unutmayacağız. Geleceğiz, Ukrayna’nın kazanmasını sağlayacağız,” ifadelerini kullandı.
/ euronews /