🔴Yeni araştırma, insan beynindeki bilgi akış hızının sadece 10 bps olduğunu ortaya koydu.
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden (Caltech) araştırmacılar insan beynindeki bilgi akışının hızını hesapladı. Bulgular, insan düşüncesinin internet hızından daha yavaş aktığını gösterdi.
Mühendisler internetteki bilgi akışını saniye başına bit (bps) cinsinden ölçüyor. Yüksek çözünürlüklü bir videoyu yayınlamak yaklaşık 25 milyon bps sürüyor. ABD’deki tipik bir ev internetinde indirme hızı yaklaşık 262 milyon bps’ye denk.
New York Times’ın (NYT) haberine göre, yeni araştırma insan beynindeki bilgi akışı hızının sadece 10 bps olduğunu ortaya koydu.
Hakemli bilimsel dergi Neuron’da yayınlanan araştırma makalesinde, “Varolmanın dayanılmaz yavaşlığı” başlığı kullanıldı.
Caltech’te nörobilimci ve çalışmanın yazarlarından Markus Meister, “Bu, insan beyninin inanılmaz derecede karmaşık ve güçlü olduğuna yönelik bitmek bilmeyen abartıya karşı bir tür denge unsuru,” diye konuştu.
“Eğer gerçekten sayılar koymaya çalışırsanız, inanılmaz derecede yavaş olduğumuzu görürsünüz.”
Dr. Meister ve meslektaşları, insanların belirli görevleri ne kadar hızlı tamamladıklarına bakarak beyindeki akışının hesaplanabileceğini öngördü.
Buna göre, örneğin yazmak için bir kelimeye bakarız, her harfi tanırız ve sonra basılacak tuşların sırasını belirleriz. Yazarken, bilgi gözlerimize, beyinlerimize ve parmaklarımızın kaslarına akar. Akış hızı ne kadar yüksekse, o kadar hızlı yazabiliriz.
2018’de Finlandiya’daki bir araştırmacı ekibi, 168.000 gönüllüyü inceleyerek bu kişilerin yazarken yaptığı 136 milyon tuş vuruşunu analiz etmişti. Ortalama olarak, insanların dakikada 51 kelime yazdığı tespit edilmişti. Küçük bir kesim dakikada 120 kelime veya daha fazlasını yazabiliyordu.
Dr. Meister ve lisansüstü öğrencisi Jieyu Zheng, yazmak için gereken bilgi akışını hesaplamak için bilgi teorisi diye bilinen bir matematik dalını kullandı. Sonuçta, dakikada 120 kelimenin, saniyede yalnızca 10 bit akışa tekabül ettiği saptandı.
Ekip bu sonucun parmak kaslarındaki sınırlamalardan kaynaklanabileceği şüphesinden hareketle sadece zihinsel becerilere odaklandıkları bir hesaplama daha yaptı.
2023’teki bir yarışmada ABD’li Tommy Cherry’nin bir rubik küpü 7,5 saniyede çözdüğü rekora odaklanan araştırmacılar, bu sürecin de 11,8 bps’ye denk geldiğini tespit etti.
Hesaplamayı çeşitli alanlardaki rekorlar üzerinde kullanan ekip, daha iyi bir sonuç elde edemedi. Bu da insan beyninin düşünce hızının gerçekten de epey yavaş olduğu anlamına geliyor.
/euronews/