Mihemed Şêxo’nun aramızdan ayrılışın üzerinden 35 yıl geçti

🔴Ünlü Kürt sanatçı Mihemed Şêxo, 35 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Aşkın ve özgürlüğün stranlarını dillendiren ve sanat yaşamında birbinde değerli eserler üreten Mihemed Şêxo, Kürt müzik dünyasında silinmez bir iz bıraktı.

Muhammed Salih Şeyhmus, sahne adıyla Mihemed Şêxo, 1948 yılında Rojava’nın Kamışlo kentine bağlı Girbanina köyünde doğdu.

Ailesi Hecoke köyüne taşınınca 11 kardeşin en büyüğü olan Şexo da burada okula başladı. Sanatçı, küçük yaşta müziğe ilgi duymaya başladı.

1965 yılında ortaokul okuduğu dönemde ünlü sanatçı Aram Tigran ile tanışan Şêxo, 1969 yılında profesyonel müzik hayatına başladı.

Suriye’de Kürtçe üzerindeki baskı ve yasaklardan dolayı aynı yıl Lübnan’a giden Şêxo, bir grup Kürt sanatçı ile “Koma Serkeftin” adında bir grup kurdu.

Mihemed Şexo, Beyrut’ta 2 yıl boyunca Müzik Merkez Birliği’nde müzik eğitimi aldı ve sanatçı diploması almaya hak kazandı.

Peşmergelik yaptı

1973 yılında Bağdat Radyosu’nun isteği üzerine Bağdat’a giden ve Kürtçe Bölümü’nde çalışmaya başlayan Mihemed Şêxo’nun hayatında önemli bir dönem başlar.

Şêxo, bu dönemde Kürdistan Bölgesi’ne gelerek peşmergelik yapar. 1975 yılında Cezayir Anlaşması’nın ardından peşmergelerle birlikte Rojhiıat’a geçer. Burada sanat çalışmalarının yanı sıra müzik öğretmenliği de yapar.

İran yönetimi Şêxo’yu “rejim karşıtlığı” ile suçlayınca 11 yıl aradan sonra Şam’a döner.

1979’da Şam’da “Ay Gewre” (Kumralım) adlı albümünü çıkaran Şêxo, bu defa da Suriye yönetiminin baskılarına maruz kalır, tutuklanıp hapse atılır.

Kürt sanatçı en beğenilen şarkılarını Suriye zindanlarında bulunduğu dönemde yazar.

1983 yılında serbest bırakılan Şêxo, Kamışlo’ya döndüğünde omuzlarda karşılanır.

Cenazesinde 70 bin kişi

Müzik hayatına 14 albüm sığdıran Mihemed Şêxo, 9 Mart 1989 yılında hastalık sonucu hayata gözlerini yumdu.

Tüm baskılara rağmen Mihemed Şexo’nun cenaze törenine 70 bin kişinin katılması ne kadar çok sevildiğini gösteriyordu.

Şêxo’nun cenaze töreni

Şêxo, dillerden düşmeyen Ay Lê Gule, Nesrin, Eman Dilo, Şerine Nu Gihaye, Heps û Zindan, Min Bihisti gibi kilamlarıyla yaşamaya devam ediyor…

 

/rd/

İlginizi Çekebilir

Kılıçdaroğlu,”Gazeteciliği, insanlık değildir. Kepazeliktir! Çukurluktur!” demişti: Portakal’dan yanıt geldi
İsveç’te bir Kürt öldürüldü

Öne Çıkanlar