Paskalya Avrupa’da sevinçle karşılandı ve birçok büyük başkentte bu dini günü kutlamak üzere etkinlikler ve festivaller düzenlendi.
Vatikan’da Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, Aziz Petrus Meydanı’ndaki binlerce kişiyi kutsamak ve onlara meydanda sürpriz bir papa arabası turu yaptırmak için pazar günü nekahat döneminden çıktı.
Haftalardır hastanede yatmasına neden olan zatürre hastalığı ile mücadele eden Papa’nın sürprizi kalabalığı çılgına çevirerek, yoğun tezahüratlar ve alkışlarla karşılandı.
Papa ara sıra duraksayarak yanına getirilen bebekleri kutsadı: bu sahne geçmişte sık görülen ancak 88 yaşındaki Francis’in yaşam mücadelesi verdiği birkaç hafta önce düşünülemeyecek bir durumdu.
“Kardeşlerim, Mutlu Paskalyalar!” diyen Papa Francis’in sesi hastaneye kaldırıldığından bu yana hiç olmadığı kadar güçlüydü.
Fransa’da, başkent Paris’in ikonik Notre Dame katedrali aralık ayında yeniden halka açıldıktan sonra ilk ekümenik Paskalya kutlamasını pazar günü gerçekleştirdi.
Gotik katedral, 2019 yılında yapılarını kasıp kavuran ve neredeyse tamamen yok olmasına neden olan bir yangının ardından restorasyon çalışmaları için beş yıl boyunca halka kapatılmıştı.
Paris Başpiskoposu Laurent Ulrich’in başkanlık ettiği toplantı, asırlık katedralin yeni restore edilen Gotik tonozlarının altında ortak bir dua, birlik ve düşünme anı için çeşitli Hristiyan mezheplerinden liderleri ve inananları bir araya getirdi.
Bayram İngiltere’de de kutlandı. Kral 3. Charles ve Kraliçe Camilla, pazar sabahı Paskalya ayinine katıldıktan sonra Windsor’daki Aziz George Şapeli’nden ayrılırken iki küçük çocuk tarafından küçük bir çiçek demeti takdim edildi.
Kraliyet çiftine daha önce Prens Edward ve eşi Edinburgh Düşesi Sophie, Prens Andrew ve eski eşi York Düşesi Sarah Ferguson, Prenses Anne ve Prenses Beatrice ile eşi Edoardo Mapelli Mozzi de katılmıştı.
Kıtanın daha doğusunda yer alan İstanbul’da da kutlamalar yapıldı. Fener Rum Patriği Bartholomeos pazar günü kentte düzenlenen Paskalya ayinini yönetti.
Ortak bir Paskalya tarihi mümkün mü?
Katolik ve Ortodoks kiliseleri 400 yılı aşkın bir süredir Paskalya tarihini belirlemek için farklı yöntemler kullanıyor.
Papa Francis ve Patrik Bartholomeos, mezhepler arasında süregelen güvensizliğe rağmen kalıcı bir ortak Paskalya tarihi için baskı yapıyor.
Gelenek ve takvim sistemlerindeki farklılıklar – Jülyen ve Gregoryen – Paskalya tarihlerini uzun zamandır birbirinden ayrı tutuyor. Dünya Kiliseler Konseyi tarafından desteklenen birlik çabaları, ayrılıklar arasında köprü kurmayı amaçlıyor.
Ortak bir Paskalya fikri 1960’lardan bu yana tartışılıyor ve kutlamaların aynı zamana denk gelmesiyle ise konuya olan ilgi zirveye çıkıyor. Bu konudaki
/euronews/