Avrupa Birliği: Trump uluslararası ticarette paradigmayı değiştirdi

DünyaGündem
🔴 AB’nin ticaretten sorumlu yetkilisi Sefcovic, ABD Başkanı Trump’ın küresel piyasaları sarsan gümrük vergisi kararının uluslararası ticarette “paradigma değişikliğine” neden olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği (AB) ticaret bakanları, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergilerine verilecek yanıtı ele almak için Lüksemburg’da bir araya geldi.

Avrupa Komisyonunun Ticaretten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, “Küresel ticaret sisteminde paradigma değişikliği olarak tanımlayabileceğim duruma karşı Avrupa’yı nasıl konumlandıracağımızı ele alacağız” dedi.

AB ticaret bakanları, Trump’ın küresel piyasaları sarsan vebirçok ülke borsasında büyük kayıplara neden olangümrük vergisi kararını 27 üyeli blok düzeyinde ilk kez görüşüyor.

Trump geçen hafta, ABD’nin ithalat yaptığı ülkelere yönelik gümrük vergileriniyüzde 10 ile yüzde 50 arasında değişen oranlardaartırma kararı aldı. Söz konusu vergi uygulamaları hafta sonunda yürürlüğe girdi. ABD bu kapsamda Avrupa Birliği’ne yüzde 20 ek gümrük vergisi getirdi.

Çin, kendi ürünlerine Trump yönetimi tarafından getirilen yüzde 34 ek vergiye misilleme olarak ABD’den yapılacak ithalata 10 Nisan’dan itibarenaynı oranda ilave gümrük vergisi uygulama kararı aldı.

AB ise Washington’la bu konuda yapılacakmüzakerelerden sonuç çıkmadığı takdirdekarşı önlemlere başvurma taahhüdünde bulundu.

Washington’la AB adına müzakerelerde bulunan Sefcovic, Lüksemburg’daki görüşmelerin ABD karşısında atılacak bir sonraki adımlara yönelik hazırlıklara odaklanacağını söyledi. Sefcovic, “Aynı zamanda da AB’de ticaret sistemimizi muhtemel bir ticaret sapmasını engelleyecek şekilde nasıl hazırlayabileceğimize odaklanacağız” diye ekledi.

AB içindeki görüş ayrılığı

İsveç Dış Ticaret Bakanı Benjamin Dousa gazetecilere yaptığı açıklamada, Lüksemburg’daki toplantının esas hedefinin güçlü bir ortak mesaj vermek olduğunu söyledi. Dousa, “AB şu an tek vücut hâlinde” ifadesini kullandı.

Ancak ülkelerden gelen açıklamalar bazı noktalarda görüş ayrılıkları olduğunu ortaya koydu. Özellikle de ABD’ye misilleme olarak teknoloji sektöründe atılabilecek adımlar konusunda bir görüş birliği sağlanabilmiş değil.

Almanya ve Fransa, ABD’li teknoloji devlerine yönelik vergiler getirilmesini savunurken İrlanda bu adıma karşı çıkıyor.

Fransa Ticaret Bakanı Laurent Saint-Martin, AB’nin “son derece agresif” bir tutumla karşılık verme seçeneğini dışlamaması gerektiğini söyledi.

Avrupalı yetkililerin “zorlama karşıtı enstrüman” olarak adlandırdıkları yeni ticaret silahıyla ABD’li teknoloji devlerini hedef alabileceğini belirten Saint-Martin, “İster ürünlere yönelik olsun ister hizmetlere, hiçbir opsiyonu dışlamamalı ve Avrupa’nın ziyadesiyle kapsamlı olan ve fazlasıyla agresif olabilecek alet çantasını açmalıyız” dedi.

AB tarafından 2023 yılında kabul edilen ancak henüz hiç kullanılmayan bu enstrüman, ekonomik tehditlerle AB’nin üzerinde baskı oluşturmaya çalışan ülkelerin cezalandırılması için hazırlanmıştı.

Fransız mevkidaşıyla benzer şekilde Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck de Avrupa’nın “ticaret bazukası” olarak nitelendirilen bu enstrümanı ABD’ye karşı kullanmaya hazır olması gerektiğini söyledi. Habeck, “Donald Trump’ın duyuruları, kurallara dayalı ticaret politikasına yönelik bir saldırıdır” dedi.

Ancak ekonomisi özellikle de teknoloji ve ilaç sektörlerinde ABD yatırımına dayanan İrlanda, bu alanları hedef alabilecek bir adımın gerilimi daha da artıracağı gerekçesiyle Almanya ve Fransa’nın önerisine sıcak bakmıyor.

/Ajans/

İlginizi Çekebilir

Trump, Çin’i yüzde 50 ek tarife uygulamakla tehdit etti
Gazze’de öldürülen gazeteciler için televizyon ekranlarını karartma çağrısı

Öne Çıkanlar