Avrupa Birliği’nde en çok farklı dil öğrenen ülke Lüksemburg oldu

DünyaGündem

🔴 Eurostat’a göre, 2022 yılında AB’deki ilkokul öğrencilerinin yüzde 6,5’i iki veya daha fazla yabancı dil öğreniyordu. Verilere göre Lüksemburg, öğrencilerinin yüzde 79,6’sının iki veya daha fazla yabancı dil öğrendiği tek AB ülkesi olarak öne çıkıyor.

Erken yaşta yabancı dil öğrenmenin, dünyayı daha iyi anlamak, komşularla sohbet etmek, dizileri orijinal dilinde izlemek ve yurtdışında daha rahat iletişim kurmak gibi birçok avantajı var.

İlerleyen yaşlarda ise birden fazla dil bilmek kariyer fırsatlarını artırırken, bir yandan da küresel hizmetlere erişimi kolaylaştırıyor ve kültürlerarası diyalogu güçlendiriyor. Hatta bilimsel araştırmalar, çok dilliliğin Alzheimer’ın başlangıcını geciktirebileceğini gösteriyor.

Bu nedenle, okullarda erken yaşta dil eğitimi önemli ancak, yabancı dil öğrenimi Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında eşit dağılım göstermiyor.

Peki, en fazla yabancı dil öğrenilen AB ülkesi hangisi?

Eurostat’a göre, 2022 yılında AB’deki ilkokul öğrencilerinin yüzde 6,5’i iki veya daha fazla yabancı dil öğreniyordu. Verilere göre Lüksemburg, öğrencilerinin yüzde 79,6’sının iki veya daha fazla yabancı dil öğrendiği tek AB ülkesi olarak öne çıkıyor.

Bu başarı, Eurostat’ın metodolojisiyle de ilişkili olabilir. Lüksemburg’un resmi dilleri Fransızca, Almanca ve Lüksemburgca olmasına rağmen, Fransızca ve Almanca eğitim istatistiklerinde yabancı dil olarak sayıldı. Lüksemburg’u Letonya (yüzde 37,2), Yunanistan (yüzde 34,9) ve Estonya (yüzde 33,6) takip ediyor.

2013 ve 2022 yıllarında ilköğretimde iki ya da daha fazla yabancı dil öğrenen öğrencilerin oranı.
2013 ve 2022 yıllarında ilköğretimde iki ya da daha fazla yabancı dil öğrenen öğrencilerin oranı.Eurostat

İki veya daha fazla yabancı dil öğrenenler azınlıkta olsa da, iyi haber şu ki, AB genelinde dil öğrenimi artıyor.

2013 ve 2022 yılları arasında, AB’de en az iki yabancı dil öğrenen ilkokul öğrencilerinin oranı yüzde 4,6’dan yüzde 6,5’e yükseldi. Buna karşılık, payın düştüğü dokuz AB ülkesi arasında Polonya (-yüzde 6,8) ve Lüksemburg (-yüzde 4,2) en önemli düşüşü kaydeden ülkeler oldu.

Ortaokula dönüş

Ortaokul düzeyinde, öğrencilerin yüzde 60,7’si 2022 yılında iki veya daha fazla yabancı dil öğrendi.

En yüksek oranlar Finlandiya (yüzde 98), İtalya (yüzde 96) ve Yunanistan’da (yüzde 96) gözlemlendi.

Finlandiya’da öğrenciler, anadillerine bağlı olarak Fince ve İsveççe arasında seçim yapmak zorunda. Eurostat, eğitim istatistiklerinin amacı doğrultusunda her iki dilin de yabancı dil olarak kabul edildiğini açıkladı.

Buna karşın, en düşük oranlar İrlanda (yüzde 6.1), Macaristan (yüzde 6.6) ve Avusturya’da (yüzde 7.7) gözlemlendi.

2013 ve 2022 yıllarında ortaokul eğitiminde iki ya da daha fazla yabancı dil öğrenen öğrencilerin oranı.
2013 ve 2022 yıllarında ortaokul eğitiminde iki ya da daha fazla yabancı dil öğrenen öğrencilerin oranı.Eurostat

İlkokulda olduğu gibi ortaokulda da yabancı dil öğrenimi artmakta. 2013 ile karşılaştırıldığında, AB’de en az iki yabancı dil öğrenen ortaokul öğrencilerinin oranı yüzde 58.4’ten 2022’de yüzde 60.7’ye yükseldi.

Bu oran en çok Çekya (yüzde 24.1), Fransa (yüzde 21.8) ve Belçika’da (yüzde 18.5) arttı. Ancak Belçika’nın üç resmi dili (Felemenkçe, Fransızca ve Almanca) olduğunu da unutmamak gerekiyor.

/euronews/

İlginizi Çekebilir

Erdoğan: İsrail’e karşı ekonomik tedbir uygulayan yegane devlet biziz
Özel’den Erdoğan’a ‘İstanbul Sözleşmesi’ çağrısı

Öne Çıkanlar