Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas tarafından açıklanan 17’inci Yaptırım Paketi ile Brüksel, özellikle Rusya’nın petrol ihracatında büyük öneme sahip Rus tankerlerine karşı önlemlerini artırdı.
Alınan karar ile daha önce yaptırım kapsamında olan tankerlere yaklaşık 200 yeni tanker daha eklendi. Söz konusu yaptırım paketinin altında AB ile birlikte imzası bulunan İngiltere’nin dışişleri bakanı David Lammy, atılan adımı, “Rus ‘gölge filosu’na, bu filonun uluslararası kuralları ihlâl etmesine ve savaşın finanse edilmesinin devamına karşı dünya çapında en büyük yaptırım” olarak nitelendirdi.
AB ile Birleşik Krallık’ın ortak yaptırım paketi kalıcı bir biçimde etkili olup olmayacağı ise konunun uzmanları arasında bir tartışma konusu. Zira yaptırım altındaki petrol tankerleri yükünü Çin’in limanlarında boşaltabiliyor. Hindistan’a ait rafineriler, Rus tankerlerindeki petrolü açık denizde, yaptırım altında olmayan tankerlere aktarıyor ve hatta Rusya’nın tüm yaptırımlara rağmen bugüne dek Hindistan rafinerilerine sattığı ham petrol, burada işlendikten sonra çeşitli ürün başlıkları altında AB ülkelerine gönderiliyor.
Yaptırım listesindeki şirketler ve şahıslar
Yeni yaptırım paketi yine çok sayıda şirketi de kapsıyor. Bunlar AB’nin dış ilişkiler uzmanları tarafından, büyük bir titizlikle, iletişim bilgileri ve e-posta adreslerine kadar listelenmiş durumda.
Ancak AB’nin yaptırım politikası bir nevi kedi-fare oyunu yaratmış durumda. Daha önceki paketlerde adı geçen şirketlerin bazıları, bir anda yok olup yeni bir isim ve kayıtla tekrar kuruluyor ve böylece yaptırımı aşmış oluyor. AB Dış İlişkileri, 17. Yaptırım Paketi’ne, Ukrayna’ya yönelik saldırılarında Rus askeri sanayiine katkı sağladığını ifade ettiği 31 şirket ve şahsın dahil edilmesini önerdi. Bu firmaların yarısından çoğunun merkezi Rusya’da bulunuyor.
Altı Türk şirketi de yaptırım listesinde
Merkezi Rusya dışında olan ve yaptırım listesine alınan altı Türk, üç Vietnam, iki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), bir Özbek, bir de Sırp havacılık şirketi var.
Türkiye merkezli şirketler ise şunlar: CS Yönetim ve Destek Hizmetleri, Etkin Hırdavat İnşaat Pazarlama Sanayi Ve Ticaret Limited, Global Turkey Çelik Ve Ticareti Anonim Şirketi, Stimul Mühendislik Danışmanlık İç Ve Dış Ticaret Limited, Kocaeli Kesici Takımlar Makine Sanayi Ticaret Ltd, OTL Uluslararası Dış Ticaret Limited Şirketi.
Bunlardan, yabancı yatırımcılara Türkiye’de şirket kurma konusunda destek veren CS Yönetim ve Destek Hizmetleri, Rusya ile bağlatıları sebebiyle 15 Ocak 2025’te, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi’nin (OFAC) yaptırım listesine alınmıştı.
Yaptırım listesindeki bir diğer Türk şirketi Stimul Mühendislik Danışmanlık İç Ve Dış Ticaret Limited’in ortakları arasında ise Rusya uyruklu Abubakar Vazaev de bulunuyor. Söz konusu şirketin 2021-2023 yılları arasında Rusya’ya yaptığı ihracat sevkiyatları arasında demir veya çelikten yapılmış vidalar ve benzeri bağlantı elemanları ile elektro erozyon makineleri bulunuyor.
/Kaynak: Deutsche Welle/