NATO üyeleriyle Rusya arasında konvansiyonel kuvvetlerin sınırlandırılmasına yönelik AKKA Antlaşması, Rusya’nın çekilmesinin ardından askıya alındı.
Rusya’nın Avrupa’da Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşmasından (AKKA) resmen çekilmesinin ardından taraf olan NATO ülkeleri de Antlaşma’yı askıya aldı. Soğuk Savaş dönemini sona erdiren temel anlaşmalardan biri olan AKKA, 1990 yılında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu dönemin 16 NATO üyesi ile 6 Varşova Paktı üyesi arasında imzalanmıştı. Rusya, Batılı ülkelerin Avrupa’da konvansiyonel silah ve mühimmata sınırlama getiren antlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle 2007’de AKKA’yı askıya almıştı.
Rusya’nın AKKA’dan geceyarısı itibarıyla resmen çekilmesinin ardından NATO’dan kınama mesajı geldi. NATO’nun başlıca siyasi karar alma organı olan Kuzey Atlantik Konseyinden yapılan açıklamada, “Rusya’nın son adımının, Avrupa-Atlantik güvenliğini sistematik bir şekilde aşındıran eylemlerinin” son örneği olduğu belirtilerek Rusya’nın kurallara dayalı uluslararası düzeni yıpratmayı sürdürdüğü kaydedildi.
Açıklamada, “AKKA’nın Avrupa-Atlantik güvenlik mimarisindeki kilit rolünü teyit etmekle birlikte Müttefik Taraf Devletlerin antlaşmaya bağlı kaldığı, Rusya’nın bağlı kalmadığı bir durum sürdürülebilir olmayacaktır. Bunun sonucu olarak Müttefik Taraf Devletler AKKA Antlaşmasının işleyişini, gerekli olduğu müddetçe, hakları ve uluslararası hukuk uyarınca askıya almaktadır. Bu, tüm NATO müttefiklerince tamamen desteklenen bir karardır” denildi.
/ DW /