Avrupa’dan Ekrem İmamoğlu için ‘forum’ tepkisi

DünyaGündem

🔴 AP’de Türkiye’deki son gelişmeler tartışılırken Avrupa Komisyonu, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına tepki olarak Antalya Diplomasi Forumu’na katılımını iptal etti…

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) “Türkiye’de Demokrasi Üzerinde Baskı ve Ekrem İmamoğlu’nun Tutuklanması” konulu bir genel kurul oturumu düzenlendi.
 
Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Marta Kos, Strasbourg’da gerçekleşen oturumda yaptığı konuşmada, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasını ve görevden alınmasını protesto amacıyla Antalya Diplomasi Forumu’na katılımını ve Ankara’da Türkiye Dışişleri Bakanı ile yapacağı görüşmeyi iptal ettiğini bildirdi.
 
Kos, uzun süredir Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği (AB) üyeliğine de aday olan Türkiye’den en yüksek demokratik standartlar ve uygulamalara riayet etmesini beklediklerini söyledi. Ekrem İmamoğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığını açıklamaya hazırlanırken tutuklanmasının “ciddi soru işaretleri yarattığını” ifade eden Kos, barışçıl protesto gösterilerine müdahele edilmemesi için Türk hükümetine çağrıda bulundu.
 
Türkiye’nin stratejik önemi
Kos, bununla birlikte Türkiye’nin bir NATO üyesi ve dış politikada önemli bir aktör olduğuna işaret etti. Türkiye’nin coğrafi ve jeopolitik önemi nedeniyle AB için “stratejik bir ortak” olduğunu dile getirdi. İş birliği kanalları ve alanlarını kesmenin hiç kimsenin yararına olmayacağına vurguda bulundu.

Oturumda Hristiyan Demokrat Grup adına söz alan Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) AP kanadı Başkanı Emmanouil Kefalogiannis, AB olarak Türkiye’de yaşananlar karşısında sessiz kalınamaması gerektiğini söyleyip kendilerinin bu yıl 14-15 Nisan’da yapılacak KPK toplantısını iptal ettiklerini duyurdu.

AP Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor, konuşmasında Türkiye’yi “yoldan sapan” bir ülke olarak tanımladı ve AB üyeliğine aday ülkelerin uyması gereken kriterler olduğunu anımsattı. Avrupa Komisyonu’na Antalya Diplomasi Forumu’na katılımı iptal için teşekkür etti.

Aşırı sağcılar Le Pen’i hatırlattı

AP’nin sayıca en büyük üçüncü grubu olan aşırı sağ eğilimli Avrupa Vatanseverleri (PfE) adına söz alan İtayan parlamenter Susanna Ceccardi, İmamoğlu konusunda Türkiye’nin protesto edilmesini desteklediklerini belirtmekle birlikte Fransa’da milliyetçi lider Marine Le Pen’e beş yıl seçim yasağı getirilmesinin gündeme getirilmemesini eleştirdi.

Liberal Grup (Renew) adına konuşan Hollandalı parlamenter Malik Azmani, AB’nin Türkiye’de yaşananlara “sessiz kalmasını” eleştirirken Yeşiller adına söz alan Sloven üye Vladimir Prebilic, “Türkiye’ye net mesaj gönderilmeli” ifadelerini kullandı.

Türkiye ile ilgili iki ayda ikinci oturum

Oturum sonunda herhangi bir karar alınmadı.

AP 13 Şubat 2025 tarihinde Strasbourg’da oyladığı “Türkiye’de Görevlerinden Alınmış ve Tutuklanmış Belediye Başkanları” başlıklı bir karar tasarısını oy çokluğuyla kabul etmişti. Kararda, demokratik yollardan seçilmiş belediye başkanlarının keyfi biçimde tutuklanıp görevden alınması kınanmış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da benzer hukuki ve siyasi sorunlarla yüzleşmekte olduğuna dikkat çekilmişti.

Kayyum uygulamasının kaldırılması için Avrupa Konseyi ve bir Avrupa Konseyi organı olan Venedik Komisyonu’nun tavsiyeleri ışığında yargı reformuna gidilmesi çağrısında bulunan AP, belediye başkanları ve kayyum konusunun AB tarafından mercek altına alınması istemiş ve “kayyum olarak atanan ve kayyum atayan şahıslara karşı yaptırım” seçeneğini gündeme getirmişti.

/Deutsche Welle/

İlginizi Çekebilir

Küresel piyasalar Trump’ın açıklayacağı tarifeler öncesi karışık seyrediyor
Özel’den Hisarcıklıoğlu’na: Kime hizmet ediyorsun?

Öne Çıkanlar