Anayasa Mahkemesi, gösteriye katıldıkları için ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ suçundan mahkum edilen 103 başvurucu hakkında ifade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmetti.
Anayasa Mahkemesi (AYM), gösteriye katılmış olması gerekçesiyle ‘terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme’ suçundan cezalandırılan 103 başvurucunun toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına bir müdahalede bulunulduğu iddiasını benzer bir başvuruda inceleyip karara bağladı.
10.06.2021 tarihli Hamit Yakut kararı inceleyen mahkeme, yaptığı değerlendirmeler sonucunda 5237 sayılı Kanun’un 220. maddesinin 6 numaralı fıkrasının içerik, amaç ve kapsam itibarıyla belirli olmadığı, Anayasa’nın 34. maddesi ile korunan anayasal hakkına yönelik keyfi müdahaleye karşı başvurucuya yasal bir koruma sağlayamadığı ve sonuç olarak 5237 sayılı Kanun’un 220. maddesinin 6 numaralı fıkrasının uygulanmasından kaynaklanan müdahalenin kanunilik şartını sağlamadığı kanaatine ulaştı.
AYM tarafından yapılan duyuruda, “Anayasa Mahkemesi benzer başvuruların tamamının incelenerek ihlalle sonuçlandırılması yerine ilgili mercilerce çözüme kavuşturulmasını, diğer yandan da ihlalin kaynağının ortadan kaldırılması suretiyle yapısal sorunun giderilmesini sağlamak amacıyla pilot karar usulünü uygulamıştır” denildi.
DEVA PARTİLİ YENEROĞLU’NDAN MECLİS’E TEPKİ
DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla karara tepki gösterdi. Yeneroğlu paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
“AYM’den malumun ilamı: TBMM, Anayasa Mahkemesi’nin pilot kararında belirtilen ilkelere uygun, mahkemelerin keyfi karar vermelerini engelleyici ve öngörülebilir bir kanun değişikliği yapmamıştır.
AYM kararlarının TBMM tarafından dahi dikkate alınmadığı bir sistemde herkes güvencesizdir.
AYM bugün yayımlanan kararında “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan mahkum edilen 103 başvurucu hakkında ihlal kararı verdi!
Mahkeme daha önce bu suçu Anayasaya aykırı bularak yeni düzenleme yapması için Meclise süre vermişti. Süre geçti ama Meclis bir düzenleme yapmadı.
Yargı organları ise ifade ve toplantı özgürlüğünü ihlal ederek bu maddeyi uygulamaya devam ediyor”
Kaynak:Kronos