🔴 Aziz İhsan Aktaş davasının 17’nci gününde tutuklu sanıklar arasında yer alan Kadir Aydar ve Oya Tekin’in avukatları, ara mütalaaya karşı tahliye talebinde bulundu. Mahkeme, savunmaların devamı için duruşmayı yarına erteledi.
“Aziz İhsan Aktaş” davasının görülmesine Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nun karşısındaki salonda, 17’inci gününde tutuklu 24 sanığın avukatlarının ara mütalaaya karşı beyanlarıyla devam etti. Öğleden önce tutuklu Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, eşi Celal Tekin ve BELTAŞ Başkanı Önder Gedik’in avukatlarının beyanları alındı. Duruşma yarın saat 10.00’da görülmeye devam edecek.
CHP’li 7 belediye başkanı dahil 200 kişinin yargılandığı “Aziz İhsan Aktaş suç örgütü” davası 17’nci gününde devam etti. Tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar ile tarafların avukatları duruşmada hazır bulunurken bugün sanık avukatları beyanda bulundu.
Avukatlar, müvekkillerinin tahliyelerini talep etti. Avukat savunmalarının ‘olağandan uzun sürmesi’ nedeniyle mahkeme heyeti avukatlara 15 dakika savunma süresi verdi. Duruşma avukat beyanlarının devamı için yarın saat 10.00’a ertelendi.
‘Kadir Aydar, mağdur edilmiş bir kişidir’
Duruşma saat 11:18’de başladı.
Sırayla tutuklu Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Oya Tekin’in eşi Celal Tekin ve BELTAŞ Başkanı Önder Gedik’in avukatları, duruşma savcısının tutukluluk hallerinin devamına ilişkin ara mütalaasına karşı beyanda bulundu.
Kadir Aydar’ın avukatı, “Kadir Aydar’ın tutuklu kaldığı süre, isnat edilen suçun niteliği, suçun alt ve üst sınırları, dosyadaki mevcut delil durumu birlikte değerlendirildiğinde; delillerin tamamı toplanmıştır. Delilleri karartma ihtimali somut olarak ortadan kalkmıştır. Kaçma şüphesi bulunmamaktadır. Nitekim hakkında işlem yapıldığını öğrendiğinde kendisi bizzat giderek teslim olmuştur.
Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde, tutuklama tedbirinin devamını gerektirir ölçülülük şartının artık bulunmadığı kanaatindeyiz. Kadir Aydar, genç yaşta, Aziz İhsan Aktaş’ın dosya kapsamındaki çelişkili ve dayanaksız beyanlar nedeniyle mağdur edilmiş bir kişidir. Bu mağduriyetin daha fazla devam etmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle, mahkemenizce uygun görülecek adli kontrol tedbirleri uygulanmak suretiyle tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.
‘Burada açık ve orantısız bir müdahale var’
Ardından Oya Tekin’in avukatı mütalaaya karşı beyanında, eşi Celal Tekin’in de tutuklu bulunduğunu vurgulayarak “Müvekkilim her şeyden önce, biri 15 yaşında, 3 çocuk annesidir ve eşiyle birlikte tutukludur. Dosyada eşiyle birlikte tutuklu olan tek kişi. Burada açık ve orantısız bir müdahale var. Eşiyle ikisinin tutuklu olması vicdanları yaralar Sayın Başkan. Müvekkilim bir belediye başkanı, kovsanız da ülkeyi terk etmeyecek biri… Tutuklu kalması için dosyada somut bir olgu yok. Bundan sonra müdahale edebileceği, karartabileceği bir delil de yok.
Tutuklama bir ceza değil geçici bir tedbirdir. Bu nedenle, mahkemenizce uygun görülecek adli kontrol tedbirleri uygulanmak suretiyle tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Önder Gedik’in avukatlarının da beyanda bulunmasının ardından duruşmaya bir saat ara verildi.
Duruşma yarına ertelendi
Bugün devam eden duruşmada sanık avukatları beyanda bulundu. Avukatlar, müvekkillerinin suçsuz olduğunu belirterek tahliyelerini talep etti. Avukat savunmalarının ‘olağandan uzun sürmesi’ nedeniyle mahkeme heyeti avukatlara 15 dakika süre verdi. Duruşma avukat beyanlarının devamı için yarın saat 10.00’a ertelendi.
/Kaynak: Evrensel/










