Bağırsaktaki beyaz kan hücresi kanser riski taşıyabilir: Araştırma

GündemSağlık

Fransız araştırmacılar, bağırsakta bulunan beyaz kan hücrelerinin bir alt kümesinin kansere yol açabileceğini keşfetti.

Fransa’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, bağırsakta bulunan beyaz kan hücreleri kanser gelişimine yol açabilir.

Araştırmacılar, bağırsaklarda bulunan TH17 lenfositleri adı verilen bir grup bağışıklık hücresini inceledi ve bulgularını Nature Immunology dergisinde yayınladı.

Molekül, kansere neden olan hücreler üzerinde “fren” görevi görüyor

Araştırmacı ekip, hücrelerin sekiz farklı alt kümesini keşfetti ve bunlardan birinin belirli durumlarda kansere yol açabileceğini buldu.

Araştırmacılar, bu hücre popülasyonunun yüksek oranda bulunduğu kişiler ile bağırsak kanseri gelişen hastalar arasında “güçlü bir korelasyon” gözlemledi. Ayrıca, TGF beta adı verilen bir molekülün, hücrelerin kanseri engelleyebileceğini buldular.

Marie, “Bu tümör başlatıcı hücreler, vücutta hepimizin sahip olduğu normal hücrelerden, normal lenfositlerden türemiştir,” diye açıkladı.

“Ve eğer TGF beta adı verilen bu molekülden artık yoksa ya da vücuttaki seviyesi azalırsa, hücreler kanser başlatıcı hücreler üretecektir. Yani bu gerçekten de TGF beta molekülü tarafından devreye sokulan bir fren. Bu tümör başlatıcı hücrelerin gelişimini gerçekten önler,” dedi.

Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü’ne (Inserm) göre, kanserlerin yaklaşık yüzde 30’u kronik lokalize enflamasyonun bir sonucu olarak gelişiyor.

Bu keşif, kanserle savaşmak için bağışıklık sistemini uyaran immünoterapiler gibi mevcut kanser tedavilerinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Sadece kanser karşıtı olan iyi hücrelerin uyarılması, immünoterapinin daha etkili olmasını sağlayabilir.

“Bu çalışmanın klinik bakış açısına göre, kanser ne kadar erken tespit edilirse, kanserin tamamen iyileşme şansının o kadar yüksek olduğunu ve bu hücrelerin kanserin gelişiminin başlangıcında yer aldığını biliyoruz. Dolayısıyla, bu hücrelerin varlığı klinisyenleri daha yüksek risk altında olduğunuz konusunda uyaracaktır,” diyen Marie, bu sayede bu hastaların daha detaylı bir şekilde takip edilebileceğini söyledi.

T lenfositleri, bakteri gibi enfekte hücrelere doğrudan saldıran ve onları öldüren bir tür beyaz kan hücresidir. TH17 lenfositleri ise bağırsak stabilitesine, doku onarımına ve bakteriyel korumaya katkıda bulunur.

İmmunoloji uzmanı ve çalışmanın yazarı Jülien Marie Euronews Health’e verdiği röportajında: “Bu hücreler bağırsakta yaşayan veya enfeksiyon sırasında belirli bakterilere karşı savunmaya yardımcı oldukları koruyucu bir role sahiptirler. Ayrıca bağırsak dokusunun sağlıklı kalmasına da yardımcı olurlar,” dedi

TH17 lenfositleri multipl skleroz (MS) veya Crohn hastalığı gibi enflamatuar hastalıklarla da ilişkilendirilmiştir.

Araştırmacılar hücre popülasyonunu incelemek için tek hücreli RNA dizilimi kullandı.

Marie, “Hücreler grup olarak değil tek tek analiz edildi, böylece her bir hücrenin genetik programına sahip olabiliyoruz,” dedi.

Kaynak: Euronews

İlginizi Çekebilir

DEM Parti Merkezi Örgütlenme Konferansı düzenlenecek
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hesaplarına haciz kondu

Öne Çıkanlar