DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, yangın bölgesine gitti. DEM Parti Eş Başkanları yangından DEDAŞ’ın sorumlu olduğunu söyledi ve affet bölgesi ilan edilmesini istedi. Bakırhan “DEDAŞ bu cinayetin sorumlularındandır” dedi.
Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağ ilçesi arasında meydana gelen yangın felaketinin yankıları sürüyor.
Mazıdağ’ın bağlı Kelekê mahallesinde kurulan taziyeyi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları ve beraberindeki Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DEM Parti Van, Diyarbakır, Mardin Büyükşehir ve ilçe belediye eşbaşkanları ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan kalabalık bir heyet ile ziyaret etti.
Burada ailelere taziyede bulunan DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları birer konuşma yaptı.
Bakırhan yaptığı konuşmada yangının çıkış nedenine ilişkin ciddi iddialar olduğuna dikkat çekerek Dicle Elektrik şirketini işaret etti.
“DEDAŞ bu cinayetin sorumlularındandır”
Bakırhan, “Büyük bir acı ve felakettir. Çok ciddi iddialar var. Bu iddiaların kesinlikle araştırılması gerekiyor. Bölgede araştırma yapan, çalışma yürüten STK’ların ve ilgili kurumların da bu konuda hazırlamış oldukları raporlar var. Yangının DEDAŞ’ın direk tellerinin yere düşmesiyle başladığını belirtiyorlar. Görgü tanıkları da var. Bunun iyice araştırılması gerekiyor” dedi.
Can kaybının 14 olduğunu dile getiren Tuncer bakırhan, “Sabotaj mı dersiniz, DEDAŞ’ın direkleri mi dersiniz, bunların ivedilikle araştırılması gerekiyor. Haraç almasını bilen, elektriği kapatan ama 40-50 yıldır onarmayan, halkımızın tüm uyarılarına rağmen hala bu bölgede odun direkler kullanan DEDAŞ bu cinayetin sorumlularındandır” ifadelerini kullandı.
DEM Parti belediyelerinin anında yangın söndürme çalışmalarına katıldığını dile getiren Tuncer Bakırhan ancak iktidar medyasının konuyu çarpıttığını söyledi.
Affet Bölgesi ilan edilmeli
Bakırhan bölgede bir an önce ‘afet bölgesi’ ilan edilmesi gerektiğini belirterek, “Hayvanlar, yüzlerce hektar ekili arazi zarar gördü. 14 canımız yaşamını yitirdi. Milyonlarca lira zarar ortaya çıktı. Bir an önce buranın afet bölgesi ilan edilmesi gerekiyor ve buradaki halkımızın zararlarının da tazmin edilmesi gerekiyor” dedi.
“Helikopterler kalkmadı”
Bakırhan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yangın çıktığı ilk saatten beri başta Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanlarımız, Amed Büyükşehir Belediye Eş Başkanlarımız, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanlarımız ve ilçe belediyelerimiz anında gelip halkımızla dayanışma içinde olmuştur. Belediyelerimiz araç ve gereçleriyle birlikte yangın söndürme çalışmalarına katılmıştır. Ama bildiğiniz gibi, Saray medyası konuyu çarpıtmakla uğraşıyor. Helikopter iki Kürt gencini tespit ettiği zaman F 6’lar kalkar, onlarca helikopter kalkar. Ama burada saatlerce arazi yanıyor, içerisinde insanlarımız yanıyor, maalesef helikopter gelmedi. Bu meselenin de Türkiye kamuoyu tarafından iyi izlenmesi gerekiyor. Biz bu meselenin kesinlikle peşini bırakmayacağız. Halkımızın acısının yanında olacağız. Birlikte dayanışacağız, birlikte paylaşacağız. Halkımızın yaralarını hep birlikte sarmaya çalışacağız. Tekrar başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Acınızı paylaştığımızı belirtmek istiyorum.”
Ardından söz alan Tülay Hatimoğulları da ailelere ve Kürtlere başsağlı diledi ve acilen afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti.
DEM Parti Eş Genel Başkan Hatimoğulları “Yangının çıkış nedeni DEDAŞ’ı işaret ediyor, bu konu ciddiyetle incelenmelidir” ifadelerini kullandı.
Hatimoğulları şunları söyledi:
“Bugün Türkiye’nin en çok gündemde olan elektrik şirketi DEDAŞ’tır. Parlamentodaki kayıtlara baktığımızda, en fazla soru ve araştırma önergesi DEDAŞ hakkında verilmiştir. Çünkü DEDAŞ zaman zaman elektrikleri keserek halkımıza zarar vermiştir. Elektrik tellerinin tam 37 yıldır bu bölgede bakımları yapılmamıştır. Arkamızda bulunan şu incecik tahta direkler üzerine çekilmiş elektrik hatlarının bakımsızlığından bu yangınların yaşandığı aşikardır. Burada ikinci en acil talep, bu yangın silsilelerini durmak için en acil talep DEDAŞ’ın acilen bölgedeki bütün elektrik şebekesini bakım ve onarımdan geçirmesidir. Çağımıza uygun teknolojik altyapıya göre yeniden yapılandırılmalıdır. DEDAŞ bu görevi yapmadığı sürece de bundan sonra çıkacak herhangi bir yangından sonra çiftçilerimizin ve emekçilerimizin yaşayacağı zararın birinci dereceden sorumlusu olacaktır.”
/Kaynak: Rûdaw/