Baluken, “Ortadoğu çoklu krizlerin içine çekilmiş durumda. Bu krizlerin merkezinde Kürt halkının statüsüzlüğü yer alıyor. Ancak Kürt halkı bu statüsüzlüğü direnişle, siyasetle, toplumsal örgütlenmeyle aşmakta kararlıdır.” ifadelerini kullandı.
Kürt siyasetçi ve eski HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, İsviçre’nin St. Gallen kentinde, ‘halk buluşması’ toplantısına katıldı.
Toplantıda, Türkiye’deki yeni süreç, demokratik Kürt siyaseti, Öcalan’ın umut hakkı, Ortadoğu’daki kriz ve çözüm perspektifleri gibi temel başlıklar ele alındı.
Halk buluşması, İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S), St Gallen ve Bregenz Kürt Toplum Merkezlerinin organizasyonuyla St Gallen Kanton Parlamentosu Salonu’nda (Kantonsratssaal) gerçekleştirildi.
CDK St Gallen Eşbaşkanı Newroz Yıldız ile Kürt siyasetçi Murat Munzur tarafından sürece ilişkin yapılan konuşmalarda Öcalan’In 27 Şubat’ta başlatmış olduğu ‘Barış ve Demokratik Toplum’ çağrısıyla devam eden sürece ilişkin Kürt halkının hem Avrupa’da hem de Kürdistan’da demokratik mücadeleye daha fazla katılması gerektiği belirtildi.
Konuşmalarda herkesin bulunduğu yerden sürece dahil olması gerektiğinin altı çizildi.
Kurum temsilcilerinin ardından Baluken de yaptığı konuşmada bu süreçte halkla buluşmanın önemine vurgu yaptı. Baluken Ortadoğu’da gelişen çoklu krizlere karşı Kürt halkının direniş çizgisinin kararlılıkla sürdürüldüğünü belirtti.
İdris Baluken konuşmasında, ”Abdullah Öcalan’ın geliştirdiği demokratik konfederalizm perspektifinin günümüzün derinleşen krizlerine karşı en güçlü çözüm modeli olduğunu” söyledi.
“Sayın Öcalan 25 yıldır ağır bir tecrit altında tutuluyor. Bu sadece bir bireyin değil, bir halkın iradesine uygulanan bir tecrittir. Bu tecrit, Ortadoğu’daki demokratik çözümün önünü tıkıyor. Eğer bugün Türkiye ve Ortadoğu’da bir çözümden bahsedilecekse, bu ancak Sayın Öcalan’ın muhatap alınmasıyla mümkün olur,” dedi.
Baluken, 100 yıl önce çizilen Sykes-Picot sınırlarının Ortadoğu halklarına dayattığı yapay bölünmenin günümüzde hala etkisini sürdürdüğünü, ancak Kürt halkının demokratik çözüm ve barış mücadelesiyle bu oyunu bozduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Ortadoğu çoklu krizlerin içine çekilmiş durumda. Bu krizlerin merkezinde Kürt halkının statüsüzlüğü yer alıyor. Ancak Kürt halkı bu statüsüzlüğü direnişle, siyasetle, toplumsal örgütlenmeyle aşmakta kararlıdır.”
Konuşmasında, Kürt halkının kazanımlarına dönük çok yönlü saldırıların sürdüğünü söyleyen Baluken, demokratik ulus paradigmasının bu saldırılara karşı bir set olduğunu ifade ederek, “Demokratik ulus fikriyatı halkların ortak yaşamını mümkün kılacak bir zemin sunuyor. Bugün Ortadoğu halklarının barış içinde bir arada yaşaması, ancak bu paradigma ile gerçekleşebilir. Sayın Öcalan’ın fikirleri sadece Kürtler için değil, bölgedeki tüm halklar için bir çıkış yoludur.” dedi.
Toplantıya katılan temsilciler de söz alarak, Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki koşulların düzeltilmesi ve Öcalan ile doğrudan, şeffaf görüşmelerin yapılması gerektiğini dile getirdi.
Katılımcılar, 2013-2015 yılları arasında sürdürülen çözüm süreci tecrübelerine dikkat çekerek, benzer bir diyaloğun yeniden tesis edilmesi çağrısında bulundular.
/Haber: Öner Polat- İsviçre/











