Bedran Ciya Kurd: SDG’nin silahları teslim edilmeyecek, Özerk Yönetim feshedilmeyecektir

GündemPolitika

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eş Başkanı Bedran Çiya Kurd, Türkiye ile Misak-ı Milli ekseninde bir birleşme planı olduğuna dair iddiaların doğru olmadığını, çözüm vizyonlarının Suriye devletiyle entegrasyon olduğunu belirtti.

Kurd ayrıca, ”kazanımları korumak için ortak bir Kürdistan pozisyonu geliştirmek son derece önemlidir. ” dedi. 

Kurdsat habere yaptığı açıklamaları sosyal medya platformu X hesabından ( @BedranCiyakurd ) paylaşan Çiya Kurd şunları söyledi:

_ Türk tarafıyla, Suriye hükümetiyle müzakereler başarısız olursa yerine geçecek bir Mîsak-ı Millî planı olduğuna ve böyle bir anlaşma yapıldığına dair iddialar doğru değildir. Bizim çözüm vizyonumuzun Suriye devletiyle ortak bir entegrasyon olduğuna vurgu yapıyoruz.  

_ Suriye’deki parlamento seçimleri SDG ile yapılan anlaşmaya aykırıdır.  Demokratik olmayan bir şekilde, devlete bağlı olmayan taraflarla siyasi uzlaşmalardan önce gerçekleşmektedir.  

_ Suriye Cumhuriyeti yönetimi, tüm Suriyelilerin katılımıyla demokratik bir adem-i merkeziyetçi sistemle olmalıdır ve bu bizim çözüm projemizdir.  

_ Suriye geçici hükümetiyle müzakereler için Paris’in seçilmesi, Şam ile yapılan birkaç tur görüşmenin istenen düzeyde uzlaşmaya varamamasından sonra geldi.  

_ Amerikalı, Fransız ve İngiliz arabulucuların katılımı, müzakere sürecinde niteliksel bir adımdır ve müzakerelerin ilerleyişine olumlu bir etki yapacaktır.  

_ Askeri sahadaki fraksiyonların durumu, ulusal ve tarafsız bir Suriye ulusal ordusu güvenini ve ulusal kimliğini gölgede bırakmıştır ve bu, geçiş dönemi ve entegrasyon süreci önünde bir engel teşkil etmektedir.  

_ SDG’nin silahları teslim edilmeyecek ve özerk yönetimin kurumları feshedilmeyecektir; geçici hükümet, Suriye gerçekliğini okuma politikalarını gözden geçirmelidir.  

_ Suriye devletiyle demokratik entegrasyon, özerk yönetim ve SDG’nin Kuzey ve Doğu Suriye’deki kurumlarının Suriye devletinin kurumlarının bir parçası olmasını sağlayabilir.  

_ Suriye geçici hükümeti, Kuzey ve Doğu Suriye’nin idari, siyasi ve askeri sistemini çözerek Araplaştırma entegrasyonu istiyor ve bu mümkün değildir.  

_ Özerk yönetim ve SDG, ülkeyi yeni bir savaştan korumak ve farklı taraflarla yapıcı diyaloglar yürütmek için çalışmaktadır.  

_ Özerk yönetim ve SDG, Türkiye devletiyle güvenlik dosyalarını, işgal edilmiş bölgeleri, geçiş noktalarını ve esirlerin serbest bırakılmasını barışçıl yollarla ve diyalogla çözmek için çalışmakta, aynı zamanda Türkiye’nin endişelerini gidermeye çalışmaktadır.  

_ Suriye geçici hükümeti, iç ve dış baskılar nedeniyle siyasi bir denge sağlamak için Rusya ile ilişkiler açmak istiyor.  

_ Suriye hükümetiyle yapılan müzakerelerin sonuçları ve Kuzey ve Doğu Suriye halklarının kazanımları ve hakları anayasal olarak garanti altına alınmalıdır.  

_ Kürdistan Bölgesi’ndeki ulusal Kürt güçleri, özellikle Kürdistan Yurtseverler Birliği ve Kürdistan Demokrat Partisi, Suriye hükümetiyle siyasi süreci desteklemektedir ve çabalarını takdir ediyoruz; kazanımları korumak için ortak bir Kürdistan pozisyonu geliştirmek son derece önemlidir.  

 

Etiketler: Öne çıkanlar

İlginizi Çekebilir

Gümrük vergisi gerilimi, Trump-Modi ittifakını tehdit ediyor
Rusya: Orta ve kısa menzilli füze sistemlerinde artık sınırlamamız yok

Öne Çıkanlar