Biden: Rusya’nın ‘Batı ile savaşız’ uyarısını reddetti

DünyaGündem

🔴 Biden’ın yorumları, ABD ve İngiltere’nin Ukrayna’nın Rusya’daki hedefleri vurmak için İngiliz yapımı Storm Shadow füzelerini kullanmasına izin verme kararı aldığı açıklandıktan kısa süre sonra geldi…

ABD) Başkanı Joe Biden, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya Lideri Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın Rusya’daki hedefleri vurmak için uzun menzilli silah kullanmasına izin vermesi halinde Batı ile savaşa girecekleri yönündeki uyarısını reddetti ve “Putin hakkında fazla bir şey düşünmüyorum” ifadelerini kullandı.

Kiev haftalardır Batı’nın uzun menzilli füzelerini kullanabilmek için ısrar ediyor. Önceki günlerde bu konuyla ilgili açıklamada bulunan Putin, Batı’nın Kiev’e uzun menzilli silahlar için izin vermesi durumunda NATO ile savaş haline geçecekleri uyarısında bulunmuştu.

Batılı liderler henüz söz konusu silahların kullanıp kullanılmayacağına dair herhangi bir karar bildirmedi.

Ancak son olarak cumartesi günü İngiltere Başbakanı Keir Starmer’la görüşen Biden, “ABD, Rusya’nın saldırganlığına karşı Ukrayna savunmasına yardım etmeye kararlıdır. Putin’in bu savaşta galip gelemeyeceğini açıkça düşünün. Ukrayna halkı kazanacaktır” ifadelerini kullandı.

ABD Lideri, Batı’nın uzun menzilli füzelerine dair herhangi bir açıklamada bulunmazken, Putin’in savaş uyarısı hakkında ne düşündüğü sorusuna, “Vladimir Putin hakkında fazla bir şey düşünmüyorum” yanıtını verdi.

Starmer da resmi görüşmeler başlamadan önce yaptığı kısa açıklamada füzelere değinmedi ve sadece Ukrayna’nın önemli bir konu olduğunu vurguladı:

“Bence önümüzdeki birkaç hafta ve birkaç ay çok önemli olabilir. Bu hayati özgürlük savaşında Ukrayna’yı desteklememiz çok ama çok önemli.”

Starmer’ın yorumları, İngiliz The Guardian gazetesinin ABD ve İngiltere’nin Ukrayna’nın Rusya’daki hedefleri vurmak için kısmen İngiliz yapımı Storm Shadow füzelerini kullanmasına izin verme kararı aldığını bildirmesinden iki gün sonra geldi.

Habere konu olan ve ismini vermek istemeyen iki ABD’li yetkili, Starmer’ın, bazı parçaları Amerika’da üretilen bu füzeleri Ukrayna’nın kullanmasına izin vermek için Biden’ın onayını aradığına inandıklarını söylemişti.

Rusya’nın çatışmayı tırmandırmasına yol açabilecek herhangi bir adımdan endişe duyan ABD ise Ukrayna’nın daha önce tanklar, füzeler ve F-16 savaş uçakları da dahil olmak üzere bir dizi özel silah talebi karşısında temkinli hareket etmişti.

Bu arada Moskova Büyükelçisi Vasily Nebenzya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne, Rusya’yı vurmak için Batı’nın bağışladığı silahların kullanılmasına onay verilmesi halinde NATO’nun Rusya’ya karşı “doğrudan savaş” yürütmüş olacağını söylemişti.

Nebenzya, “Bu durumda, anladığınız üzere, ilgili kararları almak zorunda kalacağız ve Batılı saldırganlara yönelik sonuçları olacak” ifadelerini kullanmıştı:

“Burada bir oyundan bahsetmiyoruz. Gerçekler, NATO’nun nükleer bir güce karşı doğrudan taraf olacağıdır. Bence bunu unutmamalısınız.”

Putin de perşembe günü Saint Petersburg’da yaptığı bir açıklamada Kiev’e istediği iznin verilmesinin “sonuçları olacağı” konusunda Batılı yetkilileri uyarmıştı.

Bunun üzerine Rusya merkezli Kommersant gazetesi, cuma günü “Putin kırmızı çizgisini çizdi” manşetiyle çıkmıştı.

Ancak Kremlin’in çıkışına rağmen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’daki askeri hedefleri vurma izninde savaşta dengeleri değiştirmek için çok önemli olduğu söyleyerek ısrar ediyor.

Kiev’de düzenlenen Yalta Avrupa Strateji Toplantısı’nda konuşan Zelenskiy, Putin’in Ukrayna’daki hedefleri vurmak için onaya ihtiyacı olmadığını dile getirmişti.

Ukrayna Lideri, şöyle eklemişti:

“Eğer müttefikler Orta Doğu semalarındaki füzeleri ve insansız hava araçlarını ortaklaşa vuruyorlarsa, neden hala Ukrayna üzerindeki Rus füzelerini ve İran’ın ‘Şahit’lerini (insansız hava araçlarını) ortaklaşa vurmak için benzer bir karar yok?”

Rusya, ilk olarak 2014 yılında Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki Kırım yarımadasını işgal etti.

Kırım’ın işgalinden kısa sonra, Donbas’ta yer alan, nüfusu etnik Rus ağırlıklı olan Luhansk ve Donetsk oblastları da Rusya’nın desteğiyle Ukrayna yönetimine savaş açtılar ve tanınmayan iki cumhuriyet kurdular. Sonrasında Rusya, Ukrayna işgali kapsamında bu iki cumhuriyeti de ilhak etti.

2022 yılının Şubat ayına gelindiğinde ise Rusya, Ukrayna’nın “Nazilerden arındırılması gerektiğini” öne sürerek ülkeye karşı geniş çaplı bir işgal başlattı ve bilhassa Ukrayna’nın doğusunda çatışmalar hala sürüyor.

/euronews/

Etiketler: Öne çıkanlar

İlginizi Çekebilir

Tayvan Boğazı’nda Alman gemileri krizi: Çin’den sert tepki
Van’da Şeva Çîrokên Muzîkal etkinliği düzenlendi

Öne Çıkanlar