Birgün gözaltılarına tepki: Gazetecileri serbest bırakın

GündemMedya
🔴 Birgün gazetesinin internet sitesinin Yayın Koordinatörleri Uğur Koç ve Berkant Gültekin ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Yaşar Gökdemir gözaltına alındı.
 
Siyasi partiler ve meslek örgütleri gözaltılara tepki gösterdi.

Gazeteden yapılan açıklamada çalışanların, Sabah gazetesi Haber Koordinatörü Abdurrahman Şimşek’in İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’i ziyaretine ilişkin haber gerekçesiyle gözaltına alındıkları ve Vatan Emniyet Müdürlüğüne götürüldükleri kaydedildi.

Şimşek sosyal medya hesabından Birgün gazetesinden şikâyetçi olacağını duyurmuştu.

Gözaltılara siyasetçiler ve meslek örgütlerinden tepki geldi.

DİSK Basın İş Sendikası, “Gazetecilerin hedef gösterilerek gözaltına alınması kabul edilemez. Meslektaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır” açıklaması yaptı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) de sosyal medya hesaplarından, “Bu hukuksuzluğa son verin. Gazetecileri serbest bırakın” çağrısında bulundu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) da gözaltılarla ilgili olarak “Gerekçe, Sabah gazetesinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e ziyaretini haberleştirmek. Soruşturma dahi açılmaması gereken bir haberden dolayı gece yarısı meslektaşlarımızı gözaltına aldırmakla bizi yıldıramayacaksınız” açıklamasında bulundu.

CHP Sözcüsü Yücel: Gözaltılar hukuksuz

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, “Ülkede hukuk, adalet düzeni iyice saçmalamaya başladı. Birgün gazetesi yöneticileri Uğur Koç ve Berkant Gültekin gözaltına alınmış. Gazetecileri haber yaptıkları için gözaltına almak ve tutuklamak ne demektir? Çok açık söyleyeyim; bunu yapanlar ve yaptıranlar suç işliyor” dedi.

Yücel, “Bugün birilerinin talimatıyla ya da birilerine yaranma güdüsüyle bu hukuksuz gözaltıları yapanlar, yarın hukuk önünde hesap vermek zorunda kalabilirler. Geçmişte bunun örnekleri çokça yaşandı. Her kim olursa olsun, herkesi hukuka ve yasalara uymaya, adaletli ve vicdanlı olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

“Gürlek’in adının geçtiği her habere soruşturma”

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, “İçi boş soruşturmalarla belediye başkanlarını, parti genel başkanlarını, sanatçıları, gazetecileri gözaltına alarak, tutuklayarak herkesi susturacağını, sindireceğini zannedenler çıkmaz bir yola girmişlerdir” sözleriyle gözaltılara tepki gösterdi.

Emir açıklamasında, “Akın Gürlek adının geçtiği neredeyse her habere soruşturma açıldığını” söyledi.

Bulut: Haber Sabah’ta yayımlandı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Burhanettin Bulut ise açıklamasında gözaltılara konu haberin Sabah gazetesinde yayımlandığına dikkat çekti:

“Sabah gazetesinde yayınlanan bir haberi yayınladıkları için Birgün gazetesi Yayın Koordinatörleri Berkant Gültekin, Uğur Koç ve Sorumlu Müdür Yaşar Gökdemir’in gözaltına alınma rezaleti, hukukun değil, kötücül bir aklın ürünüdür. Amaç, muhalif sesleri yargı sopasıyla susturmak, gerçekleri yazan gazetecilere gözdağı vermektir.”

Gözaltılara tepki gösteren Sol Parti de “Birgün gazetesi yazarı arkadaşlarımız Berkant Gültekin, Uğur Koç ve Yaşar Gökdemir’i derhal serbest bırakın! Ne yaparsanız yapın halkın gerçeklere ulaşması için yazan onurlu gazetecileri susturamayacaksınız” mesajını paylaştı.

Birgün gazetesinin haberi ne hakkındaydı?

Hükümete yakın Sabah gazetesi, “Sabah’tan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e ziyaret” başlığıyla haber koordinatörleri Abdurrahman Şimşek’in İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’i ziyaretini kendi mecralarından duyurmuştu.

Birgün bu gelişmeyi, “Yandaş Sabah’tan Akın Gürlek’e makamında ziyaret” başlıklı haberinde, “Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Abdurrahman Şimşek, muhalefetin ‘seyyar giyotin’ olarak adlandırdığı İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’i makamında ziyaret etti” ifadeleriyle aktardı.

Bunun üzerine X hesabından bir açıklama yapan Şimşek, “Birgün gazetesi; alttaki haberde görüleceği üzere terör örgütleriyle mücadele eden İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’e ‘Seyyar Giyotin’ demiştir. Beni de bu örgütlere yapılan operasyonları destekliyor diye hedef göstermiştir. Hepinize dava açacağım” diye yazdı.

/Deutsche Welle/

İlginizi Çekebilir

Menzil’in önde gelen ismi vali yardımıyla imar izni aldıklarını itiraf etti
DEM Parti’den Birgün çalışanı gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki

Öne Çıkanlar