Bondi Beach’ta silahlı saldırıyı gerçekleştiren zanlı ilk kez mahkemeye çıktı

DünyaGündem

Naveed Akram, kendisi ve babasının Avustralya’da gerçekleştirdikleri silahlı saldırıdan iki ay sonra bugün ilk kez mahkemeye çıktı.

24 yaşındaki sanık hapishaneden video bağlantısı aracılığıyla Sidney mahkemesinin huzuruna çıktı.

Bondi Plajı’ndaki silahlı saldırıyla ilgili olarak 15’i cinayet ve biri terör saldırısı olmak üzere 59 suçlamayla karşı karşıya bulunuyor.

Naveed ve babası Sajid 14 Aralık’ta ünlü plajda düzenlenen Hanuka etkinliğine saldırı düzenlendi. 15 kişinin ölümüne, 40’tan fazlasının yaralanmasına neden oldu.

50 yaşındaki Sajid olay yerinde polis tarafından vurularak öldürülürken, Naveed ağır yaralandı ve daha sonra hastaneden hapishaneye nakledildi.

Akram’ın tutuklanmasından bu yana ilk kez ekranda görüldü ve konuşu. Baş Yargıç Yardımcısı Sharon Freund, bastırma emirlerinin uzatılmasıyla ilgili bir tartışma duyup duymadığını sorduğunda sadece bir kelime söyledi: “Evet”.

Mahkeme kararları, vurulma olayından sağ kurtulanların kimliklerini kapsıyor ancak hayatta kalanların isterlerse kendilerini tanımlamalarına izin veriyor.

Avustralya Yayın Kurumu’na göre, mahkeme dışında Akram’ın avukatı Ben Archbold, müvekkilinin hangi savunmayı yapacağını söylemek için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Akram’ın Goulburn süper maksimum hapishanesinde gözaltındayken “beklenebilecek kadar iyi” durumda olduğunu söyledi.

Archbold gazetecilere verdiği demeçte, “Herkes bunun süper maksimum olduğunu biliyor… çok külfetli koşullar” dedi.

Akram’ın polise ifade verip vermediği sorulduğunda “Tek yaptığımız süreci başlatmak” dedi; 

“Özetin tebliğ edilmesini bekliyoruz. Söyleyebileceğim başka bir şey yok.”

Aralık ayı sonlarında açıklanan mahkeme belgelerinde iki saldırganın olduğu iddia edildi. İki kişinin  “titizlikle” aylarca Bondi Plajı’na saldırıyı planladı ve iki gün önce keşif için bölgeyi ziyaret etti.

Ekim ayında cep telefonlarından biriyle çekilen bir videonun, adamların İslam Devleti grubu (İD) bayrağının önünde otururken gösterdiği belirtildi.

Polis, Ekim ayına ait ayrı görüntülerde baba ve oğlunun Yeni Güney Galler’de olduğuna inanılan “kırsal bir bölgede ateşli silah eğitimi verirken” gösterildiğini söyledi.

Yetkililer, “av tüfeği ateşledikleri ve taktiksel bir şekilde hareket ettikleri” görüldüğünü de sözlerine ekledi.

Yetkililer daha önce Bondi Plajı saldırısının kurbanları arasında Holokost’tan sağ kurtulan iki haham ve 10 yaşında bir kız çocuğunun bulunduğunu doğrulamıştı.

Akram’ın bir sonraki duruşması Nisan ayında yapılacak…

 

/BBC News/

İlginizi Çekebilir

MHP’den komisyon raporu açıklaması: Üniter yapıdan taviz yok
İmralı’da yeni görüşme: DEM Parti heyeti adaya gitti

Öne Çıkanlar