Borrell: Lübnan’da ateşkes için Hizbullah’ın zayıflığından faydalanın

DünyaGündem

🔴 Avrupa Birliği dış politika şefi Borrell, Avrupa’nın Birliği’nin ”Lübnan’ın siyasi yapılarını güçlendirmek ve İsrail ile bir ateşkes anlaşması sağlamak için Hizbullah’ın mevcut zayıflığından faydalanmaya çalışması gerektiğini” belirtti.

Josep Borrell Strazburg’da bulunan Avrupa Parlamentosu’nda (AP), “Lübnan’ın siyasi aktörleri tarafından toplum içinde siyasi reforma yönelik güçlü bir taahhütte bulunulmadığı sürece bir çözüm olmayacak,” dedi.

“Bu ülkeye yardım etmek zorundayız. Hizbullah’ın zayıflığından faydalanıp Lübnan’ın siyasi yapılarını güçlendirmek için kullanmalıyız ve bölgede ateşkes sağlamalıyız,” diye ekledi.

İran tarafından desteklenen ve AB’nin terörist grup olarak kabul ettiği Hizbullah militanları ile İsrail arasındaki çatışmalar eylül ayı sonlarında yoğunlaştı ve İsrail’in kara harekâtı şu anda Lübnan’ın güneyinde devam ediyor.

İki taraf, Filistinli silahlı grubun 7 Ekim 2023’te İsrail’de gerçekleştirdiği ölümcül bir saldırıya misilleme olarak İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı savaş başlatmasından bu yana çatışma halinde.

İsrail’in son hava saldırıları, Hizbullah’ın uzun süredir liderliğini yapan Hasan Nasrallah da dâhil olmak üzere üst düzey komutanların ölümüne ve Lübnan’ın 5,5 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sinin yerinden edilmesine yol açtı. Lübnan’daki çatışmalarda en az 2.000 kişinin de hayatını kaybettiğine inanılıyor.**

Borrell, Lübnan’da uzun vadeli istikrarın, yeni cumhurbaşkanının seçilmesi; AB’nin Avrupa Barış Fonu aracılığıyla Lübnan ordusuna ilave destek sağlaması; sınırda daha güçlü bir Birleşmiş Milletler varlığı ve daha fazla maddi ve insani yardım da dahil olmak üzere “dört temel eyleme” bağlı olduğunu söyledi.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in mayıs ayında açıkladığı Lübnan’a yönelik 1 milyar euroluk (37,6 milyar Türk Lirası) mali yardım paketinin ne zaman onaylanacağını sorup Fransa’nın bu ay içinde bir insani yardım konferansı düzenlenmesi yönündeki önerisini destekledi.

İsrail’in 1982’den bu yana dördüncü kez gerçekleştirdiği askeri işgalin siyasi bir çözüme yol açıp açmayacağı konusunda kuşkularını dile getiren Leyen, bunun bölgeyi istikrarsızlaştırmaktan ve Hizbullah’ı daha da güçlendirmekten başka bir işe yaramayacağını savundu.

“Tarih, Orta Doğu gibi bir bölgenin yapılarında derin kökleri olan ve bir ülkenin kurumsal zayıflığı karşısında çatışmaların çözüm olmadığını gösteriyor” dedi ve ekledi: “Eylemlerimizi değerlendirirken bunu göz önünde bulundurmalıyız.”

Borrell ise AB milletvekillerine şunları söyledi: “Bu aynı zamanda bizim için Lübnan’a gerçekten yardım edip edemeyeceğimizi anlamamız gereken bir gerçek anıdır.”

“Her şeyden önce Lübnan’daki siyasetçilerin sorumluluklarıyla yüzleşmesini sağlamalıyız. Onlar olmadan kesinlikle hiçbir ülkede çözüm olmaz” vurgusunda bulundu.

Borrell defalarca bölgesel aktörleri uluslararası hukuka ve insani hukuka saygı göstermeye çağırdı ve İsrail’i sivil altyapıyı bombaladığı ve işgal altındaki Batı Şeria’da yerleşimcilere yönelik şiddet uyguladığı için eleştirdi. Ayrıca iki İsrailli bakana yaptırım uygulanması için de bir teklif sundu.

77 yaşındaki bürokratın Aralık 2024’te görevinden ayrılması bekleniyor. Yerine Estonya’dan Kaja Kallas geçecek.

/euronews/

Etiketler: Öne çıkanlar

İlginizi Çekebilir

Çin Türkiye’yi Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayet etti
Ermenistan askerleri Türkiye ve İran sınırında Rus askerleriyle birlikte görev yapacak

Öne Çıkanlar